Annonce

Tegning af mand i sort t-shirt, der hoster, mens han holder en cigaret for en ældre, sengeliggende mand

Tema: Rygning

4 ud af 10 sosu'er hjælper de ældre med at ryge


Selv om de bliver udsat for passiv rygning, hjælper mange social- og sundhedsmedarbejdere borgerne med at tænde, slukke eller holde deres cigaret for dem, viser ny undersøgelse.

Annonce

Selv om passiv rygning kan være skidt for helbredet, hjælper mange social- og sundhedsmedarbejdere på plejecentrene deres beboere med at ryge. Illustration: Gitte Skov

Af Birgitte Wulff
Journalist

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Fyrre procent – eller fire ud af 10 – sosu’er, der arbejder på et plejehjem eller plejecenter, hjælper de ældre med at ryge, det vil sige tænde, slukke eller holde cigaretten.

Det viser en helt ny undersøgelse om passiv rygning på arbejdspladsen foretaget blandt fagforbundet FOAs medlemmer.

Én af dem, der agerer hjælpende hånd til sine rygende beboere, er social- og sundhedshjælper Dorrit Simonsen, der arbejder på Villestofte Plejecenter i Odense.

Læs også: Hjælper beboer med at ryge én gang i timen

Hjælper med rygning 1 gang i timen

“Beboerne, der lider af demens, kan ikke selv håndtere cigaretterne. Så vi opbevarer deres cigaretpakker i vaskehuset og bringer dem en cigaret, når de er trængende. Det sker op mod en gang i timen. Indimellem hjælper vi dem også med at tænde cigaretterne,” siger social- og sundhedshjælper Dorrit Simonsen til Fagbladet FOA.

Hun ryger ikke selv og har aldrig gjort det. Alligevel generer det hende ikke, at komme ind i beboernes lejligheder, selv om der er røgfyldt. 

Ifølge undersøgelsen bliver knap to ud af tre, der arbejder i social- og sundhedssektoren, udsat for passiv rygning. Tallene overrasker Kræftens Bekæmpelse, som generelt anbefaler røgfri arbejdstid.

Læs også: To ud af tre udsættes for passiv rygning på jobbet

Passiv rygning er farligt

”Tobaksrøg er kræftfremkaldende og årsag til mange andre alvorlige sygdomme, uanset om man selv ryger, eller det er andres røg, man indånder”, siger Camilla Freltoft, kommunikationsmedarbejder i Kræftens Bekæmpelse, til Fagbladet FOA.

I FOA forstår formand for social- og sundhedssektoren, Karen Stæhr, godt de medlemmer, som hjælper borgerne med at ryge.

”Så længe det er helt frivilligt, og så længe medarbejderen selv siger, at det vil jeg gerne, fordi det giver hr. Jensen livskvalitet, er det i orden. Modsat må en arbejdsgiver aldrig tvinge en anden medarbejder til at gøre det samme,” siger sektorformanden.

”Rygning er en stor del af livet”

Trods den åbenlyse risiko ønsker Dorrit Simonsen ikke at stoppe med at yde hjælp til sine beboere. Der er for meget af beboernes livskvalitet på spil, mener hun.

“Vi har en beboer, som stort set ikke foretager sig andet end at ryge og ligge i sin seng og sove. Hun har røget hele sit liv og kan ikke bare stoppe. For hende er rygning en stor del af livet, konstaterer social- og sundhedshjælperen.

 

Læs undersøgelsen: Røg på arbejdspladserne

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget i oktober 2016 blandt 1520 af FOAs medlemmer ansat på plejehjem/plejecenter.

Læs mere om undersøgelsen her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev