Annonce

Mennesker forsamlet til debatmøde

Tema: Løn som fortjent

Direktører får millioner i gyldne håndtryk – lavtlønnede får los bagi


FOA sætter spot på ulighed i løn ved stort arrangement under årets Folkemøde på Bornholm.

Annonce

Tv-værten Thomas Skov styrer FOAs store penge-quiz på Folkemødet 2017. Quizzens omdrejningspunkt var tabere og vindere i kampen om den gode løn. Til venstre i billedet ses FOAs formand Dennis Kristensen og cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen. Pelle Rink

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

I det danske samfund er der penge til at give direktører kæmpestore millionbeløb som gyldne håndtryk. Samtidig kan man høre om dagplejere eller sosu-hjælpere, der slider sig selv op i årevis og takkes med en fyreseddel og ellers nul og nix.

Der er også penge til at give forvaltningschefen i kommunen tæt på 100.000 kroner om måneden, mens ansatte på daginstitutioner og plejehjem skal være glade for bare en fjerdedel af det beløb.

Og der er ligeledes penge til at give de i forvejen højestlønnede ansatte de største lønforhøjelser, fordi lønstigningerne gives i procent og ikke i form af samme kronebeløb til alle.

Disse data fremgik af en penge-quiz, som FOA arrangerede på årets Folkemøde.

”Folket” vidste mest om løn

Tv-værten Thomas Skov var quiz-master i en duel mellem to hold, hvoraf det ene bestod af to personer, der ellers sjældent spiller på samme hold: FOAs formand Dennis Kristensen og Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i den liberale tænketank Cepos.

Holdet, der skulle op mod de to løn-eksperter, repræsenterede ”folkets røst” og bestod af komikeren Geo og en studerende, der hed Maria.

Holdene skulle gætte lønnen til forskellige faggrupper og svare på lidt mere tekniske spørgsmål om netto- og bruttoløn, deltid og pensionsforhold.

Resultatet blev en overraskende sejr til folkets hold, måske fordi eksperterne var lidt hæmmede af det utraditionelle samarbejde.

Løn og skat

Mads Lundby Hansen anerkendte ellers Dennis Kristensens ekspertise på de offentlige lønninger:

”Alt, hvad Dennis siger i dag, er rigtigt,” sagde han.

Og Dennis Kristensen kvitterede, da spørgsmålene gik på de høje direktørlønninger:

”Det er jo dine venner, Mads, så det klarer du.”

Udover drilleriet blev det kun til en kort debat mellem FOA-formanden og den liberale økonom.

Mads Lundby Madsen kommenterede på en social- og sundhedsassistents lønseddel, hvor det fremgik, at hun betalte en stor del af sin løn i skat. Han foreslog, at FOA gik efter lavere skat i stedet for højere løn.

”Det nytter ikke så meget, at nogle ansatte får mere løn udbetalt, hvis det bare betyder, at de skal løbe hurtigere på arbejdet, fordi andre bliver fyret,” svarede Dennis Kristensen.

Penge-quizzen er en del af FOAs aktiviteter op til forhandlingerne om de nye offentlige overenskomster i 2018. Her sætter FOA spot på ulighed i løn og stiller krav om særlige forbedringer til de lavest lønnede.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev