Annonce

Skilt ind til intensivt sengeafsnit S6

Tema: Vold i psykiatrien

Groft overfald ikke meldt til Arbejdstilsynet


Da fire ansatte i psykiatrien i Region Nordjylland blev overfaldet, blev det ikke anmeldt til Arbejdstilsynet. Der er sket en fejl, siger direktør Anette Sloth.

Annonce

Arbejdstilsynet fik først kendskab til overfaldet på fire ansatte i psykiatrien i Region Nordjylland, da pressen skrev om sagen. Arbejdsgiveren har ellers pligt til at anmelde arbejdsulykker efter senest ni dage, hvis tilskadekomne har mindst en sygedag udover skadesdagen, oplyser Arbejdstilsynet. Inge-Marie Krøier Sørensen, FOA Aalborg

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

Fire ansatte døjer med hjernerystelser, kæbebrud og psykiske men, efter de blev overfaldet af en patient på den intensive psykiatriske afdeling S6 ved Aalborg Universitetshospital. Alligevel blev overfaldet ikke meldt som en arbejdsulykke til Arbejdstilsynet. Det viser en aktindsigt, som Fagbladet FOA har fået fra Arbejdstilsynet.

Læs også: Ansatte fik hjernerystelser og kæbebrud

Overfaldet fandt sted den 4. juni, men Arbejdstilsynet fik først kendskab til ulykken den 17. juni, efter at pressen skrev om sagen. Det er ellers arbejdsgivers pligt at anmelde arbejdsulykker inden ni dage, hvis tilskadekomne har mindst en sygedag udover skadesdagen, oplyser Arbejdstilsynet. Tre af de fire ansatte, der blev overfaldet, er fortsat sygemeldt fra jobbet.

”Det er pligtforsømmelse, hvis en arbejdsgiver ikke anmelder en arbejdsulykke, og vi kan give bøde for det,” har akademisk medarbejder i Arbejdstilsynet Anders Christensen tidligere sagt til Fagbladet FOA.

Glemte at vedhæfte fil
Direktør for psykiatrien i Region Nordjylland Anette Sloth fortæller til Fagbladet FOA, at overfaldet blev anmeldt som arbejdsskade, men at der skete en fejl, da det skulle anmeldes til Arbejdstilsynet.

”Vi glemte at vedhæfte filen til Arbejdstilsynet, og derfor blev sagen forsinket. Det er selvfølgelig uhensigtsmæssigt, at Arbejdstilsynet hører om det gennem pressen, og vi vil prøve at undgå lignende fejl i fremtiden,” siger Anette Sloth.

Hun understreger, at de ser med stor alvor på hændelser med vold og trusler og påtager sig det fulde arbejdsgiveransvar.

Læs også: Ansatte lider efter groft overfald på hospital

FOA: Noget værre møg
Hvis en arbejdsulykke ikke bliver anmeldt til Arbejdstilsynet, kommer tilsynet ikke straks ud til arbejdsstedet og undersøger, om arbejdsmiljøloven bliver overholdt, eller om der skal gives påbud om, at fejlen skal udbedres.

”Det er noget værre møg, at det ikke er blevet meldt til Arbejdstilsynet. Jeg har undret mig over, at jeg ikke har hørt om noget påbud efter overfaldet. Men det giver jo god mening, hvis Arbejdstilsynet ikke har kendt til det,” siger formand i FOA Aalborg Kristian Gaardsøe.

Arbejdstilsynet besøgte i går, mandag den 20. juni, den psykiatriske afdeling i Aalborg, men der er endnu ingen konklusion på, hvad tilsynet førte til.

Sikre personalet fremover

Ifølge direktør Anette Sloth har psykiatrien i Region Nordjylland efter overfaldet sat en række initiativer i gang for at højne sikkerheden og forebygge lignende hændelser i fremtiden.

Læs også: Leder: Det værste overfald i min tid

Derudover fortæller Kristian Gaardsøe, at FOA er blevet inviteret ud på den psykiatriske afdeling for at tale om, hvad der skal ske fremover.

”Vi kan desværre ikke ændre, hvad der er sket. Men nu er det vigtigt for os, at der kommer nogle foranstaltninger, så vi kan sikre personalet på alle leder og kanter. Det handler om, hvordan vi kommer videre herfra,” siger han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev