Annonce

Portrætbillede af Pia Heidi Nielsen

Debat 

Klumme: Det kan blive dyrt at spare på rengøringen


”At spare på hygiejnen i en tid, hvor der arbejdes på at lægge en større del af sygeplejen ud til kommunerne og til behandling i eget hjem, er næsten for dumt til at være sandt.”

Annonce

Sektorformanden for Kost- og Servicesektoren, Pia Nielsen, håber, at kommunerne vil bruge flere penge på rengøring i denne klumme. Malte Kristiansen

Af Pia Nielsen
Sektorformand

Annonce

Kommunerne er klemt økonomisk. Selvom nationen ifølge regeringen nærmest vader i penge, ender flere kommuner med at skære i budgettet for 2024.

Og et af de områder, der må holde for, er serviceniveauet for rengøring. Ifølge en opgørelse, Ældre Sagen lavede i september, forventede 29 kommuner på det tidspunkt at spare på rengøringen for ældre. En af de kommuner er Vordingborg, hvor kommunalbestyrelsen har besluttet at ”justere i kvalitetsstandarden for praktisk hjælp”, som det hedder, når man sparer på borgerne.

Resultatet er, at ældre borgere fremover kun kan få rengøring hver fjerde uge frem for hver anden, som det var tidligere. Den beslutning fik national opmærksomhed, da en privat hjemmeplejevirksomhed valgte at opsige sin kontrakt med kommunen, fordi de ikke mente at kunne løfte opgaven.

”Der bliver bare mere og mere beskidt, og vi kan ikke leve med det længere,” sagde lederen af virksomheden til TV 2.

Det er desværre et alt for genkendeligt billede af den virkelighed, rengøringsprofessionelle oplever i ældreplejen – uanset om de arbejder kommunalt eller privat. Det er både dumt og uværdigt. Uværdigt for den ældre, som må se sin bolig gro til i skidt. Og dumt fordi de kroner, kommunen sparer, risikerer at komme tilbage som ekstra udgifter et andet sted i det offentlige budget. Nemlig i sundhedssystemet.

God hygiejne og rengøring er afgørende for et godt helbred og nødvendigt for at forebygge infektioner. Og at spare på hygiejnen i en tid, hvor der arbejdes på at lægge en større del af sygeplejen ud til kommunerne og til behandling i eget hjem, er næsten for dumt til at være sandt. Desværre kun næsten.

Klummen er bragt i det trykte Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev