Annonce

Mor og datter kind mod kind

De forbudte børn

Halvdanske børn bliver sikret bedre


Opdateret 29. november 2013

Det bliver lettere for børn, som er født på den anden siden jorden, at komme igennem til de danske myndigheder og få ført en faderskabssag, hvis de har en dansk far.

Annonce

Statsforvaltningen afviste i to omgange at hjælpe brasilianske Camila Le Sueur med at rejse en faderskabssag mod en dansk mand, som er far til datteren Valentina.  Privatfoto

Af Signe Højgaard
Journalist

Annonce

Danske mænd, der gør udenlandske kvinder gravide, slipper ikke helt så let for deres ansvar, selv om barnet bliver født på den anden side af jorden.

Statsforvaltningen i Danmark gør det nu nemmere for udenlandske kvinder, der har fået barn med en dansk mand, at rejse en faderskabssag i Danmark. Det vil blandt andet komme au pairer, der er blevet gravide under deres ophold i Danmark, til gode.

Som noget nyt er der kommet information på Statsforvaltningen hjemmeside om, hvordan kvinder kan rejse en sag om faderskab mod danske mænd, selv om de bor i udlandet.

Se guiden her: Hvis du bor i udlandet og vil rejse en faderskabssag

Dansk baby i Brasilien afvist
Ændringerne sker efter Fagbladet FOA har henvendt sig med en sag, hvor en brasiliansk kvinde havde fået afslag på hjælp til at føre en faderskabssag mod sin danske ekskæreste. Kvinden blev gravid, da hun var i Danmark som au pair sidste år.

Statsforvaltningen skrev til den brasilianske kvinde, at Statsforvaltningen ikke kunne hjælpe hende, når barnet er født i udlandet.

"Vi har ikke international kompetence til at behandle sagen," skrev en medarbejder i Statsforvaltningen.

Det viste sig at være en fejl. Danmark er ifølge FN's Børnekonvention forpligtet til at hjælpe børn med at få fastslået, hvem deres forældre er.

Læs også: Dansk baby afvist af Danmark

Statsforvaltningen retter op
For at sikre, at fejlen ikke sker igen, har Statsforvaltningen strammet op på en række punkter. Det oplyser fuldmægtig i Statsforvaltningen Ann Mølgaard.

"Lige så snart vi bliver opmærksomme på, at der kan være et problem, skal vi rette op. Der skal ikke kunne ske sådanne fejl," siger hun til Fagbladet FOA.

Udover at der er kommet bedre information på Statsforvaltningens hjemmeside, har medarbejderne internt også fået opfrisket reglerne.

Der er sendt en mail rundt til medarbejderne i Statsforvaltningen, så de ikke igen afviser kvinder blot, fordi deres børn er født i udlandet.

Blanketter kommer på engelsk
I løbet af den nærmeste fremtid vil informationerne også findes på engelsk på Statsforvaltningens hjemmeside.

I dag findes blanketter til at anmelde faderskabssager kun på dansk. Det vil der i løbet af de kommende uger også rettet op på, så faderskabssager mod mænd i Danmark også kan anmeldes på engelsk, oplyser Ann Mølgaard.

Statsforvaltningen kan dog kun føre en sag om faderskab mod en mand i Danmark, hvis kvinden kan sandsynliggøre, at hun har haft et forhold til en konkret dansk mand.

Hun skal også kunne dokumentere med en fødselsattest, at hun har født et barn. Der må heller ikke i forvejen køre en sag om faderskab i kvindens hjemland.

Læs temaet: De forbudte børn

Se også: Gravide sendes ud af landet

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev