Annonce

Yüksel står, iført sort uniform, ved et busstop. I baggrunden kan man se mennesker, der står og venter på bussen.

”Det værste er, at hun ikke blev straffet”


Billetkontrollør Yüksel Erser fik tæsk af en passager, før Movia indførte kamera på uniformen. Var episoden sket i dag, kunne den skyldige være blevet retsforfulgt. 

Annonce

Billetkontrollør hos Movia Yüksel Erser har flere gange været ude for vold fra passagerer. Efter hun har fået kamera på uniformen, føler hun sig langt tryggere ved at gå på arbejde.  Jørgen True

Af Stine Mørkeberg
Journalist

Annonce

Slagene haglede ned over Yüksel Ersers arme og lår, og smerten sved i hendes hovedbund, mens den unge kvinde flåede store hårtotter ud af hendes hår. Idet Yüksel forsøgte at bide smerten i sig, tænkte hun kun én tanke.

“Jeg måtte ikke se op på kvindens kæreste. For så vidste jeg bare, at han også ville gå på mig,” husker billetkontrolløren, som arbejder hos det sjællandske trafikselskab Movia.

Overfaldet for seks år siden var startet med det ganske almindelige spørgsmål: “Må jeg se din billet?” Men kvinden afviste, og da hun gjorde tegn til at forlade bussen, skærmede Yüksel for døren med sine arme og bad om at se billetten, før kvinden stod af.

“Hun blev arrig og snerrede: Flyt dig, din luder! Og det næste øjeblik tog hun hårdt fat i mig og hev mig ud af bussen, hvor hun tæskede mig, mens hendes bredskuldrede kæreste så på.”

Læs også: Kameraer gør ansatte mere trygge

Slut med påstand mod påstand

Efterfølgende kunne Yüksel ikke retsforfølge kvinden, fordi hun ikke kunne identificere hende eller dokumentere overfaldet.

“Det gjorde endnu mere ondt, fordi der ikke var nogen konsekvens. Hvis hun var blevet straffet, havde det været en trøst.”

På grund af et stigende antal af episoder med trusler og vold mod kontrollørerne indførte Movia i januar 2015 små overvågningskameraer på billetkontrollørernes uniformer. Ledsaget af et iøjnefaldende gult skilt, som fortæller, at kameraet optager lyd og billede. For Yüksel har det gjort en kæmpe forskel.

“Jeg føler mig meget tryggere. Hvor jeg før typisk blev kaldt grimme ting eller truet i omkring seks ud af ti buskontroller, sker det nu kun på omtrent en ud af ti. Og dem, der hidser sig op, dæmper hurtigt deres stemme og kropssprog ned igen, når jeg gør dem opmærksomme på kameraet,” fortæller Yüksel og tilføjer:

“Hvis jeg alligevel skulle komme ud for et overfald igen, vil jeg i det mindste kunne identificere den skyldige. Det vil ikke være påstand mod påstand. Og det er et kæmpe fremskridt.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev