Annonce

Illustration af folk der strejker

Tema: OK18

FOA ruster sig til strejke


I lørdags startede overenskomstforhandlingerne for de ansatte i kommunerne for alvor. FOA benyttede anledningen til at melde ud, at forbundet hælder flere penge i strejkekassen.

Annonce

FOA styrker strejkekassen under de igangværende forhandlinger om ny overenskomst. En konflikt er en reel risiko, mener FOAs formand Dennis Kristensen. Illustration: Jørgen Stamp

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Opdateret 19. februar 2018

FOAs hovedbestyrelse har netop besluttet at overføre 100 millioner kroner ekstra til forbundets strejkekasse.

Det oplyste FOA samme dag, som Forhandlingsfællesskabet og Kommunernes Landsforening (KL) mødes til de forhandlinger om ny overenskomst, der efter en del forsinkelse for alvor gik i gang lørdag.

Pengene kommer fra FOAs andel af overskuddet fra salget af forsikringsselskabet Alka, og FOAs formand Dennis Kristensen forklarer beslutningen med, at FOA står over for ”kontante og barske” arbejdsgivere.

”En konflikt er i år er en yderst reel risiko. Vi ser en særdeles kontant arbejdsgiverholdning, ligesom vi gjorde i forbindelse med den store konflikt i 2008 og ved lærerkonflikten i 2013,” siger han.

Kun nødberedskab under strejke

FOA opkrævede i 20 år ikke kontingent til sin strejkekasse, men det blev genindført i 2013 på baggrund af den mere aggressive holdning hos arbejdsgiverne.

FOAs hovedbestyrelse har også vedtaget kriterier for,  hvordan en muligvis kommende konflikt skal forløbe.

Det er blandt andet besluttet at etablere nødberedskaber lige som ved konflikten i 2008, så alle livsvigtige opgaver bliver udført.

Uafklaret hvem der skal strejke

Hvilke kommuner, regioner og faggrupper, der eventuelt skal strejke, vil FOA aftale med de andre fagforeninger.

Det sker, for at en konflikt kan ramme de offentlige arbejdsgivere så præcist som muligt.

”Men det er uforståeligt, at vi i år skal stå med udsigten til en konflikt. Alle økonomer peger på klar økonomisk fremgang, og politikerne er i færd med at bruge det nye økonomiske råderum. Men når de samme politikere optræder som arbejdsgivere, så er tegnebogen limet fast i lommen,” siger Dennis Kristensen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev