Annonce

Karen Stæhr

Folketinget skal stemme om udvidet straffeattest for plejepersonale


Forslag om en voksenattest skal sikre sårbare borgere mod plejepersonale med tidligere domme.

Annonce

FOA og flere andre organisationer støtter nyt forslag om voksenattest til plejepersonale. Jørgen True

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

Hvis du arbejder som plejepersonale, skal du fremover kunne fremvise en ren voksenattest, sådan lyder et forslag fra Dansk Folkeparti som førstebehandles i Folketinget fredag eftermiddag. Forslaget skal sikre flere sårbare ældre, demente og handikappede borgere mod tyveri og overgreb.

Forslaget støttes af flere organisationer, heriblandt Landsorganisationen LEV, Ældresagen og FOA.

“Jeg er overvejende positivt indstillet over for det nye forslag om en udvidet straffeattest for plejepersonalet. Jeg synes, at det er rigtigt, at man sikrer sig, at de medarbejdere, som arbejder med sårbare borgere: demente, handikappede og vores ældre, ikke har tidligere domme,” siger formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Karen Stæhr.

Læs også: Trods utryghed og vold var det først efter drab, at tilsyn greb ind

Domme vil fremgå i længere tid

Med forslaget om den nye voksenattest til plejepersonale skal tidligere domme for sædelighedsforbrydelser som blufærdighedskrænkelser og seksuelle overgreb, men også domme for tyveri og vold, fremgå af voksenattesten i mindst 10 år. Pletter på en almindelig straffeattest for tidligere domme bliver typisk visket ud efter kortere tid.

Men hvis man har begået kriminalitet, skal man ikke have mulighed for at arbejde som plejepersonale, mener Karina Adsbøl, handikapordfører for Dansk Folkeparti, som står bag det nye forslag:
 

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

"Det er så vigtigt, at vi forebygger, at folk kan fortsætte med at krænke andre. Derfor skal vi have en attest målrettet dem, der arbejder med vores svageste borgere. Hvis man har begået sædelighedsforbrydelser, skal man ikke arbejde med svage grupper igen. Det skal de nye attester forebygge," siger handicapordfører Karina Adsbøl til Jyllands-Posten.

Tillid til plejepersonale er vigtigt

En voksenattest kan være med til at imødekomme nogle af de bekymringer, som nogle borgere og organisationer har, mener Karen Stæhr, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.
    
“Det er vigtigt, at borgerne kan have 100% tillid til plejepersonalet og føler sig trygge ved at lukke dem ind i deres hjem. Det mener jeg også godt, at borgerne kan have i dag, men det er vigtigt at være lydhør for Ældresagen og Landsorganisationen LEV’s bekymringer,” siger Karen Stæhr. 


Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden

Hun uddyber, at omfanget af episoder, hvor plejepersonalet har begået kriminalitet mod borgerne er beskedent. 
 
“Det er vigtigt at understrege, at vi kun har set få tilfælde af tyveri og overgreb begået af plejepersonale, og at det ikke er et stort problem. Men voksenattesten må heller ikke gå hen og blive en falsk tryghed,” siger Karen Stæhr. 

Lær af børneattesterne

Voksenattesten skal fremvises ved ansættelser på plejehjem, bosteder og i ældreplejen på samme måde, som personale, der i dag arbejder med børn, skal kunne fremvise en ren børneattest. 

Og netop læren og viden fra børneattester er vigtig at kigge til, hvis voksenattesten til plejepersonalet bliver en realitet, mener Karen Stæhr.

"Det er vigtigt, at der kommer en dialog om voksenattesten, så den viden, som findes om børneattester, og hvad det har af betydning for medarbejderne, bliver brugt," siger Karen Stæhr. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev