Annonce

Henny Soelberg foto Søren Skarby

Henny nær død af blodprop: Først nu får hun førtidspension


Fredericia Kommune har ikke lyttet, når lægerne har sagt, at Henny Soelberg ikke ville komme i arbejde igen. Først efter en blodprop, Henny nær var død af, fik hun tilkendt førtidspension.

Annonce

Henny Soelberg har længe haft lægernes ord for, at hun aldrig kommer til at arbejde igen. Nu føler hun endelig, at kommunen stoler på hende, efter hun er blevet tilkendt førtidspension. Søren Skarby

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Henny Soelberg græder i telefonen. Hun har grædt hele dagen, siger hun. Det skyldes, at hun har fået en afklaring, hun så længe har ventet på. Fredericia Kommune har tilkendt hende førtidspension.

”Jeg er helt overvældet. Nu kan jeg endelig få ro, og jeg kan få et liv igen,” siger 54-årige Henny Soelberg.

”Jeg ved, at jeg ikke bliver smidt ud i alt muligt nu, fordi kommunen skal overbevises om, at jeg er syg,” siger Henny Soelberg.


Henny har arbejdet, siden hun var 14 år. Blandt andet som dagplejer, på en fiskerifabrik og som køkkenassistent. Og stod det til hende var hun fortsat i arbejde:

”Jeg vil hellere arbejde fuldtid med en normal krop, end det her,” siger hun.

I halvandet år har Henny Soelberg været sygemeldt, fordi hun har fire diskusprolapser og et lændeskred. Hun blev i maj 2016 fyret fra et mini-fleksjob, hvor hun højst kunne arbejde en time om dagen.


Adskillige lægelige specialister, vurderede dengang, at der ikke var udsigt til, at det nogensinde ville blive bedre og selv en operation, ville være formålsløs, udover den ville være forbundet med stor risiko for at Henny kunne blive lam.

Alligevel har Fredericia Kommune tidligere afvist, at Henny kunne få førtidspension og har i stedet insisteret på, at Henny skulle i yderligere arbejdsprøvning og på smerteklinik, selvom det ville indebære, at hun skulle køres med ambulance en time hver vej.

I efteråret sendte Henny en mail til borgmester Jacob Bjerregaard (S) i Fredericia. Det fik borgmesteren til at invitere Henny til møde. Og Henny gik fra mødet med en besked om, at hun ikke ville blive sendt i yderligere arbejdsprøvning.

Alligevel er der gået mere end to måneder, før Henny har fået den endelige afklaring. Og i den periode var hun ved at miste livet.

For godt to uger siden fik hun en blodprop i hjertet. Lægerne sagde, at den var stressrelateret. Hun har undervejs i sit sygeforløb også fået depressiv medicin, og det er en tilstand hendes læge tilskriver den langvarige sagsbehandling, hun har været igennem.

Og det påvirker Henny, at hun både mentalt og fysisk er en anden person, end hun plejer at være.

”Jeg håber, jeg kan blive mig selv igen. Jeg savner at være glad. Der er en masse, jeg kan glæde mig over i livet, men jeg har været træls at gå op ad. Og det skyldes, at det var kommunen, der afgjorde hvordan mit liv skulle være,” siger Henny Soelberg.

Ønske om en bedre hverdag

Økonomisk ved Henny ikke, hvilken betydning førtidspensionen har. Og det betyder heller ingenting:

”Jeg er ligeglad. Bare jeg får fred og et bedre liv og en bedre hverdag,” siger hun.

Det smerter hende, at der er andre, der ligesom hende er igennem langvarige sagsbehandlinger i kommunerne.

”Hvis jeg kunne, ville jeg gøre alt for at hjælpe andre i min situation. Det er forfærdeligt at befinde sig i. Og man ved aldrig, hvor langt sådan et forløb kan tage,” siger Henny Soelberg.

Belastende forløb

Marianne Melgaard er Henny Soelbergs sagsbehandler hos FOA Lillebælt. Hun er lettet på Hennys vegne.

”I næsten to år har Henny været konstateret syg, så det har været et langvarigt forløb og en hård belastning for hende. Men jeg er da glad for, at resultatet er faldet ud, som det er,” siger hun.

”Det er hårdt, at vi var så tæt på at miste hende, da hun fik en blodprop. Hun var tæt på at lukke øjnene i ambulancen,” siger Marianne Melgaard.

Kommune: Sagsbehandling tager lang tid

Dennis Mølgaard Hansen er arbejdsmarked- og borgerservicechef i Fredericia Kommune. Han er glad på Henny Soelbergs vegne, over at hendes sag nu er afsluttet.

”Det har hun da fortjent. Nu er det afdækket, og der er ikke mere, vi skal afdække,” siger Dennis Mølgaard Hansen.

- Var det nødvendigt, at det skulle tage så lang tid?

”Ja, det har det været. Det er ikke fordi, vi ikke har arbejdet på sagen. Generelt har jeg ikke kommenterer til hendes sag, men nogle gange tager det længere tid, end man lige havde håbet på,” siger Dennis Mølgaard.

Han håber, at loven om ressourceforløb og førtidspension bliver revideret, så borgernes forløb afkortes, og borgerne får lettere ved at se sig selv i et ressourceforløb.

- Det var voldsomt, og hun fik en blodprop, som lægerne siger er stressrelateret. Hvad tænker I om det?

”Jeg vil ikke kommentere den konkrete sag,” siger Dennis Mølgaard Hansen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev