Annonce

rfdcv

Tema: Kampen om store bededag

Underskrifter samlet i bog og overrakt til minister: Derfor vil danskerne bevare store bededag


Historisk mange danskere har skrevet under på fagbevægelsens underskriftindsamling mod afskaffelsen af store bededag. Nu er 474.129 underskrifter og en stor portion argumenter, for hvorfor bededagen skal bevares, samlet i en 300 sider tyk bog, som mandag blev overrakt til beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Annonce

”Denne bog skal vise, at der bag en hver eneste underskrift gemmer sig en nabo, en kollega eller lønmodtager, som har sine egne grunde til at ville bevare store bededag. Det er vores håb, at bogen kan – hvis ikke overbevise – så i det mindste skabe eftertanke hos selv det mest stædige medlem af regeringen,” lyder det i bogen, som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard (th.) overrakte til beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) (tv.) mandag eftermiddag. Caroline Juul Jensen

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

”Jeg arbejder ofte store bededag, så bliver frataget mine tillæg. Med den sølle løn, som jeg har i forvejen, og uden udsigt til lønstigninger, så vil jeg ikke også afgive mine tillæg. Hver en kroner tæller med en sosu-løn.”

Sådan skriver Jannie om, hvorfor hun gerne vil bevare store bededag. 

Pernille L. skriver:

”Vi har i forvejen et hårdt psykisk arbejdsmiljø som pædagoger og har brug for vores fridag til at lade kræfterne op til de arbejdsdage. Og fordi vi gerne vil se og bruge tid sammen med vores venner og familie.”

Sosu’en Jannie og pædagogen Pernille er blandt de mere end 474.129 danskere, der frem til den 23. februar havde skrevet under på, at store bededag skal bevares. Nu er de underskrifter samlet til en bog på 300 sider, som mandag blev overrakt til beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Underskriftindsamling mod afskaffelsen af store bededag er historisk stor. Siden d. 23. februar, hvor bogen blev sendt i trykken, har yderligere 2.759 skrevet under, og i alt 476.888 personer har nu i skrivende stund skrevet under på, at de vil bevare store bededag.

Men allerede da omtrent halvdelen – ca. 220.000 personer – havde skrevet under på bevarelsen af store bededag, kaldte Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet og forsker i vælgeradfærd, antallet for ’imponerende’.

”Det er imponerende, og det viser, at fagbevægelsen er i sync med sine medlemmer, for det er gået stærkt,” sagde Kasper Møller Hansen til Fagbladet FOA i januar.

Også Roger Buch, som er centerleder og chefforsker med speciale i blandt andet valg og politik, roser tilslutningen til fagbevægelsens underskriftindsamling.

”Det er kæmpestort. Sammenlignet med andre underskriftsindsamlinger er det et enormt højt tal, og det viser, at der er en voldsom modstand imod forslaget om at afskaffe store bededag,” siger han til Fagbladet 3F.

Tirsdag skal lovforslaget om afskaffelsen af store bededag tredjebehandles i Folketinget.

store bededag demo
Christiansborg Slotsplads var 5. februar fuld af mennesker, der demonstrerede mod afskaffelsen af store bededag. Jørgen True

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev