Annonce

Et hospital med et skilt foran, hvor der står Aalborg Universitetshospital PSYKIATRIEN

Tema: Vold i psykiatrien

Ansatte fik hjernerystelser og kæbebrud


Fire ansatte har fået alvorlige kvæstelser, efter de er blevet gennembanket af en patient i psykiatrien i Region Nordjylland.

Annonce

En psykotisk mand kastede varm kaffe i hovedet på en medarbejder, hvorefter han overfaldt med knytnæveslag. Fire ansatte fik så alvorlige kvæstelser, at de måtte sygemeldes. Inge-Marie Krøier, FOA Aalborg

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Et meget groft overfald på fire ansatte har fundet sted i psykiatrien i Region Nordjylland. Overfaldet skete lørdag den 4. juni og resulterede i, at fire ansatte måtte sygemeldes med alvorlige kvæstelser.

”Det drejer sig om fire kolleger, tre sosu-assistenter og en sygeplejerske. To af dem får hjernerystelser. Den ene af de to har også fået en hjerneblødning og kæbebrud. Den tredje får flere spark på kroppen og er i dag så påvirket, at hun får psykologhjælp. Alle tre lider af søvnproblemer og har mareridt om natten. Jeg mangler stadig at tale med den sidste kollega,” siger Bjørn Seberg, fællestillidsrepræsentant for sosu-assistenterne på hospitalet.

Tre ansatte på afdelingen, som Fagbladet FOA har talt med, fortæller samstemmende, at de kort tid inden overfaldet havde lavet en voldsrisikovurdering af patienten, som ikke indikerede grund til bekymring.

Men på et sekund ændrede patienten, som beskrives som ’stærkt paranoid’, karakter.

”Han kommer ind på kontoret, og jeg beder ham om at trække ud, fordi han ikke må opholde sig her. Han kvitterer med at kaste varm kaffe i hovedet på mig, og derefter slår han løs på mit ansigt,” siger 32-årige Bente Rasmussen, der arbejder som social- og sundhedsassistent på afdelingen, og fortsætter:

”Det er sådan, det starter. Sammen med tre af mine kollegaer forsøger vi i flere minutter at holde patienten, men det er svært, fordi han er så psykotisk. Han fortsætter derfor med at give os knytnæveslag, mens vi forsøger at pacificere ham. Vi går med overfaldsalarmer, men min alarm virker ikke. Til slut får min kollega kaldt alarm.”

”Midt i tumulten stopper han. Jeg kan fornemme, at mine kolleger er sårede, men jeg tør ikke slippe ham af syne. Han står en armslængde fra mig og stirrer på mig, direkte i øjnene uden at sige noget. Undervejs tænker jeg, ’nu slår han mig ihjel’ for han var så psykotisk, at vi ikke kunne holde ham på nogen måde. Hele hændelsen finder sted på vores kontor, altså et sted, hvor vi bør kunne være mest trygge, når vi går på arbejde,” siger Bente Rasmussen til Fagbladet FOA.

Tre ud af fire ansatte, som blev overfaldet, er stadig sygemeldte på grund af de fysiske mén fra overfaldet. Den fjerde ansatte begynder på arbejdet i dag, fredag.

Hærget af vold

Overfaldet på de fire ansatte er blot et af flere grove overfald, der er sket i psykiatrien de seneste måneder. Det chokerer FOA-formand Dennis Kristensen, at de voldelige overfald bliver ved med at finde sted:

“Jeg er rystet over, at en så voldelig episode kan finde sted i kølvandet på de mange voldssager, vi har haft på det seneste. Og jeg kan se ud fra beskrivelsen af sagen, at vi har været heldige, det ikke er gået værre. Det er helt urimeligt, at de folk, der arbejder i psykiatrien, skal leve med så store risiko for vold.”

Det seneste overfald bekræfter endnu en gang, at der er brug for tiltag i regeringens lovede udspil om psykiatrien, som alvor kan rykke ved de ansatte i psykiatrien og beboernes sikkerhed, mener Dennis Kristensen.

”Jeg kan ikke holde ud, at vi har haft fem drab på fire år og at mennesker, der passer deres arbejde, stadig skal gå på job med livet som indsats,” siger Dennis Kristensen til Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev