Annonce

En cigaret bliver skoddet i et askebæger

Tema: Rygning

Kommunalt forslag: Ældre rygere skal selv betale for røgfri luft i hjemmet


Ældre rygere i Sorø Kommune skal muligvis selv betale for en luftrensningsmaskine for at sikre arbejdsmiljøet for plejepersonalet.

Annonce

I 62 hjem tilknyttet ældreplejen i Sorø Kommune er røgforureningen fra cigaretter så slem, at den er generende for de ansatte. Colourbox

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Social- og sundhedsudvalget i Sorø Kommune mødes i dag for at finde en løsning på problemet med røgforurening i private hjem, som får besøg af hjemmeplejen.

Det skriver sn.dk

Der ryges i 83 hjem tilknyttet ældreplejen i kommunen, og i 62 af dem er røgforureningen så slem, at den er generende for de ansatte. Det drejer sig for eksempel om hjem, hvor borgeren er for svækket til selv at kunne stå for udluftning inden hjemmeplejens besøg.

Hanne Kærgård, der er social- og sundhedshjælper og arbejdsmiljørepræsentant i Sorø Ældrepleje, mener, at der er mange nuancer i sagen, men siger samtidig til sn.dk:

"Det er helt klart et problem. Det er jo lidt dobbeltmoralsk, at personalet ikke må ryge i arbejdstiden, men vi må gerne gå ind i et tilrøget hjem."

Borgerens ansvar at sikre ren luft

kommunens dagsorden for mødet fremgår det, at Sorø Ældrepleje allerede har udarbejdet retningslinjer for borgernes rygning. Borgeren må derfor ikke ryge i hjemmet, når personalet er til stede, og borgeren skal også sikre udluftning, inden personalet ankommer.

I de tilfælde, hvor ovenstående foranstaltninger ikke er tilstrækkelige, skal det på mødet drøftes, om det skal pålægges borgeren at anskaffe en luftrensningsmaskine. En luftrensningsmaskine vil koste borgeren 6.180 kroner at anskaffe, og oveni kommer der driftsomkostninger på 1.310 kroner årligt. 

Regler om rygning i private hjem

I "Lov om røgfri miljøer" står der:

§ 11. På plejehjem, døgninstitutioner, botilbud og lignende institutioner kan den enkelte beboer beslutte, om der må ryges i det værelse eller den bolig, der tjener som den pågældendes private hjem.
Stk. 2. Det kan pålægges beboere ikke at ryge i værelset eller boligen i det tidsrum, hvor personalet opholder sig der.

§ 12. I private hjem, hvor der modtages en offentlig serviceydelse i form af personlig og praktisk hjælp, kan det som forudsætning for ydelsen pålægges beboere ikke at ryge i det tidsrum, hvor personalet opholder sig i boligen.


Arbejdstilsynet skriver videre:

Arbejdsgiveren skal altid sikre, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige. Hvis der ikke er stillet betingelse om rygeforbud mens personalet er i boligen, skal arbejdsgiveren derfor sørge for, at den ansatte ikke udsættes for sundhedsskadelig påvirkning ved udsættelsen for den passive røg. Det kan fx ske ved at fastsætte retningslinjer for udluftning af hjemmet før og evt. under hjemmehjælpens besøg.

 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev