Opdateret 19. september 2014 og 06. februar 2019.
”Da jeg læste i nyhedsbrevet, at vi skulle gå ned i løn, tænkte jeg med det samme: ’Det vil jeg ikke’”.
Det siger social- og sundhedshjælper Karen Margrethe Hansen, der indtil 10. august var ansat i Dansk Plejeservice, der leverer rengøring og pleje i flere nordjyske kommuner.
Hun blev ligesom sine kolleger opsagt med udgangen af juni 2014. I juli-nyhedsbrevet til medarbejderne begrunder direktør for Dansk Plejeservice Jonna Vall opsigelserne med et dårligt årsregnskab for 2013.
Skal gå 5-10 kroner ned i løn
”Alle ansatte skal så søge deres egen stilling igen, når vi har udarbejdet en ny form for kontrakt, der har en lidt lavere grundløn (vi sætter lønnen 5-10 kroner ned per time),” skriver Jonna Vall i nyhedsbrevet.
Firmaet har i 2014 vundet et udbud om rengøring til borgere i eget hjem i Vesthimmerland Kommune til en timepris på 248 kroner. Den tidligere timepris i kommunen var 374 kroner.
FOA: ’Løndumping af værste skuffe’
FOA Aalborg har været i dialog med Jonna Vall, og her skriver hun: ”Jeg har opsagt alle medarbejdere, fordi 2013 gav 1,4 millioner kroner i underskud, og vi betaler for høj en løn til alle.”
FOA har efterfølgende set en af de nye ansættelseskontrakter, hvor grundlønnen for en sosu-hjælper er 128 kroner i timen. Desuden ligger tillæggene under niveauet i en FOA-overenskomst, og der gives ikke fuld løn under sygdom og barsel.
Det finder FOA Aalborg stærkt kritisabelt. Fagforeningen har gennem længere tid forsøgt at få tegnet overenskomst med Dansk Plejeservice – uden held.
”Det er jo løndumping af værste skuffe. Den meget lave pris, firmaet har budt i Vesthimmerland Kommune, får nu direkte konsekvenser for medarbejderne. Ikke bare i Dansk Plejeservice, men også i kommunen, hvor medarbejderne fremover skal levere til samme lave pris. Og desuden presser det jo seriøse private firmaer ud af markedet,” siger Jan Jensen, der er sektormand i FOA Aalborg.
Direktør: ’Lav pris var nødvendig’
Jonna Vall forstår ikke FOAs kritik.
”Jeg har været nødt til at byde den lave pris i Vesthimmerland for at være sikker på at få kontrakten. Og det er faktisk medarbejderne selv, der er kommet med forslaget om at gå ned i løn. Desuden har jeg bedt FOA om hjælp til at udforme en ny kontrakt, så jeg ikke ligger under det, man skal. Men det har de afvist, og så kommer de bagefter og dunker mig i hovedet,” siger hun til Fagbladet FOA.
På spørgsmålet om, hvorfor Jonna Vall ikke vil indgå en overenskomst med FOA, siger hun:
”De kræver, at alle bliver månedslønnede, og jeg vil kun have timelønnede – ellers koster det for meget i administration,” siger hun.
FOA Aalborg mener ikke, det er fagforeningens opgave at bistå arbejdsgivere uden overenskomst med rådgivning om ansættelseskontrakter.
”Vi vil meget gerne tegne en overenskomst, men vi vil ikke være med til at udtænke kontrakter, hvor medarbejderne får ringere vilkår end på en overenskomst,” siger sektorformand Jan Jensen.
FOA kræver godtgørelse
Beskæftigelsesrådet Nordjylland bekræfter over for Fagbladet FOA, at man har anmeldt Dansk Plejeservice til politiet for ikke at have overholdt bestemmelserne i varslingsloven, der handler om kollektive afskedigelser.
Som en udløber af det har FOA rejst krav over for Dansk Plejeservice om godtgørelse til medlemmerne, der svarer til otte ugers løn.
Skal have løn svarende til overenskomst
Dansk Plejeservice har siden 1. september været leverandør af rengøring til borgere i eget hjem i Vesthimmerland Kommune.
I kontrakten med kommunen indgår en arbejdsklausul, som betyder, at Dansk Plejeservice skal sikre, at de ansatte har løn- og ansættelsesforhold, der svarer til en kollektiv overenskomst.
”Vi går ud fra, at vores leverandør lever op til kontrakten. Og hvis vi får indtryk af, at det ikke er tilfældet, vil vi indgå i en dialog med virksomheden,” siger sekretariatsleder i sundhedsforvaltningen Tina Kjær-Christensen.