Annonce

Illustration der forestiller en hjælper som som hælder noget væske op i en bøtte, mens der ligger en sengeliggende ved siden af hende med spredte ben

Sådan forebygger du urinvejsinfektioner


Hygiejnesygeplejerske Hanne Lundgaard fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital giver gode råd om at forebygge urinvejsinfektioner.

Annonce

Urinvejsinfektioner er den hyppigste årsag til bakterielle infektioner blandt ældre, men en stor del kan forebygges med bedre hygiejne. Emotion

Af Anni Heiberg
Journalist

Annonce

GOD HYGIEJNE

Borgerens sikkerhed mod at få infektioner baserer sig blandt andet på, at hygiejnen er i orden, og at de generelle retningslinjer for hygiejne efterleves – hver gang. Det betyder blandt andet, at håndhygiejne udføres korrekt, at der anvendes handsker ved risiko for kontakt med udskillelser, plastforklæde ved risiko for forurening af arbejdsdragt, og at håndtering og transport af affald og snavsetøj foregår forsvarligt. 
 
I forbindelse med hjælp til nedre toilette er planlægning alfa og omega. Hav derfor alt parat og sørg for at have et velegnet arbejdsbord med god arbejdshøjde og god plads til både det rene udstyr og opsamlingen af det urene. 
 
Benyttes sengebordet er det vigtigt, at det altid vaskes med vand og sæbe, og spildes der på det, afsprittes det med 70% hospitalssprit. Brug ikke håndsprit til overflader, da det indeholder hudplejemidlet glycerol, som efterlader en fedtet overflade, hvor snavs vil sætte sig. 
 

NEDRE TOILETTE

Læg alt parat, lav håndhygiejne, tag handsker og plastforklæde på. 
 
Kvinder: Kønslæberne adskilles med den ene hånd og der vaskes forsigtigt i et stræk med den anden. Fra urinrørsåbning mod anus, skift svamp (hvis der bruges sæbe, tørres/skylles den af med rent vand), derefter ud mod de store kønslæ­ber. 
 
Skift svamp. Til sidst vaskes over skambenet og begge lyskeområder. Tør og dub med rent håndklæde. Med ny svamp vaskes balder, mellemkød og afslut omkring endetarm. Tør/dub godt med håndklædet. 
 
Fadet vaskes og desinficeres i bækkenskyller. Er fadet personligt, fjernes posen, og fadet vaskes med vand og sæbe eller desinficeres med hospitalssprit 70%. 
 
Mænd: Forhuden skubbes tilbage, hvis muligt, og der vaskes med vand omkring urinrør og videre rundt på penishovedet. Skift svamp. 
 
Dub området let med rent håndklæde og træk forhuden på plads. Herefter vaskes resten af penis, pungen, skambenet og lyskeregion (hvis der bruges sæbe, tørres/skylles den af med rent vand). Bagpå vaskes og tørres som hos kvinder. Håndklædet skal til vask efter brug, da man ved genbrug risikerer at tørre bakterier fra endetarm ind omkring urinrøret. 
 
Efter nedre toilette aftages handsker, og hænderne vaskes og desinficeres.

Billedet indeholder tre forskellige illustrationer, hvor plejepersonale hjælper en sengeliggende på forskellige måder
Emotion

PRINCIPPER

Nedre toilette kan udføres korrekt på flere måder. Vigtigst er, at man skiller rent og urent og ved, hvor man har sine hænder. Anvend altid engangshandsker. Vaskefadet kan betrækkes med en plastpose, som beskytter mod forurening, men posen gør det ikke overflødigt at rengøre fadet bagefter. Alternativt kan de rene våde klude ligge klar i en ren plastpose.
 
Der arbejdes altid fra rent mod urent. Foran omkring urinrøret arbejder man indefra og ud, og bagpå arbejder man udefra og ind mod endetarmsåbningen. 
 
Afføring fjernes, før man vasker. Dobbelthandsker er falsk tryghed, da inderste handske ikke vil være ren. I stedet skiftes snavsede handsker, der udføres håndhygiejne og rene handsker tages på. 
 
Mange tåler ikke sæbe på slimhinderne. Er man nødt til at anvende sæbe, skal den have en hudvenlig pH og må aldrig kommes i vandet. Kom lidt på en våd vaskeklud. Sæbe skal skylles af for at undgå irritation. Vaskecreme er et alternativ og skal ikke skylles af.
 

KATETER OG BLE

Blærekateter: Principper ved nedre toilette gælder også her. Borger med permanent blærekateter skal 1 x dagligt have udført nedre toilette. Enkelte kan have behov for soignering flere gange, så urenheder og sekret fjernes fra slange og urinrørets åbning. Der skal arbejdes fra urinrørsåbningen og udad langs katetret, så eventuelle urenheder/blod/pus m.m. fjernes. Svampen skiftes før fortsættelse af nedre toilette.
 
Ble og bleskift: Principper ved generel hygiejne og nedre toilette gælder også her. Borger, der anvender ble, skal vaskes 1 x dagligt, som ovenfor beskrevet. Derudover er det vigtigt at huden aftørres med fugtig klud/ serviet/vaskecreme ved hvert bleskift, og at huden er tør, før ny ble påsættes. 

Bleen påsættes forfra og fjernes bagud. Ved synlig forurening udfø­res nedre toilette. Bleen skal skiftes mindst 3 gange i døgnet, samt når den er våd. Det er vigtigt, at producentens anvisning følges.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev