Annonce

22-årige Tim Christensen ses her til regionsmesterskaberne i Skills

Sosu på vej til DM: Mit fag har brug for flere mænd


Især mænd skal gøre op med fordommene om, at det at være social- og sundhedsassistent er et kvindejob. Det mener Københavns bedste sosu-elev, der selv er mand. 

Annonce

22-årige Tim Christensen ses her til mesterskaberne i Skills i Region Hovedstaden, som han vandt. Fra den 25.-28. januar i det nye år skal han dyste om titlen som Danmarks bedste sosu. Han håber, at hans medvirken kan være med til at gøre opmærksom på alsidigheden af hans fag - især over for mænd. Privatfoto

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Da 22-årige Tim Henrik Christensen fortalte vennerne, at han ville være social- og sundhedsassistent, blev han mødt med undren. For det at være sosu-assistent er jo et kvindejob, lød det fra omgangskredsen. 

“Sådan er fordommene over for faget. Man tænker, at det er et kvindefag, fordi flertallet, der bliver sosu-assistent, er kvinder,” siger Tim, som lige er blevet kåret som den bedste sosu-assistentelev i Region Hovedstaden og nu forbereder sig til DM i Skills til januar 2017.

Brug for mænd

Han mener, at kønsstereotyperne spænder ben for at mænd går ind i faget, og det er en skam, for mænd har mange vigtige egenskaber at tilbyde.

“I en presset hverdag, der er mænd gode til at sige ‘skidt pyt’, hvis tidsplanen skrider fem minutter. Det sætter folk pris på, fordi det giver ro. Der oplever jeg, at kvinder kan være mere punktlige.”

I arbejdet med syge og ældre støder han ofte på mennesker, der er i åndelig krise. Selvom de kvindelige kolleger er gode til at tage den svære samtale, så er der også brug for mænd her.

“Nogle borgere har lettere ved at betro sig til en mand, som måske bedre forstår deres situation,” siger han.

Jobbet er livsbekræftende

Selvom Tim elsker sit job, var det en tilfældighed, at han oprindeligt valgte det som levevej. 

“Jeg søgte mange forskellige jobs, men det første sted, jeg blev kaldt til samtale, var hjemmeplejen. Da folk omkring mig var skeptiske over for mit valg, blev jeg stædig. Jeg vil ikke lade mig styre af folks fordomme, men have lov til at danne min egen holdning selv.”

Tim fik allerede på de første arbejdsdage ros fra de ældre, han besøgte.

“De synes, at jeg udstrålede en rolighed, der gjorde dem trygge ved mig. Min egen oplevelse med jobbet var også fra dag ét, at det var meget livsbekræftende, fordi jeg fik lov til at hjælpe med at forbedre livskvaliteten hos et andet menneske”. 

Udfordrende job
Tim håber, at han med deltagelsen i DM i Skills, der afvikles i slutningen af januar i det nye år, kan være med til at åbne unges øjne for, hvad det i virkeligheden vil sige at være social- og sundhedsassistent.

“Jeg vil vise mit fag frem for unge mennesker, så de kan se, at der er utroligt mange muligheder og aspekter i jobbet. Du kan eksempelvis både komme til at arbejde på et hospital, i psykiatrien, på et bosted eller et plejehjem.”

Arbejdsopgaverne er også meget mere varierede end personlig pleje, fortæller han.

“Du skal mange steder være med i et koordinerende team, hvor du samarbejder med andre faggrupper som fysioterapeuter, læger og sygeplejersker. Man skal også være god til at følge med i nyhederne. Der sker hele tiden nye faglige tiltag i vores branche. Det er vigtigt at holde sig opdateret på medicin, registreringskrav og andre ting,” siger han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev