Annonce

Portrætbillede af Pia Heidi Nielsen

Debat 

Klumme: Mad kan meget mere end at mætte


Sund og nærende kost bidrager til at nedsætte sygelighed og sikre et bedre psykisk og fysisk funktionsniveau, trivsel og livskvalitet for de ældre. Derfor er rammerne omkring måltidet meget vigtige, skriver Pia Nielsen, sektorformand for kost- og servicesektoren.

Annonce

Personalet skal være med til at fremme lysten til at spise maden – de ældres appetit skal stimuleres, og deres livskvalitet øges, skriver sektorformand Pia Nielsen. Malte Kristiansen

Af Pia Nielsen
Sektorformand

Annonce

De rette næringsstoffer er vigtige for helbredet, men mad og måltider er også nydelse, genkendelse, livskvalitet samt fællesskaber og værn mod ensomhed – særligt når vi bliver ældre.

Det sociale aspekt af måltiderne bliver endnu vigtigere, når hverdagen ikke længere rummer et travlt arbejdsliv, og når kontakten til familie og venner er blevet mindre. Samtidig bidrager sund og nærende kost til at nedsætte sygelighed og sikre et bedre psykisk og fysisk funktionsniveau, trivsel og livskvalitet for de ældre. Derfor er rammerne omkring måltidet meget vigtige.

Personalet skal være med til at fremme lysten til at spise maden – de ældres appetit skal stimuleres, og deres livskvalitet øges.

Kost og Ernæringsforbundet, Ældre Sagen og FOA er derfor gået sammen om et udspil til, hvordan mad og måltider bør være en del af fremtidens ældrepleje og sundhedsvæsen.

Vi bliver flere og flere ældre i de kommende år, og det sker i takt med, at manglen på arbejdskraft på ældreområdet tager til i et bekymrende højt tempo. Derfor skal vi som samfund handle nu, så vi sikrer en god alderdom for sårbare ældre samt et sundhedsvæsen og en ældrepleje, der kan følge med den demografiske udvikling.

Vi håber, at vores udspil kan bidrage til en værdig og sund alderdom, hvor alle ældre, der modtager mad i egen bolig, bor på plejehjem eller er indlagt på sygehus, hver dag får ernæringsrigtige, appetitlige og velsmagende måltider, der passer til deres individuelle behov.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev