Annonce

FOA i sympatikonflikt mod nemlig.com-vognmænd: Sådan skal DU gøre


Den 15. august går sympatikonflikten mod en række vognmænd, der leverer varer for nemlig.com og deres moderselskab i gang. Men det betyder ikke, at du som medlem skal nedlægge arbejdet. Læs her, hvad sympatikonflikten betyder for dig. 

Annonce

3F har bedt FOA om at støtte konflikten mod nemlig.com's underleverandører efter afsløringerne om dårlige arbejdsforhold og manglende overenskomster. Derfor går FOAs medlemmer i  sympatikonflikt fra søndag den 15. august. Ritzau/Scanpix

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

På søndag begynder FOAs sympatikonflikt mod en række af nemlig.com's underleverandører. Dermed støtter FOA 3Fs hovedkonflikt mod manglende overenskomster og problematiske arbejdsforhold, som chauffører for en række vognmænd, der kører for nemlig.com, arbejder under. 

Men sympatikonflikten betyder ikke, at du som FOA-medlem skal nedlægge arbejdet. Den betyder, at du ikke må modtage, håndtere eller returnere varer fra de konfliktramte vognmænd, hvis du er omfattet af sympatikonflikten. 

"Vi tilslutter os 3F's konflikt, fordi 3F har bedt om, at vi iværksætter sympatikonflikt, så konflikten kan få den rette effekt. Det er en vigtig kamp," siger forbundsformand i FOA, Mona Striib, der understreger.

Læs også: FOA-faggrupper skal støtte 3F-konflikt mod nemlig.com

Svær at agere i

Men hvornår er du omfattet af sympatikonflikten? Og hvordan skal du som medlem håndtere den?

Det sidste er ikke nødvendigvis så ligetil, mener Mimi Bargejani, næstformand i KLS, der blandt andet organiserer køkkenpersonale og dermed har mange medlemmer, som fra på søndag den 15. august kan blive en del af sympatikonflikten. 

Ifølge Mimi Bargejani er det vigtigt at være opmærksom på, at for eksempel køkkenpersonale på de store hospitalskøkkener hverken er dem, der modtager varerne eller betaler regningerne. Dermed ved mange ikke, hvem der leverer varerne. Det er heller ikke alle vognmænd, der kører for nemlig.com, som konflikten rammer. Men cirka 150.   

"Det er et svært felt at agere i for medlemmerne. Mange steder kommer varerne ind med paller, så det er ikke til at se, hvem der er leverandør. På de mindre steder, for eksempel i daginstitutionerne, er der bedre mulighed for at finde frem til, hvem der kommer med varerne. Men du skal stadig vide, hvilke underleverandører, der leverer varerne," siger hun og peger på flere punkter, medlemmerne skal have fokus på. For eksempel finde ud af, hvilke leverandører, man har på arbejdspladsen, og hvilken vognmand, chaufføren, der kommer med varerne, er ansat hos. 

Derfor har overenskomstafdelingen i FOA lavet en vejledning, der vejleder både dig som medlem og dig som tillidsrepræsentant, hvad du skal gøre, hvis du er i tvivl.

Læs også artikel af FOAs formand om sygeplejerskekonflikten

Hvad betyder sympatikonflikten for mig?

En sympatikonflikt er til støtte for en lovligt varslet hovedkonflikt, og hovedformålet med sympatikonflikten er at gøre hovedkonflikten så effektiv – og dermed så kort- som muligt.  Konkret betyder den, at FOAs medlemmer i kommuner og regioner, der er ansat på en de overenskomster, der er omfattet af sympatikonflikten, ikke må modtage, håndtere eller returnere varer fra de vognmænd, der er ramt af konflikten. Det vil sige, at du som medarbejder, der er omfattet af konflikten, på ingen måde må arbejde med varerne og derfor heller ikke må røre en kasse, der er er leveret af en af de konfliktramte vognmænd. Sympatikonflikten betyder altså ikke, at du skal strejke. Du skal heller ikke i konflikt med din egen arbejdsgiver.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er omfattet af konflikten, så tal med din tillidsrepræsentant. Hvis du er tillidsrepræsentant, så hold eventuelt et møde med din leder, hvor I gennemgår de overenskomster, der er omfattet af konflikten og dermed sympatikonflikten.   

Sympatikonflikten omfatter de områder, hvor 3F og FOA har fælles overenskomster. 

Her kan du læse, hvilke overenskomster der er omfattet af sympatikonflikten.

Hvordan finder jeg ud af, om vi modtager varer fra en af de konfliktramte vognmænd?

Tal med din tillidsrepræsentant for at afklare, hvor varerne kommer fra. Hvis du er tillidsrepræsentant, er det en god idé at få dokumentation fra ledelsen om, hvorfra arbejdspladsen får sine varer.

Du har som tillidsrepræsentant en stor opgave i, hvordan sympatikonflikten håndteres på den lokale arbejdsplads. Hold derfor gerne et møde med ledelsen, hvor du fastslår, at de pågældende medarbejdergrupper ikke må udføre arbejde fra de vognmænd, der er omfattet af konflikten. Spørg også til, hvordan det skal løses på arbejdspladsen, at de medarbejdere, der er omfattet af sympatikonflikten, ikke må håndtere varer fra de pågældende vognmænd.  Spørg ledelsen om, hvordan man vil løse de konflikter, der opstår på arbejdspladsen. 

Her kan du læse listen over de vognmænd, der er omfattet af konflikten.  

Hvad gør jeg, hvis jeg er i tvivl om, hvorvidt varerne er leveret af en konfliktramt vognmand?

Du kan anmode din leder om at tjekke, om de pågældende vognmænd, som arbejdsgiveren får leveret varer fra, er omfattet af sympatikonflikten. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du udfører konfliktramt arbejde, skal du stoppe arbejdet og afklare det med ledelsen. Tal gerne først med din tillidsrepræsentant.

Hvis du ikke kan afgøre, om varerne kommer fra en berørt vognmand, for eksempel fordi varerne er pakket ud og lagt på køl, så brug din sunde fornuft og udfør sædvanlige arbejdsopgaver, og kontakt bagefter din tillidsrepræsentant eller din FOA-afdeling.  

Hvad gør jeg, hvis arbejdsgiver kræver, at jeg skal udføre konfliktramt arbejde?

Hvis det er tydeligt, at varerne er leveret af en af de berørte vognmænd, skal du som medarbejder ikke så meget som røre varerne, og skal – eventuelt via din tillidsrepræsentant – meddele ledelsen, at du er omfattet af sympatikonflikt og ikke må udføre konfliktramt arbejde.

Hvis arbejdsgiveren fastholder, at du skal udføre arbejdet alligevel, skal du gøre det og hurtigst muligt kontakte din tillidsrepræsentant eller din FOA-afdeling

Jeg er elev, hvordan forholder jeg mig?

Enkelte medarbejdere kan være undtaget af sympatikonflikten, f.eks. elever. Hvis du er elev, er du altså ikke omfattet af konflikten. Tal med din tillidsrepræsentant eller din FOA-afdeling, hvis du er i tvivl

Jeg er ansat som husassistent uden for hovedstadsområdet, hvordan forholder jeg mig?

Husassistenter uden for hovedstadsområdet er ikke på listen over overenskomster, der er med i sympatikonflikten. Det betyder, at du skal fortsætte med at udføre det arbejde, du er ansat til, hvis du er ansat på dette område. Det kan dog godt være, at din kollega, der er ansat under en anden overenskomst, er omfattet af sympatikonflikten. Tal derfor med din tillidsrepræsentant eller FOA-afdeling, hvis du er i tvivl.

Her kan du læse mere ...

Gå ind på denne side på foa.dk, hvis du vil have mere information om sympatikonflikten - både hvis du er almindeligt medlem, eller hvis du er tillidsrepræsentant. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev