Annonce

Tre unge kvinder foto: Tor Birk Trads

Signe løb med DM i Skills


Da tre dages konkurrencer i sosu-disciplinen ved DM i Skills var forbi, stod 20-årige Signe Gundlach Nielsen som vinder i Fredericia.

Annonce

Der var kæmpe smil og glæde, da årets tre vindere af Skills for social- og sundhedsassistentelever blev kåret. Fra venstre er det årets 2. plads Kaja Lorenzen fra Social- og Sundhedsskolen Syd, i midten står Signe Gundlach Nielsen, årets vinder, og til højre årets nummer tre: Rebecca Jasmin Berthel. Både Signe og Rebecca er fra Social- og Sundhedsskolen Midt- og Vestjylland. Tor Birk Trads

Af Allan Wahlers
Journalist

Annonce

”Jeg tror nok, jeg skreg. Og så fik jeg den tanke, at ’ja, jeg kan godt finde ud af mit fag’. Og jeg elsker mit fag.”

Sådan lød det fra 20-årige Signe Gundlach Nielsen fra Videbæk, da hun bagefter skulle beskrive, hvordan det var at gå de omkring 20 meter fra sin siddeplads op til podiet i den store sal Messe C i Fredericia.

Her ventede børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), som ledsaget af høj stemning og taktfaste klapsalver fra den fyldte sal kunne kåre hende ved DM i Skills 2023.

Medaljen, som var 3D-printet i stål af lærlinge på Grundfos, var det synlige bevis på, at Signe Gundlach Nielsen fra Social- og Sundhedsskolen Midt- og Vestjylland var blevet danmarksmester i sosu-Skills i kamp mod ni andre finalister.

”Det var meget, meget enormt,” fortæller Signe Gundlach Nielsen, der sidste år blev nummer to.

13 opgaver skal man igennem for at vinde DM i Sosu Skills 2023 – i mange af dem medvirker skuespillere, der agerer plejekrævende borgere i alle tænkelige situationer. Blandt andet skulle deltagerne i en af opgaverne tage sig af en dement patient, som stak af ud i messehallen for at lede efter sin kat.

Andre opgaver handlede om rehabilitering i eget hjem, sygepleje til ældre på medicinske afdelinger og en scene fra en mave- og tarmkirurgisk afdeling.

”Jeg kan huske, at det var rigtig svært med den dame, der led af demens. Jeg var ikke sikker på, at jeg gjorde noget, der virkede, og jeg fik sunget næsten alle de dansktop-sange, jeg kender, for hende” griner Signe Gundlach Nielsen.

”Omvendt synes jeg, at den opgave, hvor vi skulle have at gøre med en person, der havde fået hjertestop, og vi skulle tale med de pårørende, gik rigtig godt. Der fik jeg virkelig vist min power.”

Fantastisk til cv’et
FOAs sektorformand for sosu-området, Tanja Nielsen, har været involveret i Skills, lige siden Sosu blev en del af programmet i 2012. Hun har været overdommer ved regionsmesterskaberne i flere år, og ved dette års Skills-turnering har hun fungeret som landsdækkende elevkoordinator alle tre dage.

”Jeg har talt med nogle af de deltagere, der har været med før, og det har været helt fantastisk for dem at kunne skrive på deres cv, at de har været blandt de 10 bedste til Skills. De har nærmest kunnet vælge og vrage mellem jobbene,” siger Tanja Nielsen.

”Den individuelle oplæring, de får inden Skills, er også helt unik, så de tager herfra med en ekstrem høj faglighed.”

Det billede kan danmarksmester Signe Gundlach Nielsen bekræfte.

”Det, jeg tager med videre, er min stolthed over faget, og jeg glæder mig over den viden, jeg har fået, og det, jeg har lært om mig selv i forbindelse med min træning. Hold nu fast jeg har lært meget,” siger hun.

”Jeg er stolt af det, jeg har gjort, og jeg er stolt af at kalde mig social- og sundhedsassistent. Hvis man får muligheden for at melde sig til Skills på uddannelsen, så gør det, for det her er det hele værd.”

Nummer to i konkurrencerne blev Kaja Lorenzen fra Social- og Sundhedsskolen Syd, mens Rebecca Jasmin Berthel, der ligesom Signe kommer fra Social- og Sundhedsskolen Midt- og Vestjylland blev nummer 3.

Signe Gundlach Nielsen skal nu repræsentere Danmark ved EuroSkills 2023, som afvikles 5.-9. september i polske Gdansk.

Næste års danske Skills afholdes i Roskilde i april 2024, og året efter bliver Herning vært for de europæiske mesterskaber i erhvervsuddannelser, EuroSkills.

Vinder af sosuSkills foto: Tor Birk Trads
For Signe Gundlach Nielsen var anden gang lykkens gang. Sidste år blev hun nummer to ved DM for social- og sundhedsassistentelever, mens hun i år blev vinder af Skills. Dermed skal hun også repræsentere Danmark, når der er de europæiske mesterskaber i Skills i Polen til efteråret. Tor Birk Trads

DM i Skills

DM i Skills har været afholdt af SkillsDenmark hvert år siden 2011.
Skills kan beskrives som danmarksmesterskaberne for erhvervsuddannelser.
I år har elever og lærlinge i 45 forskellige fag dystet.
I alt 51.000 gæster har været forbi Messe C i Fredericia, som lagde sale og lokaler til årets DM.
Læs mere: Skillsdenmark.dk.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev