Annonce

ældrepleje kørestol colourbox

Tema: Kampen om store bededag

Tjek din faggruppe: Så meget koster sløjfet helligdag i tabte tillæg


Mange af FOAs medlemmer vil miste lønkroner, hvis store bededag afskaffes. Se beregningerne her.

Annonce

I omegnen af 1.000 kroner. Så meget vil mange af FOAs medlemmer miste i tabte tillæg, hvis store bededag bliver en almindelig arbejdsdag. Colourbox

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Uanset om man er timelønnet eller månedslønnet risikerer mange FOA-medlemmer at miste i omegnen af 1.000 kroner i helligdagsbetaling, hvis regeringen sløjfer store bededag. Det viser FOAs beregninger.

Årsagen er ganske simpel: bliver store bededag en almindelig arbejdsdag, mister lønmodtagerne de helligdagstillæg, som arbejde på store bededag ellers har udløst. Regeringens lovforslag kompenserer nemlig ikke for tabt helligdagsbetaling.

Og det er noget, som vil ramme mange af FOAs medlemmer.

Tag for eksempel en timelønnet omsorgsmedhjælper på døgninstitution. Han eller hun vil i gennemsnit miste 1.100 kroner for arbejde på store bededag, hvis dagen fra næste år er en normal arbejdsdag.

Modstanden vokser

En samlet fagbevægelse har den seneste tid intensiveret kampen for store bededags overlevelse. Tirsdag lancerede man underskriftsindsamlingen bevarstorebededag.dk, som inden for de første ti timer fik mere end 200.000 underskrifter. I skrivende stund har mindst 273.650 skrevet under.

Fagbevægelsen opfordrede samtidig til folkeafstemning om store bededags fremtid, hvis regeringen ikke tog forslaget af bordet. Det kræver 60 mandater i Folketinget, hvis regeringens lovforslag om at afskaffe store bededag skal sendes til folkeafstemning.

I øjeblikket er der opbakning fra 26 mandater (DF, Enhedslisten, Nye Borgerlige, løsgænger Mette Thiesen og senest også Alternativet), mens flere andre partier ikke afviser muligheden for at sende regeringens lovforslag til en folkeafstemning.

Regeringen forventer, at statskassen vil blive tilført 3,2 milliarder kroner, hvis store bededag bliver en almindelig arbejdsdag. Beløbet skal finansiere forhøjede forsvarsudgifter. En samlet opposition har torsdag præsenteret alternative forslag til at finde de 3,2 milliarder kroner, men foreløbig har regeringen gentagne gange fastholdt dens planer om at skrotte store bededag.

”Det er ikke sådan, at hvis der kommer yderligere penge på bordet, så forsvinder kravet om store bededag,” siger økonomiminister Troels Lund Poulsen (V) eksempelvis i et fælles interview med finansminister Morten Bødskov (S) til Avisen Danmark.

Tre grunde til, at FOA er imod afskaffelsen af store bededag

Mister en fridag
Lønmodtagere skal arbejde 7,4 timer mere, fordi man mister en fridag. Hvis man har været vant til at arbejde på store bededag, så mister man den erstatningsfridag, som arbejde på store bededag udløser.

Mister tillæg og rettigheder
Udover en fridag mister mange faggrupper de tillæg, der følger med, når man arbejder på en helligdag. Lovforslaget vil ramme faggrupperne meget forskelligt, men både de faggrupper, der som månedslønnede arbejder på bededagen og de timelønnede, som arbejder på dagen, vil miste penge, når de ikke længere får tillæg for at arbejde på store bededag.

Færre offentligt ansatte
Lovforslaget vil betyde, at pasningstilbud som vuggestuer, børnehaver, SFO med videre vil skulle holde åbent en ekstra dag. Det vil medføre øgede kommunale udgifter, men i lovforslaget står der, at det offentlige ikke må bruge flere penge, og derfor vil der ske en reduktion i antallet af offentligt ansatte svarende til 2.700 fuldtidsstillinger.

Læs mere på FOAs hjemmeside
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev