Annonce

Tema: Coronavirus

Aftale vender tilbage: Forældre får ret til dagpenge for corona-hjemsendte børn


Forældre med børn, der er hjemsendt på grund af corona, skal igen have ret til dagpenge. Det er arbejdsmarkedets parter netop blevet enige om, og aftalen hastebehandles nu i Folketinget. 

Annonce

Den stigende coronasmitte i samfundet og børn, der igen bliver sendt hjem fra skole og dagtilbud er begyndt igen at presse børnefamilierne. Derfor har arbejdsmarkedets parter nu besluttet at genindføre den gamle ret til dagpenge, når barnet er hjemsendt på grund af corona.  Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

"Hvor er det godt," siger pædagog Kira Elenna Poulsen og lyder tydeligt lettet.

For aftalen, som igen skal give forældre ret til dagpenge, når børnene er sendt hjem på grund af corona og som giver virksomhederne refusion fra medarbejderens første sygedag, ser nu ud til at vende tilbage. 

Fagbevægelsens Hovedorganisation FH, Dansk Arbejdsgiverforening DA, beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S), samt kommuner og regioner er nemlig netop blevet enige om at genindføre den gamle aftale, der udløb 1. juli 2021. Nu skal trepartsaftalen hastebehandles i Folketinget. 

Læs også: Stigende smitte presser børnefamilier: Kend din ret til fravær

Letter presset

Og det kommer til at løse mange problemer for Kira Elenna Poulsen, der er alene med sine tvillinger på syv år. For selv om hun har arrangeret sig ud af det med sine forældre, hvis børnene skulle blive hjemsendt, så er der stadig dage, hvor hun står uden pasning. 

"Sidste år var børnene hjemsendt 6-7 gange, hver gang omkring en uge. Det var svært at få det til at hænge sammen, og min arbejdsgiver så da også lidt presset ud, fjerde gang jeg kom og sagde, at nu var de hjemsendt igen. Det her letter virkelig presset," siger Kira Elenna Poulsen, der også brugte ordningen sidst, den var der. Især fordi hun ikke har flere fridage, ferie eller afspadsering tilbage, som hun kan bruge, hvis det går galt igen.

"Jeg har taget alle de fridage, jeg har og kan for eksempel ikke tage fri, så mine børn kan få en kort dag på deres fødselsdag," siger hun. 

Læs også: Borgerforslag når gylden grænse: Måske får du ret til flere barnets sygedage

Smitten skal ned

Ordningen, som skal gælde fra 23. november og frem til 28. februar 2022, ligner den gamle aftale, bortset fra at man ikke først skal bruge omsorgsdage eller barns 1. og 2. sygedag. 

Og tiltaget er helt nødvendig på grund at den stigende smitte, lyder det fra formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, ifølge en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet.

"Lige nu stiger antallet af børn, der bliver hjemsendt på grund af smitte – det er meget vigtigt, at vi overholder myndighedernes råd og holder børnene hjemme. Målet er jo at holde smitten nede og samfundet så åbent som muligt. Derfor er det helt nødvendigt, at forældre trygt kan blive hjemme på dagpenge efter barselsloven og passe børnene."

Læs også: Dansk forældrepar i Norge har 40 dage med fuld løn til at passe syge børn

Man har lyttet

Og forbundssekretær i FOA Maria Melchiorsen, er glad.

"Vi er superglade for, at man har lyttet, og at man har handlet så hurtigt. Det er så vigtigt, at man som forælder kan være hjemme med sit syge eller hjemsendte barn uden at skulle være bange for at miste sit arbejde," siger Maria Melchiorsen, der roser, at arbejdsgiverne igen skal have refusion fra første dag, medarbejderen melder sig syg. 

"Det er en svær tid for alle, og derfor er det supergodt, at man har lavet de her tiltag."  

Sender kraftigt signal

Også Signe Nielsen, der er formand for forældreorganisationen FOLA, er tilfreds. 

"Det er enormt godt, især fordi det sender et stærkt signal til virksomhederne om, at det er ok, at forældrene er hjemme med deres syge og hjemsendte børn. Vi er glade," siger Signe Nielsen, der opfordrer forældrene til at bruge retten til barselsdagpenge, hvis deres barn bliver sendt hjem fra skole eller dagtilbud på grund af corona. 

"Det kan lette presset, så gør det nu. Det er en god ordning. Nu mangler vi bare, at forældre har ret til at blive hjemme med deres syge børn samtlige dage året rundt. Også når der ikke er corona." 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev