Annonce

På billede ses Steen WInkel og Jens Oldelund, de er på deres arbejdsplads, nemlig Stynøfærgen

Forulempede skibsførere må fortsat vente på at få deres sag for retten


En udeblivelse fra retten betyder, at de to skibsførere Steen Winkel og Jens Oldelund, som blev overfaldet og truet, mens de passede deres job i 2021, fortsat må vente på en afgørelse. Det påvirker dem, at de skal vente på ubestemt tid, mens de fortsat risikerer at støde ind i voldsmanden.

Annonce

Steen Winkel (tv.) har været i søfartsbranchen i over 45 år, mens Jens Oldelund (th.) kan se tilbage på 25 år som skipper. De to erfarne mænd har aldrig oplevet noget lignende som episoden med lystfiskeren, fortæller de. Robert Wengler

Af Laura Marie Rasmussen
Journalist

Annonce

Både Steen Winkel og Jens Oldelund havde set frem til i tirsdags, hvor de skulle vidne i retten. For nu skulle der sættes et endeligt punktum i deres sag.

For et år og 9 måneder siden – i juni 2021 – blev de truet og overfaldet, da de var i gang med at gøre Strynø-færgen klar til passagerer på havnen i Rudkøbing på Langeland. Her så de, at en mand havde bevæget sig forbi bomme og tydelige skilte med teksten ’Adgang Forbudt’ for at fiske fra færgelejet. Da de to skibsførere forsøgte at stoppe manden, blev de tildelt både slag og trusler.

Men det endelige punktum i sagen blev desværre ikke sat.

Retsmødet blev udsat, da den tiltalte var syg og derfor ikke mødte i retten – den lange ventetid fortsætter derfor.

”Lige nu sidder jeg med en følelse af mistillid til systemet og en følelse af opgivenhed, og den forstærkes kun af, at der nu går endnu længere tid, hvor den her sag vil rumstere for mig. Jeg havde virkelig set frem til at få sat et punktum for den her sag, men det var åbenbart ikke muligt,” siger Jens Oldelund og suppleres af kollegaen:

”Det er brandærgerligt, at vi ikke fik afsluttet sagen. Nu er jeg gået på pension, men det er som om, at noget af færgen stadig hænger over mig i takt med, at den her sag og alt den ventetid bare trækker ud,” siger Steen Winkel.

I retten var ellers både dommeren, domsmændene og de to medlemmer mødt op, og først efter retsmødets start modtog Retten i Svendborg en lægeerklæring om sygdom fra den tiltalte.

Fagbladet FOA var også tilstede ved Retten i Svendborg på en meget grå og regnfuld tirsdag og kunne her overvære, hvordan de to medlemmer ellers havde sat sig op til at skulle afgive deres vidneforklaringer.

De måtte gå hjem med endnu en skuffelse over det danske retssystem og uden en ny dato for et nyt retsmøde.

Sagen suger energi

De to kollegaer har talt om helt at frafalde tiltalen, men de har fået at vide, at det ikke er muligt, når sagen kører. De beskriver begge, at de er trætte af sagen, selvom de jo heller ikke har lyst til at give op på den. Men den suger bare meget energi og bliver ved med at skuffe dem.

”Jeg blev nødt til at rykke min ferie med min søn, da jeg skulle vidne i retten i går – og nu blev det bare endnu en dag uden et resultat. Jeg føler efterhånden, at jeg spilder min tid på den her sag. Desuden, så forstår jeg bare ikke, hvordan man kan slå løs på min kollega og så kan gå rundt så længe uden, at det får konsekvenser,” siger Jens Oldelund.

De to kollegaer har tidligere forklaret, hvordan den tiltalte siden overfaldet er blevet set både på havnen og i Rudkøbing. Det er stadig tilfældet, og de to kollegaer har også set manden fornyeligt på havnen.

I Steen Winkels tilfælde, så kommer han nok aldrig til at glemme overfaldet, for der er visse ting, som man altid husker.

”Overfaldet fylder og rumsterer på en måde stadig i mig– og håber ikke, at jeg møder ham, når jeg en gang imellem er i Rudkøbing, for det er der jo desværre stadig en risiko for,” siger Steen Winkel.

Og deres sag er ikke den eneste, der bliver udsat. Ifølge en analyse fra Domstolsstyrelsen fra 2022, så blev 15 procent af retsmøderne på tværs af alle byretter udsat. Det svarer til 671 retsmøder. Desuden viser undersøgelsen, at gennemsnitligt stiger sagsbehandlingstiden med 3,5 måned i byretterne i straffesager, når et retsmøde udsættes.

FOA Sydfyn: Svækker tilliden til retssystemet

Formand for FOA Sydfyn, Susan Bøg Nielsen, kalder endnu en gang forløbet utilstedeligt.

”Det er utilstedeligt, at to mennesker, der er blevet overfaldet, imens de passede deres arbejde, skal vente så længe. Det styrker ikke just tilliden til vores retssystem, og jeg kan kun gentage, at det simpelthen ikke er i orden, at man skal vente så længe,” siger Susan Bøg Nielsen og fortsætter:

”Jeg anerkender fuldt ud, at man kan blive syg, men det er bare super ærgerligt i den her sag, der allerede har været trukket så langt ud. Man skal kunne gå på arbejde uden frygt for at blive overfaldet.”

Fagbladet FOA har tidligere beskrevet, hvordan sagen har været længe undervejs, og hvordan der først efter et år blev rejst sigtelse i sagen af politiet.

Sagen skal nu berammes igen, og man afventer derfor en ny dato for et nyt retsmøde. De to skibsførere kommer derfor formodentligt til at vente flere måneder endnu før, at der falder dom i sagen.

Tidslinje over sagen

11. juni 2021: Overfaldet finder sted. Her blev de to skibsførere Steen Winkel og Jens Oldelund overfaldet og truet, da de var i gang med at gøre Strynø-færgen klar til passagerer på havnen i Rudkøbing på Langeland. Her så de, at en mand havde bevæget sig forbi bomme og tydelige skilte med teksten ’Adgang Forbudt’ for at fiske fra færgelejet. Da de to skibsførere forsøgte at stoppe manden, blev de tildelt både slag og trusler.

14 juni 2022: Der rejses efter 368 dage sigtelse i sagen. Efter at politiet havde efterforsket sagen i mere end ét år til trods for, at identiteten på den sigtede har været kendt siden anmeldelsen. Politiet meddelte, at man havde sigtet manden efter straffelovens paragraf 119, der handler om vold mod personer i offentlig tjeneste. Den lange ventetid kan ikke forklares med, at sagen er kompliceret, men mere, at den er blevet nedprioriteret hos politiet til fordel for mere alvorlige sager. Herefter skulle anklagemyndigheden tage stilling til om den sigtede skal tiltales, og hvis det er tilfældet, så skulle sagen berammes i retten, før den kunne afsluttes.

8. juli 2022: Her tiltaler Anklagemyndigheden den sigtede. Det skete efter straffelovens § 244 for vold og straffelovens § 266 for truslerne mod de to skibsførere.

14. marts 2023: Sagen bliver udsat endnu en gang. Fagbladet FOA var til stede ved det planlagte retsmøde, men her blev sagen ikke afsluttet, da retsmødet blev udsat, da tiltalte var syg. De to skibsførere kommer derfor formodentligt til at vente flere måneder endnu før, at der falder dom i sagen.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev