Annonce

COLOURBOX29074741

Sådan hjælper I demente med ’hvide løgne’: Her er jeres sødeste historier


En dame, der sparer på maden for at gemme til børnene. En pilot, der er på tilkaldevagt og derfor ikke kan gå i seng. Læs her, hvordan plejepersonale har hjulpet mennesker med demens ved at fordreje sandheden – lidt.

Annonce

Har du også sagt til en borger med demens, at deres afdøde ægtefælle var ude at handle og ville komme hjem senere for at skåne vedkommende? Så er du ikke alene. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Det skabte en del debat på både Fagbladet FOAs Facebook og FOAs Facebook, da Fagbladet tidligere på ugen beskrev et nyt studie fra Statens Institut for Folkesundhed kaldet Demens ID.

Studiet viser, at det er udbredt blandt plejepersonale i ældreplejen at fortælle borgere med demens ’hvide løgne’ eller fordreje sandheden lidt for at skåne dem. For eksempel, ved at fortælle dem, at det er søndag og ikke mandag, og at de derfor ikke skal på arbejde, hvis de tror det.

Det fik en masse læsere til tasterne for at dele deres minder om små ’løgnehistorier’, de har brugt på jobbet for at skåne borgere med demens.

Her kan du læse en række eksempler:

Se ordentlig ud til jul

”Jeg havde en dement borger, der aldrig ville i bad, vaskes eller på nogen måde have udført personlig hygiejne.

Han havde sår og var simpelthen så beskidt.

Jeg fik en vinterdag sagt, at det snart var jul. Med det samme ville han pludselig det hele, fordi han jo skulle se ordentligt ud til jul. Hele den vinter kom han i bad hver dag, rent tøj hver dag, smil og sang, hans sår helede, og han strålede. Kun fordi jeg hver dag fortalte, at det var jul.”

Røgte dyrene af til natten

”Kom engang som nattevagt ved en gammel dement landmand. Han ville ikke gå i seng, før han havde røgtet dyrene af til natten. Jeg lovede ham, at det skulle jeg nok gøre, hvis han gik i seng, og den deal godtog han.”

Pilot på tilkaldevagt

”I en aftenvagt skal jeg ind og hjælpe en pensioneret pilot med natrutinen. Han ønsker slet ikke hjælpen, selvom han er tydeligt træt og normalt glad for hjælpen. Jeg spørger ham hvorfor, og han fortæller, at han rigtig nok er træt, men at han er på tilkaldevagt. Så er det jo klart, at piloten ikke hopper i pyjamassen.

Jeg spørger ham, hvor længe han er på tilkald (og beder til, at det ikke er til i morgen). ’Til klokken 23,’ svarer han. Jeg kigger på min bare arm, som om jeg kiggede på et armbåndsur og svarede, at ja, det kunne jeg godt se, men at klokken var fem minutter i elleve nu. ’Ja, så kan de ikke nå at ringe,’ svarede han med et lettet smil. Og herefter var han klar til natrutinen og nåede dårligt at få puttet dynen om sig, før han sov.

Klokken var cirka 20:45, og det var over 20 år siden, at han fløj langdistancefly. Men den aften foregik hans virkelighed på et tidspunkt i hans liv, hvor han var aktiv pilot. Det havde dæleme ikke været omsorgsfuldt at komme ind og begynde at fortælle, at hans virkelighed var forkert. Han var da blevet gal og havde bedt mig skrubbe af – og med rette.”

Gemte mad til børnene

”Jeg arbejdede engang på et plejecenter, hvor en meget dement dame kun nippede til maden og tabte vægt. Da jeg spurgte ind til det, viste det sig, at hun var bange for, at der ikke var nok til børnene (familien var fattig og havde mange børn). Jeg sagde til hende, at jeg altid tog mad fra til børnene, og derefter begyndte hun at spise og tog på i vægt igen. En nødvendig hvid løgn.”

Søndagslukket

”Passede en dame, som altid ville ud at handle, så vi sagde altid til hende, at det var søndag, og forretningerne var lukkede. Så faldt hun til ro og kunne slappe af.”

Julegave-stress

”Var nattevagt et sted, hvor en kvinde var ramt af svær demens. Næsten hver nat ringede hun, fordi hun havde glemt at købe julegaver og juletræ, og det gjorde hende ulykkelig.

Hun troede, at jeg var hendes datter og kaldte mig altid datterens navn.

Jeg fortalte hende, at jeg havde købt gaverne, træet og bagt hendes yndlingsjulesmåkager, hvorefter hun tog min hånd, smilede og sagde “jeg elsker dig” efterfulgt af datterens navn. Og jeg sagde “jeg elsker også dig, mor”, og hun fandt ro og tryghed i de to sætninger og sov resten af natten.”

Gøre grisene klar

”Jeg har ofte lovet at køre det sidste læs halm ind midt om natten. Lovet at ringe efter smeden, fordi hængslet skal fikses inden i morgen. Gøre grise klar, til at vognmanden kommer i morgen tidlig og så videre.”

Opsøgte myndigheder

”Vi havde en borger, der altid var på vej ud af huset for at opsøge Færdselsstyrelsen, Gældsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen og så videre. Men det var bare ’altid søndag’, så de havde aldrig åbent. Men dét havde bageren.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev