Annonce

Jobbet som opsøgende gadeplansmedarbejder er Kurt Vandborgs første, efter han blev færdiguddannet social- og sundhedsassistent i september sidste år.

Kurt skærmer udsatte misbrugere mod hjemløshed: ”Ved ikke, om jeg kan holde til det mere”


Selvom Kurt brænder for sit arbejde med hjemløse misbrugere, frygter han for sin sikkerhed, når han går på arbejde. Skal han kaste sine faglige kort op i luften eller bide tænderne sammen og blive? Det spørger han Dilemmaklubben om.

Annonce

Jobbet som opsøgende gadeplansmedarbejder er Kurt Vandborgs første, efter han blev færdiguddannet social- og sundhedsassistent i september sidste år. Rasmus Hargaard Breum

Af Sara Rested Suri
Journalist

Annonce

”Jeg synes, at gadeplansmedarbejder er et vigtigt arbejde, hvor vi gør en forskel for nogle af de mest udsatte borgere. Men nedskæringer har gjort, at jeg ikke har hjertet med længere. Det føles rent ud sagt ad helvede til og utrygt at gå på arbejde.”

Sådan fortæller den nyuddannede social- og sundhedsassistent Kurt, der står ved en helt afgørende skillevej i sit liv.

Han arbejder med at hjælpe udsatte borgere med misbrug, diagnoser, eller som er på kanten af hjemløshed. Men i løbet af et år er hans kollegagruppe svundet ind til det halve på grund af sygemeldinger og fyringer: Før var de syv medarbejdere til 100 borgere, i dag er de to fuldtidsansatte og to, der arbejder deltid.

Det betyder, at de ikke længere har mulighed for at køre to kollegaer med ud til ustabile og udadreagerende borgere, der har abstinenser eller psykoser. Nu tvivler Kurt på, om han har valgt det rigtige arbejde.

”Vi er ikke garanteret, at vi ikke bliver færre. Jeg er bekymret for min egen sikkerhed. For når vi bliver så få til opgaverne, er der ting, vi går på kompromis med. Skal jeg blive i faget og se, om det bliver bedre, selvom det er svært at se? Eller skal jeg give fortabt og finde en anden karrierevej,” spørger Kurt Dilemmaklubben, der er samlet på Folkemødet på Bornholm i en debat om de paradokser, der følger med rekrutteringsudfordringerne i velfærdsfagene.

Én ting må ikke været et kompromis

Mona Striib, forbundsformand i FOA, er en af de fire paneldeltagere, der skal diskutere, om Kurt bør finde sig et andet arbejde. Da hun hører Kurts dilemma, kommer hendes reaktion prompte.

”Det er edderbankme et svært dilemma, for det her er jo en af de personer, der virkelig har både fagligheden og hjertet med sig på arbejde. Så at sige til ham ’bliv for fanden’, hvis ikke der er nogle politikere, der går ud og tager ansvaret for, at de her medarbejdere bare skæres væk, så de bliver færre og færre,” siger Mona Striib.

Hendes løsning på dilemmaet er derfor klar: Gå til arbejdspladsens tillidsrepræsentant. Og så må borgmesteren og lokalpolitikerne stå til ansvar for de besparelser, der er roden til det dårlige arbejdsmiljø, lyder det.

Med langsom, tydelig stemmeføring slår hun to streger under sit budskab: Grænser rykker sig gradvist, og det kan være farligt.

”Der er én ting, man ikke skal gå på kompromis med som medarbejder, og det er sikkerheden.”

I monopolet var FOAs Mona Striib, Jacob Henriksen fra Herning Kommune, Britta Boel fra Varde Kommune og Jens Joel fra Socialdemokratiet.
I Dilemmaklubben var FOAs Mona Striib, Jacob Henriksen fra Herning Kommune, Britta Boel fra Varde Kommune og Jens Joel fra Socialdemokratiet. Rasmus Hargaard Breum

Et godt råd

Den linje bakker panelet op om af både Jacob Henriksen, der er chefkonsulent i Herning Kommune, og Britta Boel, direktør for Leg, Læring og Job i Varde Kommune.

”Hvis han var min søn, og han sagde, at det ikke var lykkedes at få ledelsen råbt op, ville jeg sige, at han ikke skal være der, når sikkerheden ikke er i orden. Måske er der noget andet fagligt, han kan bidrage med? Men jeg ville også sige til min søn, at han også efterlader nogle kollegaer på perronen,” siger Britta Boel og påpeger, at det er en ledelsesmæssig, fælles udfordring, Kurt og hans kollegaer står over for.

Da Fagbladet FOA fanger Kurt efter debatten, er han glad for panelets råd om at tage sin sikkerhed alvorligt. Og så har han fået fornyet gejst til at kæmpe for nogle bedre forhold.

Men bliver forholdene ikke bedre, er han nødt til at finde sig et andet job.

”Jeg er ikke den type, der skal arbejde med ældre. Jeg håber på, at der med FOAs hjælp kan ske bare en lille forandring, eller at jeg kan blive garanteret, at der ikke ryger flere kollegaer,” siger han.

Faktaboks

Hvad er ’Dilemmaklubben med Malin’?

’Dilemmaklubben med Malin’ er Fagbladet FOAs nye podcast, som dykker ned i de sjove, faglige og pikante dilemmaer, som stammer fra din og dine kollegaers hverdag. 

Podcastens første afsnit ligger allerede klar til at dig her. Fra august kommer der mange flere afsnit.

På Folkemødet smøgede et ihærdigt panel bestående af fire fagpersoner – herunder beskæftigelsesordfører fra Socialdemokratiet Jens Joel og Forbundsformand i FOA Mona Striib –ærmerne op og gik i kødet på tre dilemmaer fra den virkelige verden.

Hvis du har et godt dilemma, så skynd dig at sende dit afsted til dilemma@foa.dk. Det bedste dilemma vil nemlig blive kåret med en flot præmie.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev