Annonce

rrfdc

Tema: Coronavirus

Efterårets coronavaccineplan på plads: Se hvornår frontpersonale tilbydes booster-stik


Igen tilbydes blandt andre sundheds- og plejepersonalet endnu et boosterstik med coronavaccinen for at forebygge smitte blandt landets sårbare borgere. 

Annonce

De opdaterede vacciner er beregnet til personer fra 12 år og ældre, der i forvejen som minimum har fået de to første stik. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Så er det blevet tid til igen at lægge skulder til et lille prik for en del af den danske befolkning – herunder sundheds- og plejepersonalet og udvalgte dele af socialområdet.
 
Det meldte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ud på et pressemøde fredag, hvor han var flankeret af direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, direktør i Lægemiddelstyrelsen Lars Bo Nielsen og faglig direktør i Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause. 
 
Selvom udviklingen i antallet af smittede med coronavirus er nedadgående, forventer myndighederne, at smitten vil sige i takt med, at efteråret kommer. Derfor tilbydes nu plejehjemsbeboere, ansatte i sundheds-, pleje- og socialsektoren samt gravide, særligt sårbare og borgere over 50 år et 4. stik med coronavaccinen. 

Og ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er det netop nu 'perfekt timing' at tilbyde visse grupper endnu et booster-stik. 
 
”Siden februar har samfundet været åbent, og vi har klaret det her. Nu skal vi vise, at vi kan gøre det igen – med stigende smitte, men med et helt åbent samfund. Og det er det, vi kan med de her vacciner,” sagde ministeren blandt andet på pressemødet.
 

Starter med plejehjemsbeboere

Allerede 13. september forventes alle plejehjemsbeboere og +85-årige at have fået en invitation til booster-stikket, og ifølge sundhedsministeren forventer myndighederne, at alle plejehjemsbeboere, der har lyst, kan få stikket på 14 dage, og derefter – fra den 1. oktober – begynder vaccinationen af de resterende målgrupper. Herunder frontpersonale på hospitaler, i ældreplejen og på dele af det sociale område. 

På det sociale område kan det eksempelvis være personale på bosteder for borgere med psykisk sygdom eller handicap, lød det fra Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm på fredagens pressemøde, men hvem der helt præcist får tilbudt boosteren, meldes ud senere. 
 
”Forud for opstart af vaccinationsprogrammet d. 1 oktober 2022 vil vi udsende information til både borgere og personale i sundheds- og ældreområdet og i udvalgte dele af socialområdet i forhold til hvilke grupper, der er omfattet,” skriver Sundhedsstyrelsen i sine anbefalinger
 
Ligesom i sidste vaccinationsrunde vil borgere blive stukket med enten Moderna eller Pfizer-vaccinen, men i denne omgang med en opdateret udgave af den, en såkaldt variantopdateret udgave af vaccinen. 
 
Den første version af vaccinerne var rettet mod den oprindelige coronavariant, hvor de opdaterede vacciner nu er rettet mod både den oprindelige variant og den nye udgave af omikron-varianten.
 
På den måde kan de nye vacciner ifølge EMA sikre en "bedre, bredere og længerevarende beskyttelse". Det skriver Lægemiddelstyrelsen på sin hjemmeside
 
Det bliver derudover for udvalgte målgrupper muligt at få en influenzavaccine og en vaccine mod pneumokokker samtidig med boosterstikket. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev