Annonce

"En mand i et panel lytter til en mand, der står op og holder oplæg foran en skærm"

Dårlig hygiejne dræber patienter: Derfor bør rengøring høre under sundhedsloven


Hvis rengøringen på sygehusene hørte under sundhedsloven i stedet for under serviceloven, ville der blive stillet større krav til kvaliteten. Bedre hygiejne og rengøring er afgørende for at forebygge infektioner, påpeger professor.  

Annonce

"Alle ved, det er vigtigt at vaske hænder, men håndhygiejne kan ikke stå alene. Rengøring, der fjerner farlige mikroorganismer, er mindst lige så vigtigt," slog dr. med. og professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fast, da han 13. juni holdt oplæg på en høring om rengøring. Blandt oplægsholderne var også sektionsleder Brian Kristensen (t.v.) fra Statens Serum Institut. Signe Højgaard

Af Signe Højgaard
Journalist

Annonce

Det har for få konsekvenser, når patienter bliver syge og i de værste tilfælde dør af en infektion, når de er indlagt på et sygehus. For at højne den hygiejniske rengøring og sikre patienterne bedre bør rengøringsområdet på hospitalerne og i ældreplejen høre under sundhedsloven i stedet for serviceloven. Det mener dr. med. og professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos.  

”Det er sådan set rimelig gratis at inficere patienter eller borgere. Det er ikke noget, vi taler så meget om i dag, og det har ingen konsekvenser,” siger han til Fagbladet FOA i forbindelse med en høring om kvalitet i rengøring, som blev afholdt på Christiansborg mandag den 13. juni. 

Når rengøring i dag hører under serviceloven i stedet for sundhedsloven, har det den konsekvens, at der ikke på samme måde er krav til kvaliteten af rengøringen eller tilsynet med den. Og der bliver heller ikke placeret et ansvar.

”I og med at rengøringen ikke er en del af sundhedsloven, så bliver det mere et ’kan’ end et ’skal’. Hvis rengøringen kom over i sundhedsloven, så er der nogle ting, vi skal leve op til,” påpeger professoren. 

SF ønsker at styrke rengøringen

Sundheds- og ældreordfører i SF Kirsten Normann Andersen ser også fordele ved, at rengøringspersonalet bliver inddraget som en del af sundhedspersonalet på sygehusene for at sikre samarbejdet mellem faggrupperne og i sidste ende øge hygiejnen til gavn for både personale og patienter.

”Måske er det en fejl, at alt, der hedder rengøring, hører under serviceloven. Hvis rengøring hørte under sundhedsloven, ville der være kliniske retningslinjer, som man skulle følge for at leve op til standarden,” sagde Kirsten Normann Andersen på høringen.

Hun er ikke tvivl om, at en højnelse af rengøringsområdet vil være en gevinst for samfundet såvel som den enkelte borger.

Læs også: Nødråb fra de lavest lønnede: ”Det er altid os, der er sidst i køen”

”Det er logik for perlehøns, at hvis vi nedbringer antallet af infektioner, nedbringer vi også antallet af indlæggelser,” siger hun. 

FOA: NIR bør komme under sundhedsloven

I FOA er formanden for Kost- og Servicesektoren, Pia Heidi Nielsen, helt enig i, at rengøringen på sygehusene og på plejecentre, hvor der i dag foregår meget efterbehandling, bør høre under sundhedsloven.

”Vi ønsker, at de Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer (NIR) kommer ind under sundhedsloven, så det bliver noget, man skal følge. Det ville også betyde, at der kom et tilsyn med rengøringen, og det ville give en helt anden anerkendelse og respekt om faget,” siger hun og tilføjer:

”Alle andre sundhedsydelser ligger under sundhedsloven. Det bør den hygiejniske rengøring også, da det jo er med til at forebygge, at folk bliver syge,” siger hun.

God rengøring er et spørgsmål om etik

Læs også: Corona og demenssyge: 5 gode råd til dig som plejepersonale

For professor Hans Jørn Kolmos handler god hygiejne og rengøring om helt grundlæggende ordentlighed over for patienterne, der risikerer at blive alvorligt syge og dø, hvis rengøringen ikke er god nok. Han påpeger, at forebyggelse via hygiejnisk rengøring også er et spørgsmål om etik.


”Vi er nødt til at se på, om det, vi gør, er etisk forsvarligt. Som læge vender jeg tilbage til lægers og sygeplejerskers første bud om ikke at skade. Det mindste, man kan forlange af et hospital eller en institution, er, at det ikke skader patienterne,” siger han med henvisning til det lægeløfte, som den græske filosof Hippokrates formulerede: ”Stundom helbrede, ofte lindre, altid trøste, aldrig skade.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev