Annonce

knud lavard centret puslespil livskvalitet foto claus bech

Tema: Op i tid

Livskvaliteten er øget, efter plejehjem har indført forskudte vagter


Nyt forsøg skaber mere liv og mindre uro på plejehjem. Til gengæld kræver det, at medarbejdere har lyst til at have dage med ’skæve’ arbejdstider.

Annonce

Inge Steffensens (tv.) lejlighed på plejecentret Knud Lavard Centret i Ringsted er centrum for mange ambitiøse puslespilsprojekter. Med ved bordet er sosu-assistent Tonje Neumann og Gerda Mortensen, som også er beboer. Claus Bech

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

”Nej, den kan da ikke sidde dér,” udbryder 89-årige Gerda Mortensen med et grin, da Inge Steffensen på 95 år forsøger at få to puslespilsbrikker til at passe sammen.

De to veninder sidder ved spisebordet i Inges lejlighed på plejecentret Knud Lavard Centret i Ringsted. Gerda bor lidt længere nede ad gangen.

Social- og sundhedsassistent Tonje Neumann sidder også ved bordet, og hun har hjulpet veninderne i gang med puslespillet – en af Inges yndlingsaktiviteter. Det handler om først at finde kanter og hjørner, forklarer de to hvidhårede kvinder, mens de nøje studerer form og farve på de mange små brikker, der ligger spredt ud over den røde dug.

Denne type eftermiddagsaktivitet er der kommet flere af, efter plejecentret siden oktober 2022 som et forsøg hver tirsdag og torsdag har en dagvagt og en aftenvagt, der møder forskudt og dermed overlapper hinanden, fortæller Tonje Neumann.

”De nyder virkelig, at der er bedre tid til nærvær – at holde hånd eller snakke over en kop kaffe,” siger social- og sundhedsassistenten.

Hun er en af i alt fire medarbejdere, der indgår i forsøget. For hendes vedkommende betyder det, at hun om tirsdagen har vagt fra klokken 12-20 i stedet for fra klokken 7-13. Idéen til forsøget udsprang af borgernes egne ønsker.

”Flere fortalte, at de ønskede at komme i bad om aftenen, sove længere om morgenen, og at der var mere liv om eftermiddagen. Det er der tid til med den her skæve arbejdsdag, hvor man er taget ud af morgenplejen og i stedet har mere tid til aktiviteter eller et aftenbad,” siger Tonje Neumann.

Tonje Neumann social- og sundhedsassistent på Knud Lavard Centret i Ringsted foto claus bech
”De nyder virkelig, at der er bedre tid til nærvær – at holde hånd eller snakke over en kop kaffe,” siger Tonje Neumann. Claus Bech
På plejehjemmet oplever de, at flere beboere sover bedre efter et bad om aftenen og dermed også har mere energi dagen efter.

Læs også: Mere glad og mindre stresset: ”Jeg kan kun se fordele ved fuldtid”

”De skæve vagter gør det lettere at imødekomme borgernes ønsker og dermed øge livskvaliteten,” opsummerer teamleder Pernille Vintermark.

Kan styrke rekruttering

Forsøget kører frem til slutningen af februar, hvorefter det evalueres. Det er hverken besluttet, om ordningen skal udvides til flere afdelinger, eller om den skal gælde flere af ugens dage eller prøves af i flere afdelinger.

Det vil i så fald kræve, at flere medarbejdere end de nuværende fire har lyst til at have ’skæve’ vagter i løbet af ugen.

”Hvis det skal spredes ud, skal der måske laves aftaler om, at medarbejdere i vores sektor med skæve vagter har nogle andre fordele i forhold til at få passet sine børn,” siger plejehjemsleder Marie Jørgensen.

Til gengæld håber hun, at forskudte vagter kan forebygge risikoen for nedslidning, fordi man ikke hver dag er en del af den mere krævende morgenpleje. Det kan tilmed betyde, at flere medarbejdere ønsker at gå op i tid.

Hjælper mennesker med demens

I Inges lejlighed har de to veninder snart samlet hele kanten. De sludrer og synger imens. Og taler med Tonje om det show, som skuespiller og komiker Anders Bircow gav i caféen dagen forinden.

”Han var rigtig god,” siger Inge og fortæller, at hun også en gang har hørt ham nede på torvet.

puslespil i inge rasmussens lejlighed på knud lavard centret foto claus bech
Puslespil er en af 95-årige Inge Steffensens absolutte yndlingsaktiviteter. Claus Bech
Deres hukommelse er dog ikke, hvad den har været, og på afdelingen har flere af borgerne en demenssygdom.

Læs også: Ældreplejens dilemma: Behovet for fuldtid vokser – men deltid skaber balance

Netop denne gruppe har særlig glæde af forsøget, fordi det giver mindre uro i forbindelse med vagtskifte.

”De er ikke lige så udadreagerende eller grænsesøgende, fordi de fornemmer, at der er folk personale omkring dem. Når dagvagterne overleverer til aftenvagterne, kan Tonje fortsat være blandt beboerne,” siger plejehjemsleder Marie Jørgensen.

En del af større fuldtids-indsats

Forsøget på Knud Lavard Centret er en del indsatsen ’en fremtid på fuldtid’, som KL og FOA i form af Forhandlingsfællesskabet står bag. På Knud Lavard Centret i Ringsted Kommune er de fire medarbejdere med forskudte vagter gået sammenlagt seks timer op i tid ugentligt.

I alt 26 såkaldte nøglekommuner har i omtrent to år arbejdet med at finde nye løsninger for at få flere ansatte op i tid, og erfaringerne er så gode, at indsatsen er forlænget til og med juni 2024.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev