Annonce

Vaccinen

Tema: Coronavirus

Efter FOA-pres: Nu får krydsvaccinerede tilbudt et tredje stik


Frontpersonale, der har fået første stik med AstraZeneca og andet stik med en mRNA-vaccine, Moderna eller Pfizer, får tilbudt et tredje stik. Det oplyser Sundhedsministeriet. 

Annonce

De krydsvaccinerede får tilbudt et tredje stik. når vaccineudrulningen er gennemført. Det bør ske før, mener Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.  Tobias Stidsen

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

De 150.000 frontpersonaler, der fik første stik med AstraZeneca-vaccinen og stik nummer to med enten Moderna eller Pfizer, har stået i en rejseklemme, hvis de ønskede at tage på ferie til eksempelvis Thailand. De thailandske myndigheder accepterer nemlig ikke en krydsvaccine som en fuldgyldig vaccination. 
 
Men nu er der håb for de frontpersonaler, som vil ud at rejse. Sundhedsministeriet oplyser nemlig til DR, at krydsvaccinerede vil blive tilbudt et tredje stik, efter at vaccineudrulningen er gennemført.
 
”Sundhedsstyrelsen har vurderet, at det er sundhedsfagligt bedst at tilbyde endnu en dosis mRNA-vaccine til personer, der har fået første stik med AstraZeneca vaccinen og andet stik med en mRNA-vaccine. Den praktiske tilrettelæggelse og implementering af det tredje stik til krydsvaccinerede skal nu aftales nærmere mellem Sundhedsstyrelsen og regionerne,” lyder det i et skriftligt svar.
 
Ændringen sker, efter at Fagbladet FOA har kunnet fortælle om flere FOA-medlemmer, som har været været i problemer på grund af deres krydsvaccine. 
 
En af dem er 47-årige social- og sundhedsassistentelev Maneewan Choksawas, som ikke kunne besøge sine forældre i Thailand. Hun og hendes mand, Holger Wentzel Olsen, havde ellers booket en rejse i august. 
 
”Vi er fuldstændig låst. Min kone begynder at græde, når vi snakker om det. Hun er fuldstændig slået ud. Hendes mor har været på sygehuset to gange i foråret, så hun er bange for, om hun overhovedet får sine forældre at se igen,” sagde Holger Wentzel Olsen til Fagbladet FOA. 
 
En anden er 55-årige social- og sundhedsassistent Jannie Cederlund, som også havde planer om at rejse til Thailand. Hun føler sig svigtet af myndighederne. 
 
”Vi er ikke bare nogle få, men 150.000 personer, som er krydsvaccinerede, men vi får intet at vide om, at vores vaccine ikke gælder på lige fod med andre. Jeg havde ikke taget imod vaccinen, hvis jeg vidste, at jeg ville ende i den her situation. Jeg ærgrer mig så meget,” sagde hun til Fagbladet FOA.
 
Hos FOA glæder formand for Social- og Sundhedssektoren, Torben Hollmann, sig over, at myndighederne har ændret praksis, efter at FOA og flere politikere har lagt pres på myndighederne. 
 
”Det er på sin plads, og det er den rigtige beslutning. Vi er superglade for, at myndighederne har lyttet til vores bekymringer, og at de har imødeset de udfordringer, frontpersonale kan stå i,” siger Torben Hollmann.
 
”Nu er opgaven så, at de ansatte skal kunne holde sommerferie og ikke vinterferie. Det skal helst gøres nu, og det må vi gå i dialog med myndighederne om. Det er nok ikke alle de 150.000, der ønsker at tage imod det tredje stik, så det burde kunne lade sig gøre, at de får tilbuddet med det samme,” siger han. 


Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev