Annonce

Kvinde sidder på gulvet og spiller guitar med to børn

Dagplejere er gladest for deres arbejde


Et spontant kram fra forældrene er en af gevinsterne, når man arbejder som dagplejer.

Annonce

93 procent af dagplejerne er glade for at gå på arbejde hver dag. Det fremgår af en arbejdsmiljøundersøgelse blandt FOAs medlemmer. Colourbox

Af Merete Nielsen
Journalist

Annonce

Faldende børnetal og fyringer har gennem flere år fyldt i den kommunale dagpleje, men heldigvis ser det ikke ud til at have fjernet arbejdsglæden hos dem, der fortsat er ansat.

Faktisk er dagplejerne den faggruppe i FOA, der er mest tilfredse med deres nuværende arbejde. 93 procent er glade for at gå på arbejde hver dag.

Desuden oplever 94 procent, at de har mulighed for at yde en god kvalitet i deres arbejde. Til sammenligning er det 74 procent af de ansatte i daginstitutioner og SFO’er, der er enige i det. Det fremgår af en undersøgelse om arbejdsmiljø blandt FOAs medlemmer.

Lykken er, når ...

Også når det handler om anerkendelse, ligger dagplejerne i top. 92 procent oplever, at deres arbejde anerkendes af forældrene.

Anerkendelsen kommer til udtryk på forskellige måder. Som en dagplejer skriver i Facebookgruppen ’Det virker i dagplejen’:

”Når forældrene spontant giver mig et kram og siger tak for mit gode arbejde.”

Og kommentaren fra en anden dagplejer lyder:

”Lykken er, når forældrene ønsker, at deres 3. barn skal være i dagpleje hos mig, ligesom deres 1. og 2. barn også har været. Så må man have gjort noget godt!”

Egen leder i hverdagen

Også når det handler om indflydelse, ligger dagplejerne i den pæne ende. 85 procent oplever, at de i høj eller meget høj grad har indflydelse på, hvordan de løser deres arbejdsopgaver. Det samme gælder kun for 64 procent af de ansatte i daginstitutioner og SFO’er.

Charlotte Bredal, der er arbejdsmiljøkonsulent i FOA, ser tallene som et udtryk for, at dagplejerne har en høj grad af meningsfuldhed i arbejdet kombineret med, at de selv kan planlægge en stor del af arbejdstiden. Faktorer som er med til at give et godt psykisk arbejdsmiljø.

”Vi ved fra andre undersøgelser, at jo mere indflydelse, du har på eget arbejde, jo mere tilfreds er du. Om dagplejerne kan man sige, at de er deres egen leder i hverdagen. De har nemt ved at være fleksible og lave om på deres planer,” siger hun til Fagbladet FOA.

Sådan kan en god dag se ud

Hvordan en god dag i dagplejen kan se ud, når man selv har mulighed for at planlægge, fremgår af dette eksempel – også fra Facebookgruppen ’Det virker i dagplejen’.

”Gik en tur til min egen mor på 83 år sammen med 2 af mine dagplejebørn. De 2 andre var syge. Hun blev SÅ glad og børnene elskede at besøge hende. De fik boller og æbler og hyggede sig rigtigt. Da vi skulle hjem igen fik hun kys af den ene og den anden gik pænt hen og gav hende hånd og sagde farvel. Forældrene nævnte flere gange, at de synes det var så fedt, vi havde haft den tur og dejligt/hyggeligt for børnene at glæde et ældre menneske med et besøg – som vi netop kan gøre fordi vi har den mulighed som dagplejer. Den ene forælder pointerede, at det netop var derfor de valgte dagpleje frem for vuggestue. Det små og nære betyder så meget.”

Kilde: Arbejdsmiljøundersøgelse blandt FOAs medlemmer: Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse, 2.408 har deltaget, herunder 234 dagplejere og 21 dagplejepædagoger.

Følg med i Facebookgruppen ’Det virker i dagplejen’

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev