Annonce

Nogle blomster, lys og et kort lægger på jorden

Tema: Vold i psykiatrien

FOA: Indfør dagbøder for dårlig sikkerhed 

FOAs formand vil straffe politikere med bøder, hvis sikkerheden ikke er i orden på offentlige arbejdspladser. 

Annonce

Tirsdag er FOA og en række andre forbund til møde med social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) og sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V). Målet er at få en national handleplan mod vold og trusler. Jørgen True

Af Ulla Gunge
Journalist

Annonce

Arbejdstilsynet ville lukke private virksomheder på stribe, hvis sikkerheden var lige så ringe der som på Lindegården, hvor Vivi Nielsen blev dræbt af en beboer i påsken. Det vurderer FOAs formand Dennis Kristensen.

“De seneste fire års drab på fem ansatte er ikke et sammenfald af uheldige omstændigheder, men en ny tendens i psykiatrien,” siger han.

I det seneste tilfælde fra Lindegården i Roskilde udstedte Arbejdstilsynet et strakspåbud. Normalt skal arbejdet nedlægges, til sikkerheden er bragt i orden. Kan det ikke lade sig gøre, fordi man arbejder med mennesker, bør man i stedet udstede dagbøder til de ansvarlige politikere, mener Dennis Kristensen.

National handlingsplan

Forslaget er et af flere, som FOA og en række andre fagforbund bringer med til et møde tirsdag med social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) og sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V). Målet er at få indført en national handlingsplan mod vold og trusler på arbejdspladser.

Andre krav på listen er stop for fejlanbringelser af farlige patienter på bosteder, klare regler for alenearbejde, højere normering og en bekendtgørelse om vold, som definerer arbejdsgivers ansvar.

Karen Ellemann henviser forud for mødet til flere allerede igangsatte initiativer.

“Men den seneste tragiske hændelse på Lindegården viser, at der kan være behov for at sætte yderligere ind,” siger hun og peger på et forslag fra København Kommunes socialborgmester, Jesper Christensen (S), der vil etablere en ny type institutioner for de særligt farlige psykiatribrugere.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev