Annonce

brand i biler foto simon jeppesen

Beredskabsdirektør forudser responstider på 40 minutter, hvis ikke udrykningskrav sløjfes


Brandvæsenet i flere kommuner overtræder igen og igen krav om hurtig udrykning. Beredskabsdirektør ønsker kravet afskaffet, selvom det vil medføre længere responstider. Alternativet er værre, lyder argumentet.

Annonce

Hvis ikke brandvæsenets afgangskrav fjernes eller lempes, ’dræber’ man deltidssystemet, siger beredskabsdirektør Claus Bo Nielsen. Simon Jeppesen

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Det bliver stadig vanskeligere at finde deltidsbrandfolk, der bor og arbejder tilstrækkeligt tæt på landets mindre brandstationer, og dét kan aflæses i brandvæsenets udrykningstider.

I gennemsnit gik der eksempelvis 5 minutter og 23 sekunder fra alarmen lød, til brandvæsenet havde forladt brandstationen i Skive. Det er mere end et minut langsommere sammenlignet med afgangstiden i 2017.

”Vi kan simpelthen ikke finde nok deltidsfolk, der bor og arbejder, så de kan stille inden for fem minutter,” siger Claus Bo Nielsen, der er beredskabsdirektør i Nordvestjyllands Brandvæsen, der udover Skive også dækker Holstebro, Struer og Lemvig kommuner.

Læs også: Hvor hurtigt rykker brandvæsenet ud i din kommune? Få overblikket her

I alle fire kommuner er både afgangstid og responstid vokset de seneste fem år, og en lignende tendens tegner sig i hele landet, viser Fagbladet FOAs kortlægning.

Handler om at bevare deltidssystemet

Netop rekrutteringsudfordringer er baggrunden for, at beredskabsdirektøren støtter idéen om at skrotte kravet om afgangstid på fem minutter efter alarm, som forsvarsminister Troels Lund Poulsen ser positivt på.

”Set fra min egn af Danmark, som er tyndt befolket, så er det et spørgsmål om at bevare deltidssystemet,” siger Claus Bo Nielsen.

Claus Bo Nielsen beredskabsdirektør nordvestjyllands beredskab
”Hvis jeg kunne skaffe deltidsfolk nok inden for 5 minutter, så var der ikke grund til at fjerne det,” siger beredskabsdirektør om kravet om afgangstid inden for maksimalt fem minutter efter alarm. Privat
Et alternativ, som FOA har bragt på banen, er at ansætte flere brandfolk på fuldtid. Og det er en idé, som Claus Bo Nielsen bifalder – men kun et stykke ad vejen.

”Jeg kan kun hylde, at der kommer flere fuldtidsbrandfolk, for det vil hæve det faglige niveau væsentligt, men det er kun muligt i større byer som Holstebro eller lignende. Hvis vi ikke slækker på femminutterskravet, så dræber vi deltidssystemet, fordi vi ikke kan skaffe folk, der bor og arbejder tæt nok på de små brandstationer.”

”Sker det, vil responstiden vokse med op til 40 minutter, fordi brandvæsenet skal køre fra en fuldtidsstation i en større by,” siger Claus Bo Nielsen.

Fuldtidsfolk er ikke realistisk alle steder

- Du tror ikke, at man også kan bemande de mindre brandstationer med fuldtidsfolk?

”Nej, den løsning eksisterer kun på papiret. Det er klart, at fuldtidsansatte, også i de tyndt befolkede områder, vil give et langt bedre brandvæsen, men det er ikke muligt, for det kan vi ikke rekruttere til. Om jeg så fik en milliard kroner, vil det ikke lade sig gøre,” siger han og uddyber:

”Hvis vi tager Thyborøn som eksempel. De kører udrykning 15 gange om året, og jeg nægter at tro på, at jeg kan finde fuldtidsansatte, der gider at sidde dér og vente i en døgnvagt, for der er ikke andet at lave. Det, tror jeg ikke, at unge mennesker, der har gennemgået en uddannelse, gider.”

Responstiderne vil stige

- Hvad vil det betyde for afgangstiderne, hvis kravet forsvinder?

”Hvis man laver en afgangstid på syv minutter, så rent logisk vil vores responstid også stige med omkring to minutter. Men det vil først og fremmest gøre, at vi overholder reglerne. Det handler om at tilpasse reglerne til virkeligheden. Og hvis alternativet er, at man ikke har nok deltidsfolk og i stedet må køre fra en station længere væk, så kommer vi som sagt ud i nogle helt andre responstider.”

- Man må tilpasse reglerne til virkeligheden, siger du. Samtidig advarer beredskabet om et øget trusselsbillede. Burde man ikke i stedet se på, hvordan man får uddannet og rekrutteret flere i stedet for at slække på kravene?

”Jo, men det, synes jeg, at vi gør ved at udvide femminutterskravet, for det vil betyde, at vi kan rekruttere fra et større geografisk område. Men jeg siger også, at det vil være helt relevant at få flere fuldtidsansatte brandfolk i mit område på nogen af stationerne, hvor det giver mening at bruge kompetencerne,” siger Claus Bo Nielsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev