Annonce

Gang på plejecenter foto: Jørgen True

Tema: Lokalløn

Endnu en kommune vil væk fra bunden: Afsætter flere millioner kroner til lokalløn


I Faxe Kommune er lokallønnen til social- og sundspersonale blandt landets laveste. Det bliver nu lavet om, men kommunen vil ”ikke være lønførende”, siger udvalgsformand.

Annonce

Selvom Faxe Kommune ikke ønsker at være lønførende, vil de heller ikke ligge som nummer sjok, når det kommer til at dele lokallønskroner ud. Derfor er der nu fokus på at hæve social- og sundhedspersonalets lønninger. Tobias Stidsen

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Et lokalt lønløft på 3,6 millioner kroner årligt skal sikre, at lønnen til social- og sundhedshjælpere, -assistenter og sygeplejersker i Faxe Kommune flugter med gennemsnitslønningerne i omegnskommunerne Køge, Næstved, Ringsted, Stevns og Vordingborg.

I starten af sidste år kunne Fagbladet FOA fortælle, at lokallønnen til social- og sundhedspersonalet i Faxe Kommune var blandt de absolut laveste i hele landet. Det fik borgmester Ole Vive (V) til at anerkende, at der var ’noget at arbejde med’.

Læs også: Nummer sjok: Her er lokallønnen forsvindende lille

”Vi har sat vores senior- og sundhedsudvalg til at afdække, hvor langt vi kan nå i forhold til bedre lokalaftaler om løn på området,” lød det dengang fra borgmesteren.
 
 

En ’solstrålehistorie’ – men langt fra toppen

Kort efter fik kommunen lavet beregninger, der viste, at det ville koste 3,6 millioner kroner årligt, hvis lokallønnen til de tre faggrupper skulle på omgangshøjde med gennemsnitslønningerne i de fem nabokommuner. Dét beløb er nu afsat i budgettet fra 2023 som et af flere initiativer, der skal løse ’arbejdskraftudfordringer’ på social- og sundhedsområdet.

Lars Folmann (løsgænger), formand for senior- og sundhedsudvalget, kalder stigningen i lokalløn for en ’solstrålehistorie’. Det siger han til mediet Sjællandske.

”Vi mangler arbejdskraft i denne sektor, lige som rigtig mange andre kommuner, og det er bare sådan, at hvis nogle skal ind i butikken, så skal vi ligge på nogenlunde samme lønniveau,” siger udvalgsformanden og tilføjer:
 
”Vi skal ikke være lønførende, men vi skal op i nærheden af omegnskommunerne. Det, er jeg glad for, ser ud til at lykkes nu. Det er de sidste lønkroner, der er sjove. Det er dem, der går til biobilletter og legetøj til børnene.”
 
Når han ønsker, at kommunen ikke skal være lønførende, er det for han ikke ønske at skabe en lønspiral, siger han til Sjællandske.
 

Læs også: Her har kommunal-cheferne holdt lønfest på de lavtlønnedes regning

Tal fra Kommunerne og Regionernes Løndatakontor viser, at social- og sundhedshjælperne i Faxe Kommune i gennemsnit får 629 kroner om måneden i lokalløn, hvilket er blandt de laveste beløb i hele landet.
 
I nabokommunen Vordingborg er beløbet 1.276 kroner, altså dobbelt så stort. Herfra er der fortsat et godt stykke til toppen på landsplan, hvor social- og sundhedshjælperne i Dragør og Allerød kan glæde sig over i omegnen af 2.400 kroner i lokale tillæg hver måned.

Tjek lokallønnen i din kommune eller region

Fagbladet FOA sætter på ny fokus på FOA-medlemmernes lokalløn. Ved at klikke her, kan du blandt andet se, hvor lokallønnen er størst og mindst for FOAs største faggrupper – og sammenligne med din egen kommune eller region.
+

FOA: Ingen ’hurra-oplevelse’

Hos FOA Storstrøm er sektorformand Pia Paaske tilfreds med, at der er udsigt til en forbedret lokallønsaftale, men hun har ikke armene over hovedet.

”Det kan godt være, at det lyder af mange penge, men de skal jo fordeles blandt rigtig mange medarbejdere,” siger hun.

FOA og kommunen har nu indledt forhandlinger om en ny aftale, og det er stadig for tidligt at sige, hvor store lønstigninger der bliver tale om, og hvem der bliver tilgodeset.

”Men vi kigger på en model, der minder om den, der er lavet i Nyborg, hvor medarbejdere stiger i løn for at tilegne sig nye kompetencer. Så medarbejdere kommer til at stige trinvis, når man har været ansat i en given periode. Det skal også være med til at fastholde personalet,” siger Pia Paaske og tilføjer:

”Men jeg tror ikke, at det bliver en stor hurra-oplevelse, for vi vil jo også gerne give stigninger på en måde, så det kan mærkes. Men vi ved ikke, hvad der er muligt, før vi har set kommunens beregninger.”

Beregningerne fra Faxe Kommune viste sidste år, at udgiften vil stige fra 3,6 til knap 7 millioner kroner, hvis kommunen skal være lønførende i det sydsjællandske blandt social- og sundhedshjælpere, -assistenter og sygeplejersker.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev