Annonce

En mand og en kvinde foran en indgang

Tema: Rygning

Carsten fik genindført rygning på jobbet


Sundhedspersonalet på Læsø havde som de eneste ansatte i kommunen fået rygeforbud. Det fik social- og sundhedshjælper Carsten Prager ændret.

Annonce

Carsten Prager (tv.) og Christina Olsen (th.) har fået lov at ryge i arbejdstiden igen, efter de protesterede over et rygeforbud, som kun gjaldt  på deres arbejdsområde. Privat

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Carsten Prager og hans kolleger i Døgnplejen på Læsø havde som de eneste ansatte i kommunen forbud mod at ryge i arbejdstiden. 

”Det er ikke i orden at forbyde det på én arbejdsplads uden at forbyde det på alle andre i kommunen. Enten skal man forbyde det for alle eller for ingen,” siger social- og sundhedshjælper Carsten Prager.

Læs også: Her må borgmesteren ryge i arbejdstiden: Sosu’erne må ikke

Han er tillidsrepræsentant på sin arbejdsplads, og sammen med arbejdsmiljørepræsentanten fik de taget problemstillingen op på et medarbejdermøde og derefter et møde i MED-hovedudvalget. 

Carsten fortæller, at kommunalbestyrelsen godt kunne se, at reglerne var urimelige, og de ansatte fik fra december sidste år lov til at ryge i deres pauser.

Rygningen er blevet systematiseret

Grunden til, at rygning blev forbudt for Døgnplejen, var, at man førhen havde oplevet, at de ansatte brugte for meget tid på at ryge. De, der røg, ringede til dem, der ikke røg for at blive hjulpet færdig med deres morgenpleje, fordi de ikke kunne nå det. Men forbuddet stoppede ikke rygerne.

Læs også: To ud af tre udsættes for passiv rygning på jobbet

”Rygeforbuddet gjorde folk irritable. Og vi røg alligevel i smug,” siger Carsten Prager.

Men den nye rygetilladelse i pausen har systematiseret rygningen og gjort, at de ansatte ikke smugryger mere. Og de har lettere ved at nå deres opgaver, fordi der er kommet styr på rygningen.

Attraktiv arbejdsplads

En anden årsag til, at rygeforbuddet blev indført, var, at kommunen gerne så, at plejepersonalet skulle være sundhedsfremmende. 

Det argument var ikke holdbart, mener Carsten:

”Jeg kan jo ikke være sundhedsfremmende overfor en dame på 94. Jeg skal jo ikke få hende til at stoppe med at ryge, hvis hun har røget hele sit liv, og det er hendes livskvalitet,” siger han.

Forbud var dårlig idé

Formand for Social- og Sundhedsudvalget i Læsø Kommune, Lone Broe Christiansen (V), bifalder ikke, at så mange ansatte ryger. 

Læs også: 4 ud af 10 sosu'er hjælper de ældre med at ryge

Men hun kan godt se, hvorfor et forbud var en dårlig idé, og hun påpeger, at man også kan fremme sundheden på andre måder.

”Hvis man gør det surt at gå på arbejde, tiltrækker man ingen folk. Sundhedsmæssigt er det da ærgerligt, at så mange har brug for at ryge, men jeg har nogle andre politiske kampe, jeg hellere vil tage. Man kan være sundhedsfremmende på andre måder. For eksempel gennem træning,” siger hun.

En sejr for Døgnplejen

Carsten fortæller, at de nye rygeregler har gjort, at arbejdsmiljøet er blevet bedre i Døgnplejen.

”Det har skabt en utrolig ro i en stresset hverdag. Der er heller ikke nogen af ikke-rygerne, der brokker sig mere, som de gjorde, da vi røg i smug,” siger Carsten.

Carsten og de andre rygere i Læsø Døgnpleje er glade for, at reglerne er blevet ændret, og for at de ikke længere skal gemme sig, når de har brug for at ryge.

”For os har det været en sejr. Nu skal man ikke stå og holde øje med, om lederen kommer fra den ene side, eller om borgmesteren kommer fra den anden side. Det er jo en lille ø, hvor alle kender alle,” griner han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev