Annonce

Kvinder giver ældre mand en indsprøjtning

Sosu fik frataget opgaver: Sådan fik hun flere sundhedsfaglige opgaver igen

Da Pia Lisbeth Bohn pludselig ikke måtte udføre en række af de opgaver, der havde været hendes hverdag som social- og sundhedsassistent i mange år, valgte hun at sige op.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Pia Lisbeth Bohn giver Rene Justesen en injektion med blodfortyndende medicin. I sit tidligere job måtte hun kun give insulin-injektioner. Jørgen True

Af Mette Boysen
Journalist

Annonce

I otte år var Pia Lisbeth Bohn som social- og sundhedsasistent en del af hjemmeplejen i Jyllinge. I en periode på nogle måneder blev den 57-årige sosu-assistent udlånt til en sygeplejegruppe, og da hun returnerede til sin egen hjemmeplejegruppe, kunne hun næsten ikke kende forholdene længere.

“Der var kommet nye retningslinjer, så der var en masse ting, vi ikke måtte længere. Vi havde fået mange af de opgaver, hjælperne plejede at lave som at tømme kateterpose og skifte støttestrømper,” siger Pia Lisbeth Bohn.

Samtidig havde hun mistet de opgaver, hun selv plejede at udføre.

“Vi måtte pludselig ikke tage os af komplekse sår, som liggesår og bylder, selvom det er noget, jeg altid har gjort. Det skulle sygeplejerskerne gøre. Nu måtte vi kun tage os af hudafskrabninger,” siger Pia Lisbeth Bohn.

Pia Lisbeth Bohn måtte heller ikke længere lægge kombolanbind eller give de fleste injektioner.

“Det var så frustrerende. Jeg har været i faget i mange år, og pludselig måtte jeg ingenting. Det kunne jeg ikke holde ud. Jeg ville jo gerne bruge min uddannelse,” siger Pia Lisbeth Bohn.

“Vi fik frataget den ene kompetence efter den anden. Det fik mig til at føle mig meget lille og meget dum. Og det var ubehageligt. Jeg blev mindre og mindre, og jeg turde næsten ikke søge et andet job, for jeg tænkte, at jeg ikke kunne noget. Jo mindre du laver af det, du er uddannet til, jo mindre sikker bliver du,” siger Pia Lisbeth Bohn. 

Synd for borgerne

Pia Lisbeth Bohn havde samtidig ondt af borgerne, fordi de skulle have besøg af langt flere sundhedspersoner, end de var vant til for at få løst de forskellige opgaver. 

Kun når der manglede sygeplejersker, måtte Pia Lisbeth Bohn udføre de opgaver, hun før havde været vant til.

“Vi kunne få at vide: ‘Der mangler en sygeplejersker, kan I gøre det.’ Og der tænkte jeg, at vi skulle sige nej. Hvis vi er for dumme til at løse en opgave den ene dag, så er vi det også den næste dag,” siger Pia Lisbeth Bohn.

Fratagelsen af opgaver påvirkede stemningen på arbejdspladsen meget, og ofte græd hendes kolleger eller skændtes. Til sidst sagde Pia Listbeth Bohn op og skiftede til en tilsvarende stilling i Ballerup. 

Og der er meget stor forskel på at være i hjemmeplejen de to steder

“Nu oplever jeg, at jeg får lov til de ting, jeg er uddannet til. Det er ting, jeg ikke kom i nærheden af i Jyllinge, så som at lægge kateter på kvinder, give injektioner og lægge forbindinger. Der er vældig stor forskel. Det undrer mig, hvordan man kan sige, at det skyldes strukturen, og når så jeg flytter til en anden kommune, er der ikke de regler,” siger Pia Lisbeth Bohn. 

Kommune: Sygeplejersker tager komplekse opgaver

Mette Olander, social- og sundhedschef i Roskilde Kommune, siger om ændringen i, hvem der må varetage hvilke sygeplejefaglige opgaver:
 
“Vi har over et stykke tid arbejdet med, hvem der bedst tager sig af de sygeplejefaglige opgaver, så vi får brugt medarbejderne bedst muligt. Det har aldrig været ment som et signal om, at assistenterne ikke var noget værd, for alle har en faglig berettigelse, men vi skal sørge for at bruge kompetencerne rigtigt i de forskellige borgerforløb.
Hos os bruger vi sygeplejerskerne til de komplekse borgerforløb, mens vi bruger assistenterne til de stabile borgerforløb.”

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies 

Vi bruger cookies på fagbladetfoa.dk til bl.a. at måle trafik og gøre siden bedre. Vælger du cookies fra, vil der være services, du ikke kan benytte. Læs mere om cookies