Annonce

Tema: OK18

Krav fra KL om flere døgnvagter til brandfolk


Arbejdstiden for de ansatte bliver en af de vigtige diskussioner for FOA til overenskomstforhandlingerne for teknik- og serviceområdet.

Annonce

Formand for Teknik- og Servicesektoren, Reiner Burgwald, mener ikke, at brandfolkene skal øge antallet af døgnvagter. Jørgen true

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

Over de næste måneder skal FOA lægge arm med regionerne og især Kommunernes Landsforening (KL) på en række punkter, når overenskomsterne for de næste år skal forhandles hjem.

På teknik- og serviceområdet, ser det denne gang ud til, at en af de store knaster mellem FOA og KL er arbejdstidsreglerne på det tekniske område, hvor det er brandfolkenes overenskomst, som er i fokus.

Læs også: Konflikt rykker tættere på: Forhandlinger sat i stå

Hovedrysten i FOA
Det fremgår af KL’s krav til FOA, at antallet af døgnvagter på beredskabsområdet forhøjes fra de nuværende 87 døgnvagter pr. år i en kommende aftale. KL lægger vægt på, at der skal ’gives mulighed for større fleksibilitet i anvendelsen af arbejdstid på døgnvagterne.’

I FOA er kravet blevet modtaget med hovedrysten, ifølge sektorformand for Teknik- og Servicesektoren, Reiner Burgwald:

”Vi er helt uforstående over for KL’s udmelding. For os er arbejdstiden i forhold til antallet af døgnvagter ikke til debat. Brandfolkene arbejder mere end os andre og er væk hjemmefra 87 gange 24 timer om året. Det er et helt urimeligt krav,” siger sektorformand Reiner Burgwald.

Deltid på mindre end 7 timer ugentligt

Selvom beredskabets overenskomst i år er en af de store slåskampe, så er der også andre sektorspecifikke krav, som teknik- og serviceoverenskomsterne på det kommunale område bliver udfordret af.

Læs også: Løn bliver det allervigtigste tema i forhandlinger

Et andet krav fra KL i en ny overenskomst for teknik- og serviceansatte er, at der skal være mulighed for at oprette deltidsstillinger på mindre en 364 timer pr. år, altså mindre end syv timer ugentligt.

Det fremgår også, at særreglerne på det tekniske område for København og Frederiksberg Kommuner samt Foreningen af Kommuner i Københavns Amt (FKKA) ønskes ensrettet i forhold til den generelle overenskomsttekst.

Forhandlingerne på standby

Selvom kravene allerede er udvekslet, så er forhandlingerne mellem arbejdsgiverne på den ene side og FOA samt de øvrige 50 organisationer i Forhandlingsfællesskabet på den anden side sat på pause.

Inden overenskomstforhandlingerne kan genoptages, skal arbejdsgiverne signalere vilje til at forhandle med lærerne om deres arbejdstidsregler.

Du kan læse mere om FOAs specifikke krav til KL for Teknik- og Servicesektoren her.

FOAs tre hovedkrav

Når man siger, at parterne har udvekslet krav, er der i virkeligheden tale om tre typer af krav.

De generelle krav. Det er de krav som Forhandlingsfællesskabet har stillet og er blevet mødt af. Forhandlingsfællesskabet består af 51 medlemsorganisationer, herunder FOA, og repræsenterer 564.000 ansatte i de 98 kommuner og 5 regioner.

FOAs tværgående krav, som kun gælder for FOAs ca. 50 overenskomster. De forhandles samlet af FOA.

Og til sidst de specifikke krav, som gælder for de enkelte overenskomster, som forhandles af sektorerne i FOA.

FOAs tre hovedkrav er:
- Kravet om ligeløn, som sikrer at kvinder får samme løn som mænd.
- Kravet om en særlig pulje, der skal gå til at løfte de lavtlønnede.
- Det sidste hovedkrav forhandler FOA på egen hånd. Det er et tværgående krav for alle FOA-medlemmer og deres overenskomster uagtet faggruppe og sektor: Uddannelsesret og -pligt, som skal sikre, at alle FOA-medlemmer har ret og pligt til at uddannelse sig.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev