Annonce

Collage af tr'erne Friederikke Larsen, Nikolaj Husted, Dennis Blom Hansen og Tine Thordén til artikel om FOAs hvervekampagne

Henter over 1.000 nye medlemmer til FOA


Tillidsrepræsentanterne Friederikke Larsen, Nikolaj Husted,
Dennis Blom Hansen og Tine Thordén er blandt de mange, der har taget del i forårets hvervekampagne. Den skulle være slut nu, men fortsætter til udgangen af august.

Annonce

Serviceassistent Friederikke Larsen, ambulanceassistent Nikolaj Husted, social- og sundhedsassistent Dennis Blom Hansen og pædagogisk assistent Tine Thordén har alle ydet assistance til forårets medlemskampagne. ”Jeg siger til kollegerne, det er vigtigt, vi står sammen,” lyder Friederikke Larsens forklaring på den enkle taktik, hun bruger. Victoria Mørck Madsen og privat

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Her er fire helt tilfældige ansigter fra FOAs galleri af medlemmer: En serviceassistent på sygehuset i Køge, en nordjysk ambulanceassistent, en social- og sundhedsassistent fra Albertslund og en pædagogisk assistent i Aarhus.

Fælles for de fire – Friederikke Larsen, Nikolaj Husted, Dennis Blom Hansen og Tine Thordén – er, at de er tillidsrepræsentanter. De har altså sagt ja til at give deres bidrag til at skabe gode arbejdspladser og hjælpe deres kolleger med at løse de problemer, der kan opstå i hverdagen med eksempelvis løn, sygdom og arbejdsmiljø.

Og så har de også engageret sig i den kampagne, FOA satte i gang for få måneder siden i håb om at hverve nye medlemmer. Og det er lykkedes. Foreløbig har 1.036 personer sagt ja til at melde sig ind i fællesskabet. Blandt andet i kraft af den indsats, som Friederikke Larsen, Nikolaj Husted, Dennis Blom Hansen og Tine Thordén har lagt for dagen.

Meld jer ind så jeg kan hjælpe

På sygehuset i Køge har taktikken været ret enkel for Friederikke Larsen, der er nyvalgt tillidsrepræsentant for 26 serviceassistenter på anæstesiologisk afdeling. Hun har stort set brugt den metode, som hun for 27 år siden lærte af en af sine forgængere:

”Jeg havde været ansat en uge, da min tillidsmand kom med papirerne og bad mig skrive under og sagde ’det gør vi her’. Sådan kan jeg jo ikke sige til kollegerne i dag. I stedet fortæller jeg dem, at det er vigtigt, vi står sammen. Og de får at vide, at de skal melde sig ind, hvis jeg skal være deres tillidsrepræsentant og skal repræsentere dem bedst muligt,” siger Friederikke Larsen.

På den måde er det foreløbig lykkedes hende at få syv kolleger til at melde sig ind.

”Jeg stillede op som tillidsrepræsentant, fordi der skal være nogen, der løfter opgaven. Nu har jeg faktisk fået blod på tanden. Og jeg var gået til mine kolleger på samme måde uanset om der var hvervekampagne eller ej,” siger hun.

Har hentet over 70 nye

Nikolaj Husted er ambulanceassistent i Den Præhospitale Enhed i Region Nordjylland og er – ligesom Friederikke Larsen – relativt ny i rollen som tillidsrepræsentant. Han blev valgt blot et par måneder efter, at regionen sidste år havde hjemtaget ambulancetjenesten fra Falck – og de ansatte samtidig overgik til en FOA-overenskomst.

”Den gang var der et potentiale på cirka 120 medlemmer på Station Aalborg. Mange var ikke så glade for den nye overenskomst og meldte sig ikke ind med det samme, men jeg har da været med til at hverve godt 70 nye FOA-medlemmer, og nu er vi oppe på 115,” fortæller Nikolaj Husted, der oplever opbakningen som udtryk for, at kollegerne også gerne vil støtte ham og det øvrige tr-korps i deres arbejde.

”Som nordjyde er det jo svært at sige, men nogle af dem synes åbenbart, vi gør det godt nok,” lyder det beskedent fra en ambulanceredder, der brænder for at bære stationens tradition for ’et højt fagligt ståsted’ videre.

”Jeg så meget op til min forgænger Hans Jørgen. Som tillidsrepræsentant var han et rigtig godt forbillede. Nogle vil gerne være professionelle fodboldspiller, jeg ville gerne være den nye Hans Jørgen.”

De får at vide, at de skal melde sig ind, hvis jeg skal være deres
tillidsrepræsentant og skal repræsentere dem bedst muligt.

Friederikke Larsen, serviceassistent og tillidsrepræsentant, Køge Sygehus

Taler om værdien af fagforeningen

I Albertslund har social- og sundhedsassistent Dennis Blom Hansen brugt hvervekampagnen som en konkret anledning til at tale sammen med de 40 kolleger om værdien af en fagforening.

”Som tillidsrepræsentant er jeg valgt til at repræsentere alle, men i sådan en flok som vores, er der for eksempel flere to-sprogede, der ikke er fortrolige med det danske arbejdsmarked og ikke ved, at lønnen fastsættes gennem forhandlinger. De tror, det er staten, der sørger for den slags. Her kan det være godt at understrege, hvordan det hænger sammen – og der er forskel på den bistand, medlemmer kan få sammenlignet med ikke-medlemmer,” siger Dennis Blom Hansen.

Han har været tillidsrepræsentant i godt et år og vurderer, at godt en fjerdedel af kollegerne var FOA-medlemmer før kampagnestarten. Nu er den del steget med cirka 15 procent.

Håber kampagnen fortsætter

I Aarhus er Tine Thordén en sand fagforeningsveteran. Hun blev tillidsrepræsentant i 1992 og fællestillidsrepræsentant i 2006 og har altså i modsætning til de tre øvrige ikke sin faste gang det samme sted.

Men hun kommer på flere arbejdspladser og hjælper dér tillidsrepræsentanterne i gang – og når det er muligt, ser hun naturligvis også sit snit til at hverve et nyt medlem.

”Jeg kunne godt tænke mig, at den aktuelle kampagne fortsætter, så den ikke stopper, netop som den er trådt i gang. Lad os blive ved, nu hvor vi er ved at få øje for, hvad der virker,” siger Tine Thordén og fortsætter:

”I virkeligheden skal vi jo hele tiden have fokus på vores organisering. Og vi skal også kunne kigge indad og og spørge os selv, om vi har gjort det godt nok.”

Gavekort går til det faglige fællesskab

Som led i kampagnen er alle blevet belønnet med et gavekort til Coop på 300 kroner for hvert nyt medlem, de har skaffet. Hverken Friederikke Larsen, Nikolaj Husted, Dennis Blom Hansen og Tine Thordén har dog høstet de gevinster. For eksempel har Friederikke Larsen foræret sine gavekort til de syv kolleger, der meldte sig ind, og Nikolaj Husted afleverer alle sine til festkassen på Station Aalborg.

I FOA er forbundssekretær Helena Mikkelsen ret tilfreds med den slags beretninger:

”Det er superfedt, at gavekortene for eksempel kan være med til at styrke det faglige fællesskab på arbejdspladsen,” siger hun.

Oprindeligt løb kampagnen til udgangen af juni. Men den er forlænget og løber nu indtil slutningen af august, hvor den evalueres af FOAs hovedbestyrelse.

Alle medlemmer af FOA, også tillidsvalgte, kan deltage. Her kan du melde en kollega ind og læse betingelserne.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev