Annonce

Demonstration foran Moderniseringsstyrelsen i 2018. Foto Jørgen true

Tema: Kampen om store bededag

”Imponerende” mange har skrevet under på at bevare store bededag


Fagbevægelsen møder stor opbakning fra befolkningen i dens kamp for at bevare store bededag. Valgforsker ser det som et rygstød til de kritiske partier på Christiansborg, mens statsministeren fastholder, at store bededag skal afskaffes.

Annonce

I 2018 stod fagbevægelsen sammen ved denne demonstration foran Moderniseringsstyrelsen i forbindelse med overenskomstforhandlingerne. I disse dage er det regeringens forslag om at afskaffe store bededag, der får medlemmerne på barrikaderne. Jørgen True (arkivfoto)

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Mindst 220.000 har foreløbig skrevet under på at bevare store bededag. Det fremgår af hjemmesiden bevarstorebededag.dk, som fagbevægelsen lancerede tirsdag formiddag.
 
”Det er imponerende, og det viser, at fagbevægelsen er i sync med sine medlemmer, for det er gået stærkt,” siger Kasper Møller Hansen, som er professor i statskundskab ved Københavns Universitet og forsker i vælgeradfærd.
 
”Det viser også den store folkelige skepsis mod forslaget, og at det ofte skal være stærke aktører som fagbevægelsen, der kan opfordre sine medlemmer til at skrive under, der står bag,” fortsætter han.
 
Fagbevægelsens mål med underskriftsindsamlingen er at presse regeringen til at forkaste forslaget om at sløjfe store bededag.
 
”Hvis ikke regeringen selv tager lovforslaget af bordet, bør de i det mindste indkalde til folkeafstemning, så befolkningens stemme bliver hørt. Og hvis de ikke kan finde ud af det, så må Folketingets øvrige partier hjælpe dem,” sagde Mona Striib, forbundsformand i FOA, kort efter underskriftindsamlingen var startet.
 

Folkeafstemning på tale

Mona Striib refererer til, at det blot kræver 60 mandater i Folketinget at sende et lovforslag til folkeafstemning.
 
I Folketinget er der ligeledes stor kritik af regeringen og dens ønske om at afskaffe store bededag. Tre partier – Nye Borgerlige, Enhedslisten og Dansk Folkeparti – har alle tilkendegivet, at de ønsker en folkeafstemning om store bededag, mens SF, Det Konservative Folkeparti og Danmarksdemokraterne er gået i en form for tænkeboks. 
 
I løbet af tirsdagen fastslog statsminister Mette Frederiksen (S) flere gange, at regeringen fortsat agter at afskaffe helligdagen. De mange underskrifter giver dog de kritiske partier et rygstød, påpeger Kasper Møller Hansen.
 
”Spørgsmålet er, hvor reel truslen om folkeafstemning er, og om regeringen tør satse på, at den ikke er reel. Det spil er bestemt ikke slut endnu, og underskriftsindsamlingen giver et rygstød til de skeptiske partier på Christiansborg. Det gør også, at regeringen i højere grad må afsøge andre muligheder, selvom Mette Frederiksen virker meget stålsat på, at store bededag bliver afskaffet,” vurderer Kasper Møller Hansen.
 

Overraskende stor modstand 

- Tror du, at regeringen er blevet overrasket over, hvor stor modstanden er?
 
”Det, tror jeg, at vi alle sammen er blevet. Det er både blevet et symbol på den danske model og et symbol på, at regeringen er magtfuldkommen. På mange måder er det en relativt lille ting, der har fået en kolossal betydning i forhold til mere principielle diskussioner, og det havde jeg ikke selv forventet.”
 
- Så du tror ikke, at regeringen havde fremsat forslaget, hvis de havde kunnet forudse den massive kritik?
 
”Det ville jeg i hvert fald ikke gøre, hvis jeg var regering,” siger Kasper Møller Hansen.
 
Kritikken til trods har professoren svært ved at forestille sig, at regeringen ender med at skifte mening og skrotte forslaget.
 
”Men jeg tror ikke, at forhandlingsmulighederne er udtømte, selvom Mette Frederiksen og resten af regeringen ser ud til at være kravlet meget højt op i et træ,” siger han og forsætter:
 
”Der kan stadig tænkes kreativt og findes en løsning, som gør, at parterne kan trække sig tilbage uden at miste for meget. Men det er tydeligt, at hvis store bededag ikke bliver sløjfet, så kommer regeringen til at tabe rigtig meget, inden de nærmest er kommet i gang.”
 
Tirsdag aften blev underskriftsindsamlingen angrebet af hackere. Det er dog fortsat muligt at skrive under på at bevare store bededag på bevarstorebededag.dk. Det er kun muligt at skrive under én gang og dubletter bliver automatisk fjernet.

Tre grunde til, at FOA er imod afskaffelsen af store bededag

Mister en fridag
Lønmodtagere skal arbejde 7,4 timer mere, fordi man mister en fridag. Hvis man har været vant til at arbejde på store bededag, så mister man den erstatningsfridag, som arbejde på store bededag udløser.

Mister tillæg og rettigheder
Udover en fridag mister mange faggrupper de tillæg, der følger med, når man arbejder på en helligdag. Lovforslaget vil ramme faggrupperne meget forskelligt, men både de faggrupper, der som månedslønnede arbejder på bededagen og de timelønnede, som arbejder på dagen, vil miste penge, når de ikke længere får tillæg for at arbejde på store bededag.

Færre offentligt ansatte
Lovforslaget vil betyde, at pasningstilbud som vuggestuer, børnehaver, SFO med videre vil skulle holde åbent en ekstra dag. Det vil medføre øgede kommunale udgifter, men i lovforslaget står der, at det offentlige ikke må bruge flere penge, og derfor vil der ske en reduktion i antallet af offentligt ansatte svarende til 2.700 fuldtidsstillinger.

Læs mere på FOAs hjemmeside.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev