Annonce

plejecenter foto anna cathrine leth christiansen

Tema: Coronavirus

Ny aftale giver mulighed for at omplacere medarbejdere


I forlængelse af de nye corona-restriktioner, der blandt andet betyder hjemsendelse af skoleelever, er der indgået en aftale, der giver kommunerne mulighed for at indgå lokale aftaler med FOA om at omplacere medarbejdere.

Annonce

En ny aftale giver landets kommuner mulighed for at indgå lokalaftaler, der gør det muligt at omplacere medarbejdere. Det kan blandt andet hjælpe en hårdt presset ældrepleje. Anna Cathrine Leth Christiansen / arkivfoto

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Kommunalt ansatte i landets kommuner kan i en kort periode omplaceres til andre arbejdsområder.

Det fremgår af en ny aftale – en såkaldt fælleserklæring – der er indgået mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Forhandlingsfælleskabet, som FOA er en del af.

”Situationen i samfundet med udbredelsen af ny coronavariant medfører, at alle kommuner er underlagt tiltag og er nødt til at gøre en særlig indsats med henblik på at få brudt smittekæderne og begrænse udbredelsen af covid-19. De kommunale opgaver er helt nødvendige for at samfundet kan fungere i den nuværende situation,” står der i aftalen.

I FOA betegner forbundsformand Mona Striib aftalen som ’vigtig’, fordi der er behov for lokalt at lave akutte løsninger i en presset situation.

”På den måde kan vi passe på medarbejderne, og vi sikrer, at der kan findes fleksible løsninger. Det havde vi god gavn af sidst, og derfor har vi lavet en ny fælleserklæring, og det ser ud til, at vi får endnu mere brug for den denne gang,” siger Mona Striib.

Hun fremhæver, at nødberedskabet allerede er aktiveret nogle steder i ældreplejen:

”Derfor kan der lokalt være behov for få tilført nogle ressourcer på både ældre- og børneområdet. Det er ganske enkelt sådan, at når man skal passe på syge eller sårbare borgere, så er der ingen opgaver, der kan vente. Man kan ikke parkere en ældre borger i et hjørne og sige, at vi desværre først får tid til dig om 14 dage. Derfor kan der være behov for at tilføre arbejdskraft.”

Medarbejdere vil få nødvendig oplæring

Mona Striib kan ikke pege på, hvilke medarbejdere der vil blive omplaceret, fordi situationen er forskellig fra kommune til kommune.

”Det skal passe til den belastning, der er, og hvilke ressourcer, der kan frigøres,” siger hun.

”Men de steder, hvor man for eksempel lukker ned for arbejdet og går tidligt på juleferie, kan der være medarbejdere, som kan omplaceres,” siger Mona Striib og nævner som eksempel personale i SFO’er og andre fritidsordninger, der for at begrænse smittespredning lukker fra på onsdag:

”De vil for eksempel kunne indgå i nødpasningsordninger,” siger Mona Striib og understreger, at medarbejdere, der omplaceres, ikke kan få inddraget planlagt ferie.

Hvis en omplaceret medarbejder skal varetage nye og uprøvede opgaver, skal medarbejderen inddrages så tidligt som muligt og tages med på råd i forbindelse med ændringer i arbejdsopgaver, står der i aftalen.

I aftalen står der også, at det er arbejdsgivers ansvar at give omplacerede medarbejdere den nødvendige oplæring, og at det er ’at foretrække, hvis det er baseret på frivillighed, når medarbejdere skal varetage opgaver uden for det normale arbejdsområde’.

Nødvendigt at hjælpe hinanden på tværs

Mona Striib håber, at det lykkes at finde tilstrækkeligt med medarbejdere ad frivillighedens vej, men erkender, at det er punkt, som bekymrer hende.

”Og når jeg siger det, så er det fordi, at coronasmitten har fart, og vi allerede nu kan se, at det er på tværs af det private og det offentlige område, at der er mangel på arbejdskraft, og at der trækkes meget personale til test- og vaccinekapacitet,” siger hun og fortsætter:

Så jeg er bekymret, og det betyder, at man i kommunerne skal prioritere skarpt. Hvilke opgaver kan løses, og hvilke må vi lade ligge. Vi har for brug for at rykke sammen i bussen på tværs af områder og så hjælpe hinanden med at komme igennem vinteren.”

Ifølge fælleserklæringen vil omplacerede medarbejdere blive aflønnet efter ens ’egen’ overenskomst, og aftalen gælder til og med 8. februar 2022.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev