Annonce

Dennis Kristensen og Michael Ziegler

Tema: OK18

Dennis oppe i det røde felt: Kommuner truer de ansattes strejkeret


På selve dagen, hvor slutspillet om OK18 går i gang i
Forligsinstitutionen, beskylder FOA kommunerne for at ville afskaffe retten til at konflikte i den offentlige sektor. Kommunerne afviser kritikken.

Annonce

Det er ikke sikkert, at der bliver så meget at grine ad på dagens møde i Forligsinstitutionen. FOA-formand Dennis Kristensen er nemlig rasende over, at kommunerne stiller spørgsmålstegn ved fremtidens ret til at strejke i den offentlige sektor. Kommunernes chefforhandler, borgmester Michael Ziegler, afviser at kommunerne vil af med konfliktretten. Jørgen True

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

I dag onsdag mødes parterne på det kommunale område hos forligsmanden til afgørende forhandlinger om OK18.

Men en udtalelse fra Kristian Wendelboe, der er administrerende direktør i Kommunernes Landsforening (KL), har efter FOA-formand Dennis Kristensens opfattelse kastet benzin på det i forvejen stærkt flammende OK18-bål.

Kristian Wendelboe udtaler i dagens udgave af dagbladet Politiken om OK18-forhandlingerne, at:

”Hvis det her kommer til en konflikt, bliver det så voldsomt, at man er nødt til at forhindre, at det sker igen. Al politisk energi på Christiansborg vil gå på at undgå at komme i den her situation igen.”

Læs også: Se hvem kommuner og regioner - vistnok - vil sende hjem

Han håber ikke, at det kommer så vidt, men udtalelsen provokerer alligevel Dennis Kristensen.

Trussel blokerer for forlig

Dennis Kristensen kalder det for en ”en svinestreg af historisk format” og mener, at der er tale om en krystalklar trussel fra KL.

”Først varsler de offentlige arbejdsgivere, inklusive KL, danmarkshistoriens mest omfattende lockout mod offentligt ansatte og lukker dermed den offentlige sektor. Dernæst bliver den aggressive kampstil argument for, at politikerne på Christiansborg ikke bare må gribe ind med lovindgreb her og nu, men tillige efterfølgende fjerne eller begrænse muligheden for at bruge strejke og lockout i den offentlige sektor,” skriver Dennis Kristensen i sin overenskomstdagbog på Facebook.

Læs også: 10.380 tillidsfolk til stormøde: Befolkningen holder med os

Han mener, at KL på denne måde lægger alvorlige hindringer i vejen for et forlig om nye overenskomster.

”Ender det med konflikt i kommunerne ved OK18, vil denne rå krigserklæring fra Kristian Wendelboe på KL’s vegne stå tilbage, som det afgørende vendepunkt, hvor forlig blev til forlis,” skriver Dennis Kristensen.

KL støtter retten til at konflikte

Fagbladet FOA har bedt KL om en kommentar til kritikken af udmeldingen fra direktør Kristian Wendelboe.

KL’s chefforhandler ved OK18-forhandlerne, borgmester Michael Ziegler, vil ikke interviewes om emnet, men har gennem sin presseafdeling fremsendt svar på en række spørgsmål. 

- Er KL tilhænger eller modstander af konfliktretten i den offentlige sektor?

”Der skal ikke herske nogen som helst tvivl om, at KL og kommunerne er stor tilhænger af konfliktretten og den danske model. Det er sådan set også derfor, vi er ude med dette budskab og appel i dag om at få landet en aftale. Vi har lavet i tusindvis af aftaler gennem årene, som både vi og lønmodtagerne har været glade for. Men modellen er truet, hvis fagforbundene taler den ned, og hvis de offentlige overenskomstforhandlinger gang på gang bliver en kamp om Folketingspolitikernes gunst.”

Hvorfor kommer KL med en udmelding af denne karakter samme dag, som slutspillet om OK18 forventes at gå i gang i Forligsinstitutionen?

”At det lige bringes i dag, er ikke vores valg, men Politikens. Når vi vælger at kommentere, så handler det netop om, at vi reelt frygter, at fagbevægelsens konstante udmeldinger om den danske model og forsøg på at trække folketingspolitikerne ind i manegen, truer den danske model. Det er klart, at når vi havde en storkonflikt i 2008, en konflikt med lærerne i 2013, og hvis vi så også ender med en konflikt her i 2018, så risikerer vi, at Christiansborg overvejer en anden model for overenskomsterne. Og det vinder hverken lønmodtagerne eller de kommunale arbejdsgivere på.

- Hvorfor taler KL om det problematiske i konfliktens omfang, når KL og de øvrige offentlige arbejdsgivere med massive lockoutvarsler selv har hovedansvaret?

Læs også: Kommuner slår til med forhammeren: 250.000 ansatte lockoutes

”Vi skal værne om den danske model, og vi mener ganske enkelt ikke, at knasterne i forhandlingerne er store nok til, at det kan berettige en konflikt i det omfang, der er lagt op til. Dét, vi argumenterer for, er, at vi reelt frygter, hvad der kan ske med den danske model. Vores frygt er, at politikerne på Christiansborg ser sig om efter andre alternativer. Derfor giver vi i dag udtryk for den frygt og sender en stærk appel til alle parter om at få landet en aftale i Forligsinstitutionen – præcis som det ligger i den danske models dna.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev