Annonce

3 genveje til billigere julegaver

Opdateret 24. november 2020

Pluskortet, Forbrugsforeningen og Black Friday kan gøre det billigere at shoppe julegaver. Men husk at være opmærksom, når du handler på nettet. 

Annonce

Som FOA-medlem kan du både få et Pluskort og blive medlem af Forbrugsforeningen. Begge steder er der mange penge at spare på julegaver under Black Friday. Scanpix

Af Marie Brynskov
Journalist

Annonce

Engang skulle du vente til januar, før julegaverne blev sat ned i pris - i dag sker det allerede før jul. Og med lidt planlægning og omtanke er der gode penge at spare.

 

1. Black Friday den 27. november

Der kan være gode penge at spare til Black Friday den 27. november. 

Flere butikker holder "Black Week" på grund af coronavirus, så de mange besøgende spreder sig ud over flere dage. Derfor er flere tilbud allerede tilgængelige nu og løber weekenden over. 


2. Rabat med Pluskortet

Som FOA-medlem kan du få et gratis Pluskort til en af Danmarks største rabatordninger. Kortet giver rabat på tøj, underholdning, elektronik og rejser i mere end 1.300 butikker og webshops.

 

Få blandt andet 15 procent rabat hos Dansk Plakatkunst og 10 procents rabat på billet eller årskort til Zoologisk Have i København. 

 

Du kan også få Pluskortet som app til telefonen.

 

I forbindelse med Black Friday har Pluskortet flere særrabatter. For eksempel på smykker fra Ulrich Design, hvor du kan spare 35 procent fra den 27.-29. november. Du kan også spare 3.000 kroner på en tur til den græske ø Limnos, som er Apollos sommernyhed 2021, hvis du booker rejsen i weekenden.

 

3. Forbrugsforeningskortet

Som medlem af FOA kan du også melde dig ind i Forbrugsforeningen. Det første år er gratis, og herefter koster det 132 kroner årligt. 
 
Også Forbrugsforeningen fejrer Black Friday. Her kan du for eksempel spare mindst 25 procent på løbeprodukter fra Løberen, og hele uge 48 er der 20 procent rabat i Jack & Jones. 

Gode råd om at handle på nettet fra Forbrugerrådet Tænk

Vær obs på ekstra-omkostninger på nettet

Husk, at der kan være ekstra udgifter, når du handler på nettet – for eksempel til forsendelse, eller hvis du skal returnere en julegave. Der kan også være told, hvis du har handlet uden for EU.

Læs anmeldelser på nettet

Lav en hurtig Google-søgning, og se andre brugeres anmeldelser. Hvis der findes rigtig mange dårlige anmeldelser, så har det nok en betydning.

Tjek, om det er fup

Brug din sunde fornuft. Er priserne meget lave, er det 'skæve' priser – for eksempel en kjole, der koster 241,32 kroner - eller er der tale om en dårlige oversættelse fyldt med stavefejl, kan det være tegn på, at webshoppen er useriøs, og det er fup.

Forlæng fortrydelsesret og tjek leveringstid

På nettet er der normalt kun 14 dages fortrydelsesret fra den dag, pakken er leveret - med mindre, der tydeligt står andet. Undersøg, om fortrydelsesretten kan forlænges til efter jul, så modtageren af pakken har mulighed for at bytte den. Skriv til webshoppen på mail, så du har aftalen på skrift.

Vær desuden opmærksom på, at hvis der ikke aftalt eller lovet et bestemt leveringstidspunkt, har sælgeren en frist på 30 dage til at levere varen. Tjek derfor, om varen overhovedet kan nå frem før jul.

Betal med betalingskort eller MobilePay

Banken fører pengene tilbage på din konto, hvis varen ikke kommer, eller pengene er trukket flere gange, hvis du har brugt betalingskort eller MobilePay.

Betal aldrig med kontooverførsel eller pr. efterkrav, da banken ikke kan hjælpe dig, hvis du bliver snydt.

Brug sikker netforbindelse

Brug en sikker internetforbindelse, når du betaler. Du kan se, om den er sikker ved at gå op i søgefeltet, hvor du skriver navnet på virksomheden. Står der ’sikker’ med en lille hængelås, er den god nok.

Kig efter e-mærket

E-mærket er en dansk mærkningsordning, der sikrer danskere sikker e-handel og følger dansk lovgivning. Mærket står typisk nederst på hjemmesiden. 

Opdateret med nye datoer og tilbud

Læs mere

Få mere viden fra Forbrugerrådet Tænk om at handle sikkert på nettet
Du kan også læse forbrugerrådets guide til Black Friday 2020 her.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev