Annonce

Lizette Risgaard foto: Heidi Lundsgaard

FH-formand indrømmer upassende opførsel over for otte unge mænd


Opdateret 28. april 2023

Fagbevægelsens topfigur Lizette Risgaard undskylder sin hovedrolle i MeToo-sag og kalder sin opførsel ’pinlig’. Sagen betyder, at hendes forretningsudvalg fredag har bedt et advokatfirma om en hurtig undersøgelse af anklagerne mod formanden.

Annonce

FH-formand Lizette Risgaard indrømmer upassende opførsel og kalder det pinligt, at hun ikke har evnet at leve op til fagbevægelsens eget kodeks for god adfærd. ”Jeg har slet ikke været opmærksom på min egen position og den magt, som naturligt følger med.” Heidi Lundsgaard

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard har fredag vedgået og undskyldt, at hun har opført sig ’upassende’ overfor en række unge og yngre mænd, der var ansat i FH eller på anden måde aktive i fagbevægelsen.

Det sker, efter at Berlingske og Ekstra Bladet onsdag præsenterede hende for oplysninger om ti episoder, alle efter 2016, hvor i alt otte mænd har oplevet uønsket fysisk berøring fra hendes side.

”Det er ikke alle, der føler sig krænket, men de har alle følt, at deres grænser er blevet overtrådt,” skriver Lizette Risgaard på Facebook.

Upassende opførsel

Her understreger hun også, at det aldrig har været hendes intention at optræde upassende, hun fastslår, at det altid er den krænkede, der definerer, hvornår man er gået over stregen.

”Derfor vil jeg også gerne give en undskyldning til de personer, der har oplevet, at jeg har opført mig upassende,” skriver hun og tilføjer:

”Jeg har handlet uprofessionelt som leder. Og jeg har slet ikke været bevidst om min egen position og den magt, som naturligt følger med.”

Hastemøde i FH

På baggrund af sagen var FH’s forretningsudvalg fredag morgen indkaldt til et ekstraordinært møde, hvor Lizette Risgaard skulle redegøre for sagen. Ifølge Politiken havde flere af deltagerne på forhånd varslet, at de også gerne ville vide, om FH’s ledelse kendte til sagerne, før Berlingske og Ekstra Bladet kontaktede dem om sagen.

På mødet blev det besluttet at bede advokatfirmaet Kromann Reumert gennemføre en undersøgelse af anklagerne mod Lizette Risgaard. Den skal være færdig så hurtigt som muligt, meddelte FH’s næstformand Morten Skov Christiansen efter mødet. Her meddelte han også, at Lizette Risgaard bliver siddende som formand for FH, mens det arbejde foregår.

Bange for konsekvenser

De otte mænd, som Berlingske og Ekstra Bladet har talt med, optræder alle anonymt i artiklerne, men FH er blevet orienteret om deres præcise identitet.

Fælles for deres beretninger til de to medier er, at de ikke – eller i hvert fald kun i mindre grad – har oplevet Lizette Risgaards opførsel som ’seksuelt krænkende’, når hun eksempelvis har taget dem bag på, ladet sin hånd hvile for længe på deres bagdel eller danset alt for tæt til en fest.

Men de var bange for, fremgår det af artiklerne, at det på grund af den ulige magtrelation kunne få konsekvenser for deres ansættelse i FH eller karriere i fagbevægelsen, hvis de sagde fra over for hende.

Vil have sagerne belyst

Både Berlingske og Ekstra Bladet beskriver, hvordan Lizette Risgaard som formand for FH gik forrest og tog meget klar stilling i MeToo-debatten.

I sit opslag på Facebook hæfter Lizette Risgaard sig også ved den omstændighed, og hun kalder det ’pinligt’, at hun ikke har været i stand til at leve op til sit ansvar og det kodeks om god adfærd, FH vedtog i 2021.

Dengang etablerede man blandt andet en whistleblowerordning, som alle trygt og anonymt kunne henvende sig til via et advokatfirma, hvis de havde oplevet upassende eller krænkende opførsel i fagbevægelsen. Den mulighed nævner Lizette Risgaard selv til i dag:

”Jeg vil gerne opfordre til, at alle, der må have oplevet upassende adfærd fra mig – og/eller andre – henvender sig til, ordningen. Jeg har kun en interesse i at få sagerne belyst og ikke mindst få dem behandlet professionelt,” skriver hun og lover, at hun aldrig mere vil opføre sig upassende.

Opdateret med afsnit om resultatet af forretningsudvalgsmødet i FH og med kommentar fra Mona Striib.

Mona Striib: En dybt alvorlig sag

FOAs forbundsformand Mona Striib lægger ikke skjul på, at hun ser med stor alvor på de anklager om upassende opførsel, der er rejst mod FH-formand Lizette Risgaard.
”Det er dybt alvorligt,” siger hun efter at have deltaget i fredagens ekstraordinære forretningsudvalgsmøde i FH.

Her var det ikke alle, der på forhånd havde læst de beretninger om forløbet, Berlingske og Ekstra Bladet præsenterede fredag morgen. Debatten tog afsæt i den fælles orientering, udvalgets medlemmer blev præsenteret for. Konklusionen på mødet blev, at Lizette Risgaard bliver siddende som formand for FH, mens et eksternt advokatfirma nu gennemfører en hurtig og uvildig undersøgelse af anklagerne og FH’s interne håndtering af sagerne.

”Orienteringen gav os ikke belæg for at tvinge formanden til at gå af, tage på orlov eller tilsvarende. I stedet vælger vi at tage bestik af hele forløbet, når den eksterne undersøgelse er på plads,” siger Mona Striib og håber, at både advokatundersøgelsen og muligheden for anonymt at kontakte FH’s whistleblowerordning kan bidrage til at få sagen fuldt belyst.

”Samtidig med at vi hverken må acceptere krænkende eller upassende adfærd, skal vi heller ikke beslutte noget, før vi er sikre på, at vi har de rigtige oplysninger,” siger hun.
På mandag er det 1. maj, hvor hele fagbevægelsen traditionen tro markerer den internationale kampdag. Efter planen taler Mona Striib i Fælledparken i København kort efter, at Lizette Risgaard ifølge planen skal på talerstolen.

”Jeg har kæmpet for fagbevægelsens sager i mange år. Det gør jeg fortsat, og derfor vil man se mig som 1. maj-taler,” Lizette Risgaard til TV2 News og forudser, at journalisterne helt sikkert også vil spørge hende til den aktuelle sag på mandag:

”Det undgår jeg nok ikke. Men jeg holder en 1. maj-tale som planlagt, og det gør jeg flere steder i landet.”
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev