Annonce

En sosu hjælper en ældre mand

Tema: OK18

Rasende FOA-formand: Halv milliard til sosu’er fra KL var fup og fidus


FOAs formand mener, at kommunerne har opgivet deres eget
hovedkrav om højere løn til sosu-personale. Arbejdsgiverne afviser kritikken og henviser til særlige forhandlingsforhold i Forligsinstitutionen.

Annonce

Kommunerne mangler sosu-personale og har derfor foreslået højere løn til faggruppen. FOA mener, at kommunerne har droppet kravet efter de sammenbrudte forhandlinger. Kommunerne afviser, men mener at kravet får det svært i Forligsinstitutionen. Arkivfoto/Scanpix

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Kommunernes Landsforening (KL) bakker ikke længere op om deres eget hovedkrav til nye overenskomster mere løn til især sosu’er, når de sammenbrudte forhandlinger nu fortsætter i Forligsinstitutionen.

Sådan udlægger i hvert fald FOAs formand Dennis Kristensen teksten i et notat fra KL, der samler op på forhandlingsforløbet. Og det har gjort ham rasende.

I notatet fastslår KL, at ”KL’s rekrutteringspulje på 500 millioner kroner til sosu’er og sygeplejersker (…) nu er usikker. KL kan ikke længere garantere puljen, når det samlede økonomiske råderum er uvist.”

Fup og fidus

Det får Dennis Kristensen op i det røde felt:

”Michael Ziegler og Steen Christiansen (KL’s chefforhandlere, red.) pisser sosu’erne op og ned ad ryggen. Al snakken om rekruttering og en halv milliard overenskomstkroner til at gøre det mere attraktivt at blive sosu eller sygeplejerske var fup og fidus. Det har aldrig været KL’s mening, at de penge skulle lande på sosu’ernes og sygeplejerskernes lønkonti,” skriver han i sin overenskomstdagbog på Facebook.

Da kommunerne i december måned fremlagde deres krav til nye overenskomster, var deres hovedkrav, at social- og sundhedspersonalet skulle have højere løn. For kommunerne mangler arbejdskraft på det område.

”Og hvis vi ikke gør noget, vil problemet blive endnu større. Derfor stiller vi et konkret overenskomstkrav om, at lønudviklingen skal målrettes, så højere løn til nogle faggrupper – først og fremmest sosu-personalet – kan være med til at løse rekrutteringsudfordringen,” sagde KL’s chefforhandler borgmester Michael Ziegler ved den lejlighed.

KL: Vi mener puljen alvorligt

Michael Ziegler vil ikke interviewes om indholdet af det nye KL-notat, men har sendt Fagbladet FOA skriftlige svar på en række spørgsmål:

Skal notatets bemærkninger om rekrutteringspuljen forstås sådan, at KL ikke vil insistere på at få sit eget hovedkrav til OK18 med i en mæglingsskitse?

”Vi har spillet ud med et ambitiøst krav om at afsætte én rekrutteringspulje på en halv milliard kroner for at gøre det nemmere at rekruttere og fastholde sosu-medarbejdere og sygeplejersker. Det mener vi naturligvis stadig, men efter at forligsmanden har overtaget styringen af forhandlingerne, er det jo helt usikkert, hvordan det lander, og hvorvidt det krav kan blive en del af en samlet aftale.”

- Hvorfor forklarer I usikkerheden med, at det økonomiske råderum nu er uvist. Det var det vel også, da i stillede kravet i december?

”Så længe parterne selv forhandler, er vi selv herrer over, hvorvidt de enkelte krav og økonomien i dem hænger sammen med den samlede aftale. Når forligsmanden er for bordenden, har vi ikke den styring i samme grad længere. Det giver meget større usikkerhed om de enkelte krav – blandt andet rekrutteringspuljen.”

- FOAs formand Dennis Kristensen siger ligeud, at KL aldrig har ment rekrutteringspuljen alvorligt, og at kravet kun er fremsat for at skabe splittelse mellem de faglige organisationer. Hvad siger I til den vurdering?

”Det er ganske enkelt ikke korrekt, vi mener det dybt alvorligt. Jeg er forundret og skuffet over, at Dennis Kristensen kan beskylde os for, at det skulle være et taktisk spil. Men det er selvfølgelig en svær situation, når arbejdsgiveren dybest set gerne vil gøre noget for ens medlemmer, men krav om spisepause og lærernes arbejdstid stod i vejen for videre forhandlinger.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev