Annonce

ældre mand holder hånd med kvinde

Lønmodtagere får fem nye omsorgsdage:
Forstå den nye rettighed


Opdateret 11. august 2022

Alle lønmodtagere har fra 2. august fået ret til ulønnet omsorgsorlov på op til fem dage hvert kalenderår. Orloven kan for eksempel bruges til at hjælpe en syg partner eller forælder. Bliv klogere på den nye rettighed her.

Annonce

Fra august i år har lønmodtagere fået fem dage om året til for eksempel at gå med nære pårørende til behandling eller undersøgelse for alvorlig sygdom. Colourbox

Af Ulla Abildtrup
Journalist

Annonce

Opdatering: Det er i artiklen præciseret, hvem der er omfattet af rettigheden, samt at der alene er tale om en ret til fravær, men at den er ulønnet.

Folketinget vedtog i juni lov om fravær af familiemæssige årsager. Loven giver lønmodtagere ret til omsorgsorlov i op til fem arbejdsdage om året. Dagene kan bruges samlet eller enkeltvis. I orloven kan du for eksempel hjælpe en forælder til udredning for demens eller en ægtefælle til kræftbehandling.

Den nye lov er allerede trådt i kraft. Loven er udløber af et direktiv fra EU. Du skal være opmærksom på, at der alene er tale om en fraværsret, og at der er tale om ulønnede omsorgsdage. 

Frem til 31. december har lønmodtagere ret til to omsorgsdage. Fra 1. januar har de ret til fem omsorgsdage hvert kalenderår. 
Med hjælp fra Beskæftigelsesministeriet og FOAs overenskomstafdeling gør Fagbladet FOA dig klogere på den nye ret.

Hvem har ret til de nye omsorgsdage?

Alle lønmodtagere har ret til omsorgsorlov i fem arbejdsdage hvert kalenderår. Retten gælder både lønmodtagere, der er ansat i en privat og en offentlig virksomhed. Selvstændige er ikke omfattet af retten.

Du kan holde alle omsorgsdagene på én gang eller som enkelte dage. Du kan ikke flytte omsorgsdage til næste kalenderår. I år har du ret til to dage inden 31. december.

Hvem har du ret til at drage omsorg for? 

Du kan bruge omsorgsdagene på personlig omsorg eller støtte for dine børn, forældre, ægtefælle eller partner eller en person i din husstand, hvis der er behov for væsentlig omsorg eller støtte på grund af en alvorlig helbredsmæssig tilstand. 

Er der tale om omsorgsorlov for en person, der bor i samme husstand som dig, er det et krav, at I har samme folkeregisteradresse. Det kan for eksempel være et stedbarn eller en svigerforælder, der bor i samme husstand som lønmodtageren.

Det er en betingelse for omsorgsdage, at behovet for væsentlig omsorg eller støtte på grund af en alvorlig helbredsmæssig tilstand kan dokumenteres. Din arbejdsgiver kan kræve, at du får en læge til at dokumentere behovet. Dokumentationen kan for eksempel være en indkaldelse til behandling. Det er dig, der skal fremskaffe og eventuelt betale for den relevante dokumentation.

I loven er der ikke opstillet krav om, hvornår du skal varsle din arbejdsgiver om en omsorgsorlov. Men FOA anbefaler, at du altid varsler så tidligt som muligt.

Hvad sker der efter omsorgsorloven?

Efter din omsorgsorlov har du ret til at vende tilbage til det samme eller et tilsvarende arbejde. Dine arbejdsvilkår skal være de samme, og du skal have adgang til de samme forbedringer af arbejdsvilkårene, som du ville have været berettiget til under din orlov.

Du har også ret til bede din arbejdsgiver om ændrede arbejdstider i en nærmere angivet periode i forbindelse med den personlige støtte eller omsorg. Det er dog et krav, at du har seks måneders anciennitet.

Din arbejdsgiver må ikke opsige dig, fordi du beder om omsorgsorlov, eller fordi du har haft fravær i forbindelse med omsorgsorlov. 

Du kan læse mere om omsorgsorlov på FOAs hjemmeside.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet og FOAs Overenskomstafdeling

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev