Annonce

tillidsrepræsentanter holder banner til stormøde i Fredericia

Tema: OK18

10.380 tillidsfolk til stormøde: Befolkningen holder med os


Det kan godt være, at arbejdsgiverne har hele statskassen at
konflikte for. Men danskerne holder med de offentligt ansatte, lød budskabet på danmarkshistoriens største faglige stormøde.

Annonce

Historisk mange tillidsfolk var samlet til stormøde i Fredericia torsdag den 22. marts. Tillidsfolkene blev enige om en fælles udtalelse, hvor de kræver en lønudvikling på lige fod med de privatansatte, en løsning for spisepausen, en aftale for lærerne og ordentlige forhold for seniorerne. Heidi Lundsgaard

Af Gitte Hejberg
Journalist

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Med kun 13 dage til, at en storkonflikt kan begynde, var 10.380 energiske og stålsatte tillidsfolk samlet til danmarkshistoriens største faglige møde i Messe C i Fredericia. 

Fra fagforbundenes topforhandlere til de tusindvis af tillidsfolk, som til dagligt færdes på landets offentlige arbejdspladser. På tværs af stat, regioner og kommuner. Og på tværs af faglighed, fagforbund og geografi.

Der er råd til mere i løn

Social- og sundhedsassistent Else Lindved fra plejecenteret Bøgely i Hedensted var ikke i tvivl om, hvorfor hun var kommet til stormøde i Fredericia:

”Vi skal slås for vores goder, og vi er nødt til at vise vores forhandlere, at vi fælles støtter op. Det hele smuldrer, hvis vi ikke gør,” sagde hun.

Else Lindved til stormøde i Fredericia
Social- og sundhedsassistent Else Lindved fra plejecentret Bøgely i Hedensted var en af de 10.380 tillidsfolk der var mødt op til stormødet i Fredericia.  Heidi Lundsgaard

Fra scenen debatterede en række af fagforbundenes formænd. Nogle af dem tog udgangspunkt i, at arbejdsgiverne har hele statskassen at konflikte for, mens forbundene kun har strejkekasserne:

“Vi har befolkningens opbakning, og vi skal ud og øge den opbakning. Vi vil diskutere med befolkningen. Denne konflikt skal ikke vindes på penge, den skal vindes i den offentlige mening,” sagde FOAs forbundsformand Dennis Kristensen.

Dennis Kristensens skriver under
Dennis Kristensen underskriver den udtalelse, tillidsrepræsentanterne på stormødet torsdag godkendte. Den bliver sendt til forhandlerne på det statslige, det regionale og det kommunale område: Sophie Løhde, Anders Kühnau og Michael Ziegler. Heidi Lundsgaard

“Når vi engang i fremtiden kigger tilbage på denne historiske begivenhed, vil vi se, at det var det tidspunkt, hvor de offentligt ansatte stod op imod den situation, hvor de ansattes faglighed blev forsøgt erstattet af arbejdsgivernes ledelsesret. Der skal være plads til vores faglighed. Det er det, det handler om,” sagde han.

Samtidig viser en ny meningsmåling fra analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk, at et markant flertal af danskerne støtter FOAs medlemmer og de øvrige offentligt ansatte. 

To ud af tre danskere - hele 66 procent - mener nemlig, at der er råd til at give de offentligt ansatte mærkbare lønstigninger. Tilsvarende målinger har i de forgangne uger vist det samme.

Et budskab til danskerne

Samme melding kom fra mange af de tillidsrepræsentanter, der var bænket ved de endeløse rækker af borde i messehallen.


FOA hånd og tillidsrepræsentanter til stormøde ved langbord
Stemningen var god, og opbakningen til de offentligt ansatte var kæmpestor på torsdagens stormøde. Heidi Lundsgaard

“Alle brænder for det her. Vi er her for at sende et budskab til resten af Danmark. Vi løber stærkt og tænker dagen lang på andre. Nu skal vi også tænke lidt på os selv,” sagde tillidsrepræsentant Carsten Thysted.

Den 55-årige pædagogmedhjælper har arbejdet i 27 år i daginstitutionen Hobbitten i Åbyhøj ved Aarhus. Han fornemmer, at mange af forældrene har forståelse for personalets kamp.

“Når man kun har fået en lønstigning på 200 kroner om måneden i de seneste otte år, så synes man, at det er på høje tid, at man får en lønudvikling, der kan følge med lønstigninger på det private arbejdsmarked,” siger han.

Stormøde Fredericia 22.marts
Mere end 10.000 tillidsfolk har i løbet af torsdagen sunget med på fællessange, stået længe op og klappet af offentligt ansatte samt inspireret hinanden til aktiviteter, som kan involvere deres kolleger under en eventuel konflikt. Heidi Lundsgaard

Fra social- og sundhedsassistent Sarah Mollerup fra rehabiliteringen på Nørrebro/Bispebjerg kom en opfordring til politikerne:

“Regeringen burde én gang i kvartalet komme ud og se, hvad der foregår i virkeligheden på vores arbejdspladser i det kommunale og i det regionale. Vi arbejder for de svageste i samfundet.”


Udtalelse fra stormøde

De fremmødte tillidsfolk gav på stormødet deres opbakning til denne udtalelse:


“Kære Sophie Løhde, Michael Ziegler og Anders Kühnau 


Vi repræsenterer alle de medarbejdere i den offentlige sektor, der hver dag får hverdagen til at hænge sammen for borgerne. 


Vores budskab til jer er klart: Lad os få lavet en overenskomst, der gavner hele Danmark. Vi er klar.

 

Det, vi beder om, er faktisk kun, at I anerkender vores arbejde og viser os tillid gennem:

 

  • En lønudvikling på lige fod med de privatansatte.
  • At I viser os, at vi kan have tillid til vores aftaler ved at finde en løsning på den betalte spisepause.
  • At I viser vilje til at indgå en aftale om arbejdstid med alle, også lærerne.
  • At vi passer på vores seniorer, så de kan holde til at blive i jobbet. 

Vi er stolte over vores indsats, og vi er stolte over, at befolkningen sætter pris på os og bakker os op. 

 

Vi ved, at forholdene for de offentligt ansatte hænger sammen med den kvalitet, som borgerne får. Borgerne fortjener at blive fri for jeres lockout, der vil lamme hele landet.  

 

Det er på høje tid at finde en løsning for alle.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev