Annonce

Pia Olsen Dyhr

Tema: Løn som fortjent

Pia Olsen Dyhr: I min verden er sosu-lønnen ikke retfærdig


De, der står i forreste række på hospitaler og ældrecentre, får ikke en retfærdig løn, mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr.

Annonce

Pia Olsen Dyhr (SF) undrer sig over, hvordan vi vurderer hinandens værdi. Jens Dresling/Polfoto

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, har høje tanker om social- og sundhedshjælpernes arbejde. Men deres indsats modsvares ikke af den løn, de får for arbejdet.

”Generelt er alle vores omsorgsfag lavtlønnede, selv om medarbejderne udfører en vigtig indsats for samfundet,” siger Pia Olsen Dyhr til Fagbladet FOA.

Med det, hun selv kalder ”et hurtigt skud fra hoften” gætter hun på, at en social- og sundhedshjælper i gennemsnit tjener 21.000 kroner om måneden før skat og pension.

Det er cirka 3.500 kroner mindre end det faktiske beløb, men det formilder dog ikke SF-formandens sind. Uanset om det er 21.000 eller godt 24.000 kroner afspejler lønnen ikke social- og sundhedshjælperens værdi.

”Det er jo svært at måle løn, men i min verden får social- og sundhedshjælperen og andre kolleger i omsorgsfagene ikke en retfærdig løn. De står i forreste række på hospitaler og ældrecentre, de arbejder med mennesker, og de sikrer, at vores fællesskab hænger sammen,” siger SF-formanden.

Mere værd at arbejde med penge

Dermed deler hun holdning med over halvdelen af befolkningen. 58 procent vurderer, at 
social- og sundhedshjælpernes løn er ”uretfærdig”, viser en Epinion-undersøgelse for FOA.

Pia Olsen Dyhr vil dog ikke komme med et bud på, hvor meget lønnen bør stige. Det vil og må hun ikke blande sig i som politiker. Men principielt kan hun godt undre sig over, hvordan vi vurderer hinandens værdi.

”Hvis jeg var sosu-hjælper, ville jeg da tænke på, hvorfor folk i den finansielle sektor får mere end mig. Hvorfor er det mere værd at arbejde med penge end med mennesker? Men sådan er det jo i mange sammenhænge. Store formuer beskattes også mindre end de penge, vi tjener på arbejde,” siger Pia Olsen Dyhr.

DF: FOA må kæmpe for god løn

Hun er ikke den eneste politiker, der skyder for lavt i vurderingen af social- og sundhedshjælpernes løn. Også Bent Bøgsted, Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, rammer ved siden af.

”Jeg tror, det ligger mellem 19.000 og 20.000 kroner,” siger han og trækker på smilebåndet, da han bliver korrigeret:

”Så er det godt, det ikke er mig, der forhandler overenskomster – og jeg er da glad for, det rigtige beløb er højere. Jeg vil dog ikke kommentere, om det er retfærdigt eller ej. Lønnen er jo et overenskomstspørgsmål, så jeg vil overlade det til FOA at kæmpe for en god løn til medlemmerne,” siger Bent Bøgsted.

En social- og sundhedshjælpers løn

FOA kører kampagnen Retfærdig løn, hvor almindelige danskere som led i kampagnen skal gætte, hvad en social- og sundhedshjælper tjener. Fagbladet FOA har stillet samme spørgsmål til en række kendte danskere og bedt dem gætte en social- og sundhedshjælpers løn.
En social- og sundhedshjælper tjener 24.539 kroner netto ifølge Kommunerne og Regionernes Løndatakontor. Tallet dækker månedslønnede, ordinært kommunalt ansatte i maj 2016. Flexjobbere, elever og ekstraordinært ansatte indgår ikke.
Nettoløn består af grundløn samt centrale - og lokale tillæg. Nettoløn er eksklusiv genetillæg, pension, feriepenge osv.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev