Annonce

Kvinde foran bygning

Tema: Rygning

Her må borgmesteren ryge i arbejdstiden: Sosu'erne må ikke

Frederikshavn Kommune har forskellige rygeregler for kommunens ansatte. Det betyder, at sosu-personalet har totalt rygeforbud, mens ansatte på rådhuset må ryge i arbejdstiden.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Marianne Mikkelsen forstår ikke, hvorfor de ansatte på rådhuset må ryge i arbejdstiden, mens hun har totalt rygeforbud. Lars Horn

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Når Marianne Mikkelsen er på arbejde som social- og sundhedsassistent på plejecenteret Søparken i Frederikshavn Kommune, må hun ikke ryge. 
 
Sådan har det været i flere år, og det irriterer Marianne, især fordi det ikke er alle kommunens ansatte, der er omfattet af et totalt rygeforbud. De fleste af kommunens øvrige ansatte må ryge i arbejdstiden, hvis de flexer ud, og dermed selv betaler for rygepausen.
 
“For mig er det hjemmebryggede regler. I kommunen er det kun de sundhedsfaglige, der slet ikke må ryge. På rådhuset må de for eksempel gerne ryge,” siger 60-årige Marianne Mikkelsen.
 
“Når jeg er til kursus på rådhuset, må jeg ikke ryge, fordi jeg repræsenterer sundhedsafdelingen, hvor der ikke må ryges i arbejdstiden. Men resten af personalet på rådhuset må gerne gå ned og ryge.”
 

Kommunen forstår at ansatte undrer sig

Rikke Albrektsen er direktør for Center for Social og Sundhed i Frederikshavn Kommune. Hun siger, at kommunen har en overordnet rygepolitik, og så har MED-udvalget for de ansatte  i Center for Sundhed og Pleje valgt nogle skærpede regler for området.
 
“Jeg kan sagtens forstå, hvis hun synes, det er uretfærdigt, at nogen må ryge i arbejdstiden, mens andre ikke må. Men sådan er det, når der er mulighed for lokale retningslinjer," siger Rikke Albrektsen og fortsætter:
 
"Vi er en stor arbejdsplads og på andre områder, hylder vi at finde noget, der passer til den pågældende arbejdsplads, og vi vil gerne have lokale retningslinjer for at få retningslinjer, der giver mening det pågældende sted. Og det er dét princip, der også gør sig gældende i forhold til rygepolitik,” siger Rikke Albrektsen.
 

Borgmester ønsker ikke rygeforbud for alle

Det er ikke borgmester Birgit Stenbak Hansens (S) idé, at der er rygeforbud for ansatte i Center for Sundhed og Pleje. Og det er ikke et forbud, hun har ønske om, at kommunens øvrige ansatte skal underlægges:
 
“Vi kender alle sammen godt konsekvenserne af rygning, og der må jeg bare sige, at som øverste ansvarlige både politisk og administrativt, er jeg bevidst om vores signaler som arbejdsgiver,” siger hun og fortsætter:

“Jeg kom til at gyse, da jeg hørte et forslag om ikke at måtte ryge på hjemmearbejdsdage og i bilen (KL er kommet med forslag om totalt rygeforbud for kommunernes ansatte, red.). Det kan godt være, at vi skal sende sundhedsmæssige signaler, men det er en hårfin balance ikke at være rigid,” siger Birgit Stenbak Hansen. 

Respekt for demokratisk proces

- Men du accepterer, at et center har indført rygeforbud?
 
“Ja, for jeg mener ikke, at jeg kan gå ind og overrule et tillidsmandssystem. Så længe der har været en demokratisk process, respekterer jeg det. Der er nogen, der har spurgt, om det ikke er uretfærdigt med forskellige regler, men jeg respekterer tillidsmandssystemet, så den må de tage med deres tillidsmænd. 
 
- Ryger du selv?
 
“Ja, det gør jeg. Jeg har det godt med, at man kan gå ud og ryge. Lev, som du vil, og betal prisen. Jeg er ikke til at være formynderisk,” siger Birgit Stenbak Hansen.
 
Marianne Mikkelsen har arbejdet på det samme plejecenter i 40 år. I tidernes morgen røg alle inden døre, og hun er glad for, at det ikke er sådan i dag. Men det generer hende, at hun ikke må gå ud og ryge en cigaret i arbejdstiden. 
 
“Vores sociale adfærd er blevet anderledes med det totale rygeforbud. Både i forhold til pauser med kolleger, men det gælder også den sociale del med beboerne,” siger hun.

Læs også: Cigaretrøg udløste rødt kort til plejehjem

“Der er tit beboere, der spørger, om vi ikke lige sidder ned og ryger en cigaret med dem. Men det må jeg ikke, for hvis de ryger, skal der først luftes ud, før jeg må sætte mig. Sådan er reglerne,” siger Marianne Mikkelsen.

Rygeforbud er formynderisk

For Marianne Mikkelsen ville det være bedre, hvis der var rygeområder udenfor, hvor beboerne også kunne komme med.
 
“Jeg føler, jeg bliver talt ned til med disse rygeregler. At nogen ved bedre på mit helbreds vegne. Så længe det er en lovlig vare, som jeg kan købe i en butik, kan jeg ikke se, at andre skal bestemme, om jeg må ryge. Det er formynderisk. Jeg er et voksent menneske, der kan tage vare på mig selv,” siger Marianne Mikkelsen. 
 
Hun mener ikke, at hun er blevet mere sund eller effektiv af ikke at måtte ryge på arbejdet:

“Jeg kan sagtens lade være med at ryge på mit arbejde, men så ryger jeg bare mere hjemme. Og jeg har altid været effektiv, og selvom jeg ikke ryger, har jeg stadig brug for pauser,” siger Marianne Mikkelsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev