Annonce

Kvinde med blå baggrund

Tema: OK18

Sophie Løhde varsler lockout af 120.000 statsansatte


Som øverste arbejdsgiver for de statsansatte har innovationsminister Sophie Løhde varslet lockout af 120.000 ansatte. Regionerne er fulgt trop.

Annonce

Innovationsminister Sophie Løhde (V) er statens øverste arbejdsgiver, og hun varslede onsdag lockout af 120.000 statsansatte. Liselotte Sabroe / Scanpix

Af Linda Hansen
Journalist

Annonce

Arbejdsgiverne i staten trak kort før middag onsdag deres mest skarpslebne våben overfor de statsansatte og deres faglige organisationer, da deres øverste arbejdsgiver, innovationsminister Sophie Løhde (V), ramte 120.000 ansatte med et lockoutvarsel, som vil træde i kraft fra 10. april. 
 

Læs også: FOA har opstillet sin strejkehær: Se om du er med

”De faglige organisationer har nøje udvalgt de arbejdspladser, hvor det vil gøre allermest ondt. Det er naturligvis en helt uholdbar situation. Derfor ser Finansministeriet sig desværre nødsaget til at reagere ved at varsle en omfattende lockout for at lægge pres på for at opnå et forhandlingsresultat, så vi undgår en konflikt,” siger Sophie Løhde.

Onsdag eftermiddag har Danske Regioner ifølge TV 2 nyhederne ligeledes afsendt lockoutvarsel af op med 70.000 regionalt ansatte.

FOA: De vil tømme vores strejkekasser

FOA-formand Dennis Kristensen mener, at der er to grunde til, at arbejdsgiverne svarer så hårdt igen på lønmodtagernes varsel om, at omkring 10 procent skal strejke. 
 

Læs også: Dennis Kristensen: Vi er klar til at lægge arm med arbejdsgiverne

Den første er, at de vil tømme fagforbundenes strejkekasser.
 
"Den anden grund er, at de vil gøre den her konflikt så upopulær, at regeringen kan blive nødt til at løse det med et lovindgreb. Noget, en regering aldrig bør gøre," fastslår Dennis Kristensen overfor TV2 Nyhederne.
 

Omfang af lockout overrasker

Det kom ikke bag på FOAs formand, at der blev varslet lockout. Omfanget af lockouten har dog overrasket ham.
 
"Jeg havde ikke forventet, at når vi varsler en strejke, der rammer 10 procent af danskerne, så varsler de en lockout, der rammer 100 procent af danskerne. Jeg havde troet, de ville svare igen med nogenlunde det samme. (...) Jeg havde troet, vi ville slås med nogenlunde de samme våben ," siger han til TV 2 Nyhederne.
 

Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren 

På det statslige område har fagforbundene tidligere udtaget omkring 18.000 ansatte til strejke fra 4. april, og statens lockoutvarsel er gældende fra 10. april. 

Hvis ikke parterne på det offentlige område har lavet forlig om nye overenskomster inden da, kan hele landet ende i en historisk storkonflikt, der kan omfatte flere hundrede tusinder med job i ældreplejen, daginstitutioner, på skoler, ved jernbanerne og mange andre steder i samfundet.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev