Annonce

To kvinder sidder på hug på en parkeringsplads. Mellem sig har de en lys blond hund som de klapper.

Hunde gør forskel for yngre demente


Hunden Charlie og ejer Susanne Drotner fik 55-årig kvinde med demens til at bryde ud af isolation.

Annonce

Charlie har fået Vibeke Elisabeth Jensen (th.) ud af isolationen. Nu følges hun med Charlie og Charlies ejer, Susanne Drotner, til motion og samvær i fællesskab med andre yngre med demens. Flemming Jeppesen

Af Anni Heiberg
Journalist

Annonce

Tre gange var lederen af Aktivt Fællesskab, et tilbud til yngre demente, hjemme hos Vibeke for at lokke hende med i fællesskabet, men den 55-årige demente kvinde sagde konsekvent nej. Så kom Susanne Drotner og hunden Charlie på besøg, og Charlie fik Vibeke til at bryde isolationen.

”Jeg tullede rundt og var 100 procent alene hele tiden. Det er heldigvis overstået,” siger Vibeke rørt.

”Det er svært, når man ikke er som andre. Jeg kan blive ked af det og flov, når der er noget med min hjerne. Men jeg føler mig tryg, når jeg følges med Charlie. Så har jeg én at forholde mig til. Og jeg elsker at komme her,” siger Vibeke, der bliver hentet af Susanne og Charlie to gange om ugen.

Ud af isolation

Social- og sundhedsassistent Susanne Drotner er købt fri til at arbejde med sine hunde i Aktivt Fællesskab 12 timer om ugen. Fællesskabet er målrettet yngre demente i Randers Kommune. Her tager man på udflugt, dyrker motion og samvær.

”Det er så vigtigt, at der er tilbud til yngre demente. De mangler netværk, og de giver os nye indfaldsvinkler til demens,” siger Susanne Drotner.

Hun oplever, hvordan hendes to hunde, Baune og Charlie, formår at åbne døren til demente.

”Vibeke bor alene og havde isoleret sig. Vi begyndte at gå ture med Charlie, og ved tredje besøg var hun klar til at drikke kaffe med de andre i Aktivt Fællesskab. Jeg oplever hele tiden, hvordan hundene gør en forskel, og jeg føler mig privilegeret over at få lov at arbejde med hundene her,” siger hun.

Mand fik sproget igen

Susanne Drotner og hendes hunde står til at blive en del af et forskningsprojekt omkring demente og samvær med hunde, som TrygFonden har gang i, og som afsluttes i 2018.

Hun er begejstret for de resultater, hun ser i arbejdet med hundene:

”En mand har fået sit sprog igen ved at tale med hunden, og han holder op med at tale, hvis han ikke ser den et stykke tid. Hunde læser folk og stiller ikke krav. De er bløde og indbyder til berøring. Og de skal luftes og giver anledning til at komme ud. Dyr er vigtige redskaber i arbejdet med demente.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev