Annonce

En ældre mand med gråt hår sidder i en kørestol, mens en yngre kvinde med lyst hår skubber kørestolen.

Tema: Demens

Demensring sikrer ro omkring arbejdet


En elektronisk demensring rundt om plejecentret sikrer beboerne mere frihed og medarbejderne mere ro i sindet, viser erfaringer.

Annonce

80-årige Poul Mørk kunne tidligere finde på at vandre uden, at personalet vidste, hvor han var. Med en demensring kan personalet nu holde styr på hans færden, forklarer sosu-assistent Pia Hansen. Heidi Lundsgaard

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Indtil for nyligt har det været med en vis ængstelse hos de ansatte på plejecenter Kirsebærhaven i Kolding, når en beboer har forladt plejecentret for ‘at vandre’.

Heldigvis er det ikke endt fatalt, men det har fyldt meget hos personalet, når en beboer var forsvundet, fortæller social- og sundhedsassistent Pia Hansen.

“Vi har brugt meget tid på at lede efter beboerne. Det gav altid en usikkerhed hos os, hvis de var væk, for de kunne jo være faret vild og have svært ved at komme hjem,” siger Pia Hansen til Fagbladet FOA.

Læs også: Dementes udflugter kan være livsfarlige

Demensring advarer personalet

Hun er derfor glad for, at Kirsebærhaven har fået en demensring. Ringen består af en række ledninger, der er gravet ned i jorden rundt om plejecentret. Systemet er koblet til en chip, der er fastsat til beboerens tøj.

Når beboeren træder uden for ringen, bipper alarmen hos én af de ansatte, som med det samme kan se, hvor beboeren befinder sig.

“På den måde kan jeg følge med i, hvor han eller hun er uden at skulle følge efter ham eller motivere ham til at blive inde,” forklarer Pia Hansen.

Demensringen er gravet ned under fliserne på en sti, som helt bogstaveligt er lagt som en ring rundt om plejecentret. Er beboerne eksempelvis gået ud på stien ud for hus 4, giver demensringen signal til den nærmeste medarbejders mobiltelefon med en sms, hvor der står ‘ud hus 4’.

Mindre stress hos personalet

Kolding har som den første kommune besluttet, at alle byens plejecentre skal være udstyret med en demensring. Indtil videre er demensringen installeret på plejecentrene Kirsebærhaven, Olivenhaven og Bertram Knudsens Have.

Ifølge fællestillidsrepræsentant for de tre plejecentre Anette Lindemann Hansen har demensringen stor betydning for personalets psykiske arbejdsmiljø.

“Tidligere kunne en borger være nået at vandre 15 kilometer væk, før at han eller hun blev fundet. Ofte er personalet jo i gang med en anden opgave – eksempelvis at bade en beboer – og det må de slippe for at starte en eftersøgning. Demensringen tager helt klart noget stress fra personalet. De får frigivet tid, som de kan bruge på noget andet,” siger Anette Lindemann Hansen.

Læs også: Sosu'er nu bedre rustet til at forstå demente

5 mest anvendte systemer

Plejecentrenes fem mest anvendte systemer for at forhindre dørsøgende demente i at forsvinde er: 

GPS-system: 65 %

Dørsystem: 52 %

Intelligente måtter: 31 %

Indretning: 25 %

Rumsensorer: 21 %

(Deltagerne har kunnet krydse flere systemer af i undersøgelsen.)

Kilde: FOAs medlemsundersøgelse, januar 2016


Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev