Annonce

En kvindelig forfatter

Tema: Løn som fortjent

Prisvindende forfatter: Sosu’erne burde tjene mere


Forfatter Merete Pryds Helle anerkender fuldt ud den værdi, der ligger i det arbejde, som de ’varme hænder’ udfører, og det skal lønnes ordentligt, lyder det fra forfatteren.

Annonce

Forfatter Merete Pryds Helle ville ikke selv arbejde som social- og sundhedshjælper for 24.600 kroner om måneden. Det kan hendes ryg ikke holde til. Joachim Adrian/Polfoto

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Hun kommer fra små kår og er vant til at klare sig for få penge. Men netop nu triller der lidt flere kroner ind på kontoen end sædvanligt, fordi hun har ramt danskernes hjerter med sin rå slægtsroman ”Folkets Skønhed”. Og hvis det står til hende, må social- og sundhedshjælperen også gerne opleve et økonomisk løft.

”I dag rangerer vi i høj grad vores løn efter et system, der tager hensyn til vores uddannelse. Hvis vi brugte en anden målestok, er jeg ikke i tvivl om, at værdien af arbejdet ville blive honoreret højere,” siger Merete Pryds Helle – og gætter på, at en social- og sundhedshjælper i gennemsnit tjener tæt på 23.000 kroner om måneden før skat og pension.

Det er meget tæt på det faktiske beløb på 24.600 kroner, og Merete Pryds Helle kan ikke vurdere, om det er en ”retfærdig løn”.

For hårdt for ryggen

”Hvad er en retfærdig løn? I dag, hvor vi blandt andet regulerer vores løn efter uddannelse, kan man jo godt forklare det beløb. Omvendt ville en sosu-hjælper nok få betydeligt mere, hvis vi gik over til et system med en form borgerløn,” siger Merete Pryds Helle, der har vundet De Gyldne Laurbær.

- Ville du selv arbejde som social- og sundhedshjælper for den løn?

”Nej, for det kan min ryg ikke holde til. Det ville dog være en udmærket løn for mig, hvis jeg fik et job, jeg kunne klare. Men jeg anerkender fuldt ud den værdi, der ligger i det arbejde, som sosu-hjælperen – de varme hænder – udfører. Og arbejde, der har stor værdi, skal lønnes ordentligt,” siger Merete Pryds Helle og fortsætter:

”Nu tilhører jeg selv kunstnernes nedenunderklasse. Jeg har aldrig tjent mange penge, og den kulturelle kapital, jeg har optjent som forfatter, kan man ikke betale regninger med.”

- Kunne du godt tænke dig, vi opgjorde værdier som løn på en anden måde?

”Ja, bestemt. Men jeg ved godt, at borgerløn er en forkætret tanke, og at vi i dag skal tage hensyn til dem, er bruger lang tid på at uddanne sig og tager lån. Men det er også interessant at sammenligne og spørge sig selv, om en sosu-hjælper er mindre eller mere værd end for eksempel Joachim B. Olsen. Sosu-hjælperens job er i hvert fald fysisk meget hårdere. Men det er svært at måle, og vi skal huske, at vi alle er gode til forskellige ting.”

Fast forfatterløn

Merete Pryds Helle brugte fire år på at skrive ”Folkets Skønhed”, og undervejs tjente hun lidt penge ved små bijob. Hun underviste, holdt foredrag, redigerede de islandske sagaer og deltog i udvalgsarbejde i Nordisk Råd.

”I min verden kan en månedsløn på 24.600 kroner være mange penge. Og det kan være lidt besværligt at kombinere skriveriet med de små job. Hvis jeg selv bestemte, fik jeg en fast løn på 24.000-25.000 kroner om måneden for at være forfatter, men så skulle jeg også stå til rådighed en dag om ugen for eksempelvis en skole eller et bibliotek,” siger Merete Pryds Helle.

En social- og sundhedshjælpers løn

FOA kører kampagnen Retfærdig løn, hvor almindelige danskere som led i kampagnen skal gætte, hvad en social- og sundhedshjælper tjener. Fagbladet FOA har stillet samme spørgsmål til en række kendte danskere og bedt dem gætte en social- og sundhedshjælpers løn.
En social- og sundhedshjælper tjener 24.539 kroner netto ifølge Kommunerne og Regionernes Løndatakontor. Tallet dækker månedslønnede, ordinært kommunalt ansatte i maj 2016. Flexjobbere, elever og ekstraordinært ansatte indgår ikke.
Nettoløn består af grundløn samt centrale - og lokale tillæg. Nettoløn er eksklusiv genetillæg, pension, feriepenge osv.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev