Annonce

Ung kvinder i sort trøje smiler

Tema: DM i Skills 2024

Med angst og depression i bagagen går Kaja efter at blive Danmarks bedste sosu


Det var hårde ungdomsår, der inspirerede Kaja Lorenzen til at tage en sosu-uddannelse. Sidste år fik hun andenpladsen til DM i Skills, og i år satser hun på guldet. Hun vil gøre en helt særlig person stolt.

Annonce

Kaja Lorenzen er én af 10 deltagere, der skal kæmpe om titlen som Danmarks bedste social- og sundhedsassistent til DM i Skills 2024. Rasmus Hargaard Breum

Af Laurits Eriksen
Journalist

Annonce

Alle kender nok den ambivalente følelse af at blive nummer 2 i en konkurrence.

Man er glad, fordi man gjorde det bedre end langt de fleste – men man er også bitter, fordi det var så tæt på, at det næsten havde været mere tåleligt at få en dårligere placering.

Den følelse kender 23-årige Kaja Lorenzen fra Aabenraa bedre end de fleste. Sidste år kom hun på en andenplads til finalen til DM i sosu-Skills, efter at have dystet mod elever fra hele landet og trænet i månedsvis. At hun ikke tog sejren skulle være løgn, og derfor stiller hun op til DM igen i år. Med sig har hun en større kampgejst end nogensinde og et klart budskab:

”Det er så meget skepsis om, hvad en social- og sundhedsassistent kan, og hvorfor det kræver en uddannelse. Men jeg vil gerne vise på den store scene, at vores arbejde er komplekst og fagligt,” siger Kaja Lorenzen.

Fandt lyset i mørket

Det lå ellers ikke i kortene for Kaja Lorenzen, at hun skulle tage en sosu-uddannelse. Hun gik på handelsskole og syntes egentlig, at ”det der sosu-fag” var lidt intetsigende.

Men midt i studieliv og fremtidsdrømme, blev hun ramt af angst. Selvmordstanker og tvangsforestillinger udfordrede hendes hverdag så meget, at hun måtte droppe ud af handelsskolen efter halvandet år.

Hun begyndte et længere forløb i ungdomspsykiatrien, hvor hun blev diagnosticeret med en depression. Udsigten til at tage en uddannelse virkede langt væk, men gennem gruppeforløb og samtaler med sundhedsfagligt personale fandt hun lysten til livet. En af de ansatte i psykiatrien, hun holdte særligt af, var en sygeplejerske, der inspirerede hende til at tage det valg, der forandrede hendes liv.

”Jeg ved ikke, hvad det var, hun gjorde, eller hvilke knapper hun trykkede på. Men vi dannede en relation, og jeg indså, at jeg gerne ville kunne det samme som hende. Det inspirerede mig til at tage sosu-uddannelsen,” siger Kaja Lorenzen.

Kaja Lorenzen

23 år gammel.

Færdiguddannet social- og sundhedsassistent i februar 2024 fra SOSU SYD.

Arbejder til dagligt på et center for børn med fysiske- og psykiske handicaps.

Kom på andenpladsen til DM i Skills 2023.

Stiller i år op til DM i Skills for Region Syddanmark med sin makker Nanna Fangel.
+

Vil ikke være erfaringerne foruden

De hårde år med angst og depression har givet Kaja Lorenzen et indblik i livet som patient i et sundhedssystem. De erfaringer vil hun vende til noget positivt og bruge dem professionelt som social- og sundhedsassistent – både på sit nuværende arbejde på et center for børn med fysiske og psykiske handicap, men også til DM i Skills.

”Jeg kan godt finde på at nævne min tid i psykiatrien til en borger. Det kan berolige dem, at jeg har været i deres sted. Jeg behøver ikke at dele hele min personlige historie, men det kan hjælpe nogen med at forstå, hvorfor jeg er her for dem,” siger Kaja Lorenzen.

Hendes erfaringer fra Skills sidste år, håber hun, at hun kan drage nytte af i år.

”Jeg ved, hvad det vil sige at blive presset, og jeg føler mig tryg i mine evner. Det er en fordel til Skills, men også i mit arbejde, hvor jeg er god til at lære fra mig. Og så var det godt at have på mit cv, da jeg skulle søge job.”

Skal gøre farmor stolt

Nu bruger Kaja Lorenzen det meste af sin tid på at træne op til DM i Skills. Når hun snart skal stå på scenen i Roskilde, er det ikke de andre modstandere eller presset fra publikum, der udfordrer hende mest.

”Jeg kæmper mest mod det pres, jeg lægger på mig selv. Jeg kommer ikke til at være hundrede procent tilfreds med en andenplads. Nu vil jeg vinde,” siger Kaja Lorenzen dedikeret.

Og så er der også lige presset fra farmor, der kommer og kigger med.

”Jeg har lovet min farmor, at når hun ikke længere kan klare sig selv, så tager jeg plejeorlov for at passe på hende. Så hun kommer og holder øje med, om jeg gør det ordentligt” siger Kaja Lorenzen. 

Om det bliver Kaja Lorenzen der bliver danmarksmester i sosu, finder vi ud af, når DM i Skills 2024 skydes i gang den 18. til 20. april i Roskilde. Du kan følge med på fagbladetfoa.dk og på fagbladets Facebook-side.

DM I SKILLS

DM i Skills er det store årlige danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne.

Omkring 300 unge er med som deltagere, hvor de kæmper inden for ca. 50 forskellige fag – herunder social- og sundhedsfaget.

Målet er at motivere de unge til at skærpe deres i forvejen høje faglige niveau og vise folkeskoleeleverne uddannelsens mange muligheder.

DM i SOSU finansieres hovedsageligt af parterne i FEVU og Danske SOSU-skoler.

DM i Skills afholdes næste gang på Dyrskuepladsen i Roskilde torsdag den 18. april til lørdag den 20. april 2024. Der er fri adgang.

Kilde: SEVU
+
To unge kvinder kigger på velfærdsteknologier
Kaja Lorenzen (tv.) vandt regionsmesterskabet i sosu-Skills sammen med sin makker Nanna Fangel, og de har derfor begge kvalificeret sig til DM i Roskilde. Rasmus Hargaard Breum

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev